Europeiske mattrygghetsmyndigheter ønsker regulering av flere stoffer i kosttilskudd

Heads of Food Safety Agencies (HoA) har foreslått å forby, eller innføre restriksjoner for bruk av, tolv «andre stoffer».

Publisert

I forskrift om tilsetning av vitaminer, mineraler og visse andre stoffer til næringsmidler er «andre stoffer» definert som stoffer med ernæringsmessig eller fysiologisk effekt, unntatt vitaminer og mineraler. «Andre stoffer» tilsettes i hovedsak til kosttilskudd, men også sportsprodukter, energidrikker og enkelte andre matvarer.

Les mer om «andre stoffer» på Tilsatte vitaminer, mineraler eller visse andre stoffer.

En ad hoc arbeidsgruppe for kosttilskudd i HoA mener at inntak av disse stoffene kan medføre en risiko for menneskers helse. Arbeidet har pågått siden 2020, og er publisert i rapporten “First report of the HoA working group “Food Supplement”" (bund.de). I rapporten kan du lese mer om vurderingene som er bakgrunnen for at akkurat disse stoffene er prioritert.

Mattilsynet har deltatt i arbeidet sammen med representanter fra matmyndighetene i 25 andre europeiske land.

Heads of Food Safety Agencies (HoA) er en uformell komité som består av lederne for myndighetene for mattrygghet i europeiske land. Dette inkluderer medlemslandene i EU og Island, Liechtenstein, Norge og Sveits. Hovedmålet med komiteens arbeid er å bygge nettverk og fremme samarbeid mellom statlige aktører innen mattrygghet.

Betydning for norske virksomheter

HoA foreslår at de tolv prioriterte stoffene som er listet opp i rapporten skal reguleres. EU-kommisjonen vil avgjøre om de vil gå videre med forslaget, og deretter eventuelt foreslå å innlemme stoffene i regelverket.

Rapporten er ikke rettslig bindene. Inntil stoffene eventuelt blir regulert i forordningen, skal norske virksomheter forholde seg til de nasjonale utfyllende bestemmelsene for andre stoffer, og er i til enhver tid ansvarlig for at produktene deres er trygge og i henhold til lov om matproduksjon og mattrygghet mv. (matloven) (lovdata.no)

Nasjonalt regelverk og EØS regelverk

I Norge er reglene for tilsetning av vitaminer, mineraler eller visse andre stoffer til næringsmidler gitt i forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler. Denne forskriften gir utfyllende nasjonale bestemmelser som gjelder i tillegg til de reglene for tilsetning av andre stoffer som gjelder i hele EØS-området.

De norske utfyllende bestemmelsene inneholder en positivliste med vilkår for hvilke andre stoffer og hvor mye av disse som maksimalt kan tilsettes i ulike næringsmiddelkategorier.

De felles europeiske reglene inneholder en liste over forbudte stoffer, stoffer som kun er tillatt med restriksjoner for bruk og stoffer som er underlagt foreløpig fellesskapskontroll. Dette er oppført i vedlegg III i EU-forordningen om tilsetning av vitaminer, mineraler og visse andre stoffer til næringsmidler (europa.eu). Disse listene kan utvides ved at EU-kommisjonen selv eller et EØS-land setter i gang det som kalles en artikkel 8-prosedyre.

Nå foreslår HoA å sette i gang slike artikkel 8-prosedyrer for de tolv prioriterte stoffene.  Arbeidsgruppen har fått mandat til å arbeide videre for å identifisere flere stoff som brukes i mat og kosttilskudd, og som kan utgjøre en risiko for menneskers helse.

Målet er å få felles regler i hele Europa for så mange slike helsefarlige stoffer som mulig. Dersom EU-kommisjonen vil følge forslaget fra HoA, vil EFSA få i oppdrag å gjøre en risikovurdering av stoffene. Med bakgrunn i EFSA- vurderingene vil EU-kommisjonen deretter avgjøre om stoffene skal forbys eller tillates med visse restriksjoner for bruk ved at de inkluderes i vedlegg III i forordning om vitamintilsetning mv. til næringsmidler (europa.eu)

De tolv prioriterte «andre stoffene» er: “Coumarin in plant preparations, Curcumin in Curcuma spp.-preparations, Hypericum perforatum, Melaleuca spp.-essential oils, Piperine, p-Synephrine in Citrus spp.-preparations, Tryptophan, Actaea racemosa, Lepidium meyenii, Ocimum tenuiflorum, Tribulus terrestris, Withania somnifera.

Spørsmål og svar utarbeidet av arbeidsgruppen for kosttilskudd i HoA (bund.de)