Risikovurdering

Konsistensmidler – oppdatert kartlegging av forskning om effekter på mage-tarmkanalen

Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har på oppdrag fra Mattilsynet oppdatert en kartlegging av forskning på mulige effekter av konsistensmidler på mage-tarmkanalen. Det er få studier som har undersøkt dette.

Publisert

I den første kartleggingen i 2023 (vkm.no) hadde 214 av studiene mangelfull informasjon om stoffene som var studert. I den oppdaterte kartleggingen har VKM tatt kontakt med forfatterne av studiene for å få den manglende informasjonen, i tillegg til å identifisere nye relevante studier.

Hva ble undersøkt?

Studier av hvilke effekter konsistensmidler har på fordøyelsessystemet. Disse stoffene er vurdert: karragenan (E 407), bearbeidet Eucheuma-tang (E 407a), natriumkarboksymetylcellulose (E 466), natriumalginat (E 401), agar (E 406), guarkjernemel (E 412), xantangummi (E 415) og gellangummi (E 418).

Hva er vurderingen?
  • Seks av studiene som først ble ekskludert, er nå inkludert. Det er dermed inkludert totalt 21 studier.
  • I noen ekskluderte studier var det brukt stoffer som det ikke er tillatt å bruke som konsistensmidler i EU og Norge.
  • Ingen nye studier publisert etter forrige kartlegging er inkludert.
  • Ingen av de inkluderte studiene er egnet til å vurdere langtidseksponering hos mennesker.
  • Evidensgrunnlaget for å vurdere risiko for eventuelle negative effekter på mage-tarmkanalen hos mennesker er svakt.
  • De fleste studiene har en stor grad av systematiske feil som kan føre til misvisende resultater og konklusjoner.
  • Konklusjonen i denne oppdaterte kartleggingen, med tillegg av seks studier, er den samme som i forrige kartlegging (2023).

Du kan lese mer om den oppdaterte kartleggingen på VKMs nettsider (vkm.no)

Hvem utførte oppdraget?

Vitenskapskomiteen for mat og miljø.

Hva gjør Mattilsynet videre?

Mattilsynet vil bruke kartleggingen som en del av kunnskapsgrunnlaget i arbeidet med tilsetningsstoffer i mat.

Offentliggjort