Anbefaling til Helse- og omsorgsdepartementet om energidrikker og andre koffeinholdige næringsmidler (2023)
Mattilsynet anbefaler flere tiltak for få ned forbruket av energidrikker blant barn og unge. Disse gruppene tåler mindre koffein enn voksne, og energidrikker er derfor verken egnet eller beregnet på barn og unge.
Mattilsynet fikk 3. april 2023 i oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) å utarbeide en oppdatert vurdering av tiltak for å begrense inntaket av energidrikker hos barn og unge, med utgangspunkt i en anbefaling Mattilsynet leverte i 2019.
Den oppdaterte vurderingen tar utgangspunkt i utviklingen i markedet siden den gang (herunder salgstall), nye forbruks-/inntaksdata for koffein fra energidrikker hos barn og unge. Mattilsynet har ikke hatt tilgang til nye data for inntak av koffein fra andre kilder enn energidrikker.
Mattilsynet anbefaler flere tiltak for få ned forbruket av energidrikker blant barn og unge:
- Det bør settes i gang en systematisk overvåking av utviklingen i markedet, og av barn og unges inntak av energidrikker og andre koffeinholdige næringsmidler. En slik overvåking vil gi et mye bedre datagrunnlag for vurdering av hvilke tiltak som er forholdsmessige (egnede og nødvendige)..
- Det er behov for en generell kunnskapsheving både blant barn, unge og voksne om energidrikker og andre produkter med høyt koffeininnhold. Økt kunnskapsnivå vil kunne bidra til å hindre og begrense eventuelle negative helsekonsekvenser som følge av et høyt inntak av koffein.
- Reklame for og markedsføring av energidrikker rettet mot barn og unge må stoppes eller begrenses, slik at den ikke treffer barn og unge. Forskning har vist at restriksjoner i markedsføring av usunne mat og drikkevarer endrer matpreferanser og matvaner.
Aldersgrense kan være et egnet tiltak for å begrense barn og unges koffeininntak. Mattilsynet fikk i oppdrag å vurdere i hvilken grad tiltakene er forholdsmessige, det vil si om aldersgrense er nødvendig for å begrense inntaket, eller om dette kan oppnås med andre og mindre inngripende tiltak. Mattilsynets ansvar er å først foreslå de minst inngripende tiltakene som kan bidra til at målet oppnås, i tråd med forholdsmessighetsprinsippene i både EØS-retten og norsk forvaltningsrett.
Etter en grundig vurdering av dagens kunnskaps- og datagrunnlag, mener Mattilsynet at det samlede koffeininntaket, blant annet fra energidrikker, også kan begrenses med mindre inngripende tiltak enn aldersgrense for kjøp og salg av energidrikker. Det er opp til Helse- og omsorgsdepartementet å avgjøre hvilke tiltak som skal innføres.