Nytte- og risikovurdering av jodberikning med hovedvekt på tilsetning av jod til salt
På oppdrag fra Helsedirektoratet og Mattilsynet har VKM vurdert inntaket av jod samt effekten av ulike berikningscenarioer for jodinntaket i både den generelle befolkningen og i utsatte grupper. Berikningscenarioene omhandler vurdering av tilsetning av jod til bordsalt og salt brukt i brød.
Både jodmangel og jodoverskudd øker risikoen for forstyrrelser i skjoldbruskkjertelen. Intervallet for optimalt jodinntak ser derfor ut til å være relativt smalt.
På bakgrunn av dette ønsket Helsedirektoratet og Mattilsynet svar på de helsemessige konsekvensene av å tilsette jod til bordsalt og salt brukt i industrifremstilt brød.
- Hva ble undersøkt?
- Hva er inntaket av jod i den generelle befolkningen, og i utsatte grupper i befolkningen? Med utsatte grupper menes grupper med risiko for enten lavt eller høyt inntak av jod fra kosten.
- Hva blir jodinntaket i befolkningen og i ulike befolkningsgrupper hvis det tilsettes jod til bordsalt og til industrisalt benyttet i brød? Hvilke helsemessige konsekvenser vil tilsetning av ulike nivåer av jod til salt kunne medføre i de ulike befolkningsgruppene?
- Hva er vurderingen?
- Jodinntaket hos voksne er høyere hos menn enn hos kvinner, og øker med alderen hos begge kjønn. Kvinner i fertil alder har det laveste estimerte jodinntaket blant voksne, og jenter i 13-års alderen har det laveste jodinntaket (38 % har et inntak under jodbehovet). Inntaksberegningene for 1- og 2-åringer viser at flere, hhv. 18 % og 8 %, har et inntak over det tolerable øvre inntaksnivået (gjelder 1-åringer som ikke ammes).
- De lave beregnede inntakene av jod hos ungdom (13-åringer) og kvinner i fertil alder kan ikke korrigeres i tilstrekkelig grad av de foreslåtte økte tilsetningene av jod til husholdningssalt og/eller industrisalt i brød, uten at det medfører høye inntak hos 1- og 2-åringer.
Du kan lese mer om risikovurderingen og se rapporten på VKMs nettsider.
- Hvem utførte oppdraget?
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM)
- Hva gjør Mattilsynet videre?
VKMs vurdering er et nytt og viktig verktøy som vil bidra til at Helsedirektoratet og Mattilsynet kan være mer kunnskapsbaserte i prioriteringen av tiltak vedrørende jodinntaket i befolkningen.
Vurderingen vil også brukes til å evt. utvikle regelverk samt i veiledning ovenfor ulike grupper forbrukere og bransjen.
- Offentliggjort