Hva er forskjell på innsending av opplysninger, melding og søknad?

Det brukes ulike begreper i regelverket av avhengig av om vilkårene for tilsetningen er i tråd med positivlistene eller ikke. Nedenfor finner dere en forklaring på de ulike begrepene.

Publisert

Innsending av opplysninger

Produkter som er tilsatt vitaminer, mineraler og/eller visse "andre stoffer" i tråd med vilkårene i forskriften, kan i utgangspunktet selges i Norge uten at dere må melde eller søke om tillatelse til tilsetningen på forhånd. I disse tilfellene har dere plikt til å sende inn visse opplysninger til Mattilsynet. Dette gjelder dersom dere er den første virksomheten som skal selge produktet i Norge. Da må dere sende inn visse opplysninger om dere selv og produktet til Mattilsynet på eget skjema. Dette er navn, postadresse, produktets navn, ingrediensliste og næringsdeklarasjon. På samme måte skal dere sende nytt skjema dersom dere endrer noe ved de innsendte opplysningene, eller dersom dere slutter å selge produktet i Norge.

Du har plikt til å melde eller søke om tillatelse dersom tilsetningen ikke er i tråd med vilkårene  

Dersom du skal innføre, produsere eller selge et produkt der tilsetningen ikke er i tråd med vilkårene i positivlistene, må du melde eller søke om tillatelse på eget skjema for dette, før du eventuelt kan selge produktet i Norge.

Når skal du sende melding om tillatelse?

Du må sende en melding til Mattilsynet dersom du skal tilsette vitaminer, mineraler eller "andre stoffer" som allerede er oppført i positivlistene i vedlegg 1 eller 3, men der tilsetningen er ikke er i tråd med vilkårene i positivlistene. Dette gjelder for eksempel dersom det ikke finnes noen passende kategori for produktet, eller det totale innholdet av stoffet etter tilsetningen er høyere enn maksimumsgrensa for samlet innhold. 

Når skal du sende søknad om tillatelse?

Du må sende søknad til Mattilsynet dersom du skal tilsette et nytt "annet stoff" eller en annen forbindelse av et "annet stoff" enn de som allerede er oppført i positivlisten i vedlegg 3.

Det er ulike krav til hvilke opplysninger og hvilken dokumentasjon en melding om tilsetning av vitaminer eller mineraler og en melding eller søknad om tilsetning av visse andre stoffer skal inneholde, og ulike prosedyrer for hvordan Mattilsynet skal behandle en slik melding eller søknad, avhengig av hva tilsetningen gjelder. Kravene finner dere i vedlegg 2 og vedlegg 4 i forskriften.

Når vi mottar en sak etter bestemmelsene i § 4, § 9 eller § 10, vil Mattilsynet gjennomføre saksbehandling.  At vi behandler saker etter § 4 eller § 9 (melding) eller § 10 (søknad) betyr i praksis det samme. Vi gjør en vurdering av mottatt informasjon og dokumentasjon og vurderer om vi skal tillate eller forby tilsetningen. Det er bare når det er risiko for menneskers helse at vi kan forby en tilsetning.

Regelverk

Forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler