Røykaroma

Faglig oppdatert

Røykaroma er et produkt som er framstilt ved rensing, fraksjonering og kondensering av røyk, og hvor aske, tjære og kvae er fjernet. Røykaroma kan brukes i et røykekammer eller røykerom. Bruk av røykaroma gir både en smak og farge på yttersiden av produktet.

Flytende røykaroma kan også pensles/ dusjes/ dryppes på produktet før varmebehandling, evt. på pølseskinnet før stapping av pølser. Røykaroma er også brukt for å gi røyka smak på produkter som paprika, supper, sauser, drikker og chips.

Forbud mot bruk av røykaroma – overgangsordninger til 2026 og 2029

EU vedtok i mars 2024 å ikke fornye godkjenningen for åtte røykaromaer som brukes i mat. Det vil si at alle røykaromaene som i dag er tillatt å bruke, blir faset ut. Se forordning (EU) 2024/2067 (PDF, lovdata.no).

Forbudet er basert på en risikovurdering fra EFSA som konkluderte med at det er genotoksiske bekymringer for alle åtte røykaromaer (europa.eu).

Det er gitt overgangstid til 1. juli 2029 for bruk av røykaromaene i næringsmiddelkategoriene:

  • 1.7 ost og osteprodukter
  • 8 kjøtt og kategori
  • 9.2 fisk og bearbeidede fiskevarer, herunder bløtdyr og krepsdyr
  • 9.3 fiskerogn

For alle andre produkter gjelder en overgangstid til 1. juli 2026.

EU har utarbeidet en skjematisk presentasjon av utfasingen.
Schematic representation of the phase out measure (PDF, europa.eu).
Se norsk oversettelse av skjema (PDF)

Mer informasjon om fornyelse av eksisterende godkjenninger av røykaroma finner du på EUs nettsider; Smoke flavouring renewals - existing - European Commission (europa.eu)

Merking av produkter med røykaroma

Forbrukeren skal vite om man har tilsatt til røykaroma til  et næringsmiddel. Produsenten skal derfor merke et produktet som er tilsatt røykaroma.

Røyking som foregår enten ved tradisjonell røyking med spon eller med regenerert røyk framstilt av flytende røyk (røykaroma), kan kalles røykte. Dersom flytende røyk er benyttet, skal dette angis i merkingen som "røykaroma" i henhold til merkeforskriften.

Dersom produktene har blitt dusjet, dyppet, injisert eller på annen måte enn ved røyking fått tilsatt røykaroma, kan de ikke kalles "røykt". I stedet kan uttrykk som for eksempel "med røyksmak" brukes. "Røykaroma" skal angis i merkingen av produktet.

EU-regelverk

Aromaforskriften har en generell del om røykaroma med regler gitt i forordningen (EF) 2065/2003 og endringer til denne, og listen over godkjente røykaromaer i (EU) 1321/2013.

I tillegg er det eget regelverk om kvalitetskriterier for validerte analysemetoder for prøvetaking, identifisering og karakterisering av råvarer brukt til røyking gitt i forordning (EF) 627/2006. 

 

Regelverk