Nytt regelverk for materialgjenvunnet plast gjelder i Norge

Det er krav i regelverket ved produksjon av materialgjenvunnet plast.

Publisert

Materialgjenvunnet plast kan bli forurenset under prosessering hvis den er i kontakt med andre materialer som avfall. Hvis forurenset materialgjenvunnet plast deretter brukes til å produsere materialer som kommer i kontakt med mat, kan denne forurensningen overføres til maten

Regler for materialgjenvunnet plast i kontakt med mat har eksistert siden 2008. For å tilpasse seg krav til bærekraftige materialer og behov for økt materialgjenvinning av plast, vedtok EU et nytt regelverk 10. oktober 2022. De nye reglene er å finne i forordning (EU) 2022/1616) om materialgjenvunnet plastmaterialer og gjenstander beregnet på å komme i kontakt med matvarer (lovdata.no). Forordningen gjelder nå også i Norge, og er gjennomført i forskrift om materialer og gjenstander i kontakt med næringsmidler (matkontaktforskriften) (lovdata.no).

Den nye forordningen gir et felles regelverk i hele EU/EØS for å sikre at materialgjenvunnet plast beregnet på å komme i kontakt med mat er trygt. 

Hva omfattes av forordningen? 

All materialgjenvunnet plast og alle materialgjenvinningsteknologier omfattes av den nye forordningen. Dette inkluderer mekanisk materialgjenvinning, bruk av materialgjenvunnet plast bak en funksjonell barriere, enkelte typer kjemisk materialgjenvinning og materialgjenvinning fra en lukket og kontrollert produktsløyfe. 

Forordningen omfatter ikke kjemisk materialgjenvinning der plasten brytes ned til utgangsstoffer som brukes til å produsere plast. Disse stoffene reguleres i EUs liste over godkjente stoffer (artikkel 5 i plastforordningen (EU) nr. 10/2011). Hvis disse stoffene produseres ved kjemisk materialgjenvinning, må de brukes i samsvar med plastforordningen (EU) nr. 10/2011 og ikke inneholde forurensninger fra avfallsmaterialer. 

Krav til registrering og unionsregister 

I henhold til den nye forordningen skal materialgjenvinnere registrere materialgjenvinningsinstallasjoner og materialgjenvinningsanlegg, samt materialgjenvinningsordninger (recycling schemes) hos EU-Kommisjonen. Se mer informasjon om registreringsplikten i kapittel IV i forordningen. Informasjon om prosedyre og maler for registrering er tilgjengelig på Plastic Recycling (europa.eu) 

Det er publisert et offentlig tilgjengelig EU-unionsregister. Se artikkel 24 og Food and Feed Information Portal Database (europa.eu)

Forordningen krever at materialgjenvinner skal varsle den relevante myndigheten i territoriet der den respektive enheten (installasjon, anlegg) befinner seg. I Norge er den relevante myndigheten Mattilsynet.

Se kontaktdetaljene for hvem du skal kontakte i Mattilsynet

Spesifikke krav i det nye regelverket 

Den nye forordningen gir spesifikke regler for produksjon av materialgjenvunnet plast som skal brukes til i kontakt med mat. 

Se forklaring til noen begreper som brukes i regelverket
Forordning (EU) 2022/1616 Artikkel 2. 2.3 

Materialgjenvunnet plast: plast som er et resultat av dekontamineringsprosessen i en materialgjenvinningsprosess, og plast som er et resultat av etterfølgende etterbehandling, og som ennå ikke er omdannet til materialer og gjenstander av materialgjenvunnet plast 

Materialgjenvinningsteknologi: en spesifikk kombinasjon av fysiske eller kjemiske begreper, prinsipper og praksiser for å materialgjenvinne en avfallsstrøm av en bestemt type som er samlet inn på en bestemt måte, til materialer og gjenstander av materialgjenvunnet plast av en bestemt type og beregnet på et bruksområde, og som omfatter en dekontamineringsteknologi 

Dekontamineringsteknologi: en spesifikk kombinasjon av fysiske eller kjemiske begreper, prinsipper og praksiser som inngår i en materialgjenvinningsteknologi, og som har som hovedformål å fjerne kontaminering eller å rense 

Materialgjenvinningsprosess: en sekvens av enhetsoperasjoner som er beregnet på framstilling av materialer og gjenstander av materialgjenvunnet plast gjennom forbehandling, en dekontamineringsprosess og etterbehandling, og som er basert på en bestemt materialgjenvinningsteknologi 

Dekontamineringsprosess: en bestemt sekvens av enhetsoperasjoner som til sammen har som hovedformål, ved hjelp av en bestemt dekontamineringsteknologi, å fjerne forurensning fra innsatsmateriale av plast for å gjøre det egnet for kontakt med næringsmidler 

Materialgjenvinningsordning: en ordning mellom rettssubjekter for å håndtere bruk, separat innsamling og materialgjenvinning av plastmaterialer og plastgjenstander med det formål å begrense eller hindre at de kontamineres, slik at de blir lettere å materialgjenvinne 

Materialgjenvinner: enhver fysisk eller juridisk person som benytter en dekontamineringsprosess, 

Materialgjenvinningsinstallasjon: utstyret som brukes til driften av minst en del av en materialgjenvinningsprosess 

Materialgjenvinningsanlegg: et sted hvor det befinner seg minst én dekontamineringsinstallasjon 

Dekontamineringsinstallasjon: spesifikt utstyr til drift av en dekontamineringsprosess 
 
Avfall: "kommunalt avfall", "avfallshåndtering", "avfallsinnsamling", "ombruk", "materialgjenvinning" og "ikke-farlig avfall" som fastsatt i artikkel 3 i europaparlaments- og rådsdirektiv 2008/98/EF (Denne forordningen er gjennomført i avfallsforskriften som forvaltes av Miljødirektoratet. Se Emballasje (miljodirektoratet.no))

Materialgjenvinningsteknologier

Den nye forordningen gir regler for kvalitetskontroll av materialgjenvunnet plast og prosedyrer for å evaluere egnetheten til nye teknologier. En materialgjenvinningsteknologi anses som egnet hvis den viser å seg være i stand til å gjenvinne avfall til gjenvunnet plastmaterialer og gjenstander, oppfyller de generelle kravene fastsatt i forordning (EF) nr. 1935/2004 og er mikrobiologisk trygg. 

For å produsere materialgjenvunnet plast må du bruke enten en egnet materialgjenvinningsteknologi listet i vedlegg I i forordningen eller bruke en ny teknologi (novel technology) som beskrevet i kapittel IV. 

Fra 10. juli 2023 kan kun materialgjenvunnet plast omsettes i EU som er produsert med egnet materialgjenvinningsteknologi, og som det er sendt søknad for. Se artikkel 17. Alternativt kan materialgjevunnet plast produsert med en ny teknologi iht kravene i kapittel IV bringes i omsetning i EU. Ny teknologi er teknologier som ikke har vært gjenstand for en avgjørelse om egnethet i overensstemmelse med artikkel 15 eller 16 i forordningen. Se artikkel 31 for overgangsbestemmelser. 

Per i dag er det to egnede materialgjenvinningsteknologier. De er oppført i tabell 1, bilag I i forordningen. 

  1. Mekanisk materialgjenvunnet PET etter konsumentleddet 
  2. Materialgjenvinning fra produktsykluser innenfor en lukket og kontrollert kjede 

Materialgjenvunnet plastmaterialer og -gjenstander som kommer i kontakt med mat, må oppfylle de samme kravene som nye plastmaterialer, det vil si nyprodusert plast i henhold til plastforordningen (EU) nr. 10/2011. 

Materialgjenvinningsprosesser

Noen materialgjenvinningsteknologier krever at hver materialgjenvinningsprosess må godkjennes. Dette gjelder for eksempel for teknologien mekanisk materialgjenvunnet PET. 

For å få godkjent en materialgjenvinningsprosess, må den som utvikler dekontamineringsprosessen i materialgjenvinningsprosessen sende inn en søknad. Se artikkel 17 i forordningen. 

Nye materialgjenvinningsprosessene skal deretter vurderes av EFSA fortløpende. EFSA vurderer om materialgjenvinningsprosessene reduserer mulig forurensning i tilstrekkelig grad. EU-Kommisjonen skal deretter godkjenne de individuelle prosessene basert på EFSA-vurderingen. 

Krav til avfallsinnsamling og forbehandling av plastavfall 

I regelverket (artikkel 6) er krav til avfallsinnsamling og forbehandling. Plastavfallet skal kontrolleres under hele innsamlingen og forbehandlingen ved hjelp av kvalitetssikringssystemer. Kvalitetssikringssystemer skal være sertifisert av en tredjepart. Se artikkel 6 ledd 3. 

Krav til dokumentasjon

Hver batch av materialgjenvunnet plast, plastmaterialer og plastartikler må ledsages av et dokument om deres kvalitet (se artikkel 5, 1. ledd). Materialgjenvunnet plast som er på markedet skal følges av en samsvarserklæring (artikkel 5, 2. ledd). Det er også krav om å informere om relevante instruksjoner til brukerne av slike materialer og artikler samt krav til merking (artikkel 5, 3.-6. ledd). 

For materialgjenvunnet plast som allerede er markedsført og er på markedet, har næringsmiddelvirksomheter lov til å bruke og markedsføre dem inntil lagrene er oppbrukt. Se artikkel 31, ledd 6. 

Alle materialgjenvinnere må fylle ut et dokument iht. artikkel 26, det vil si et sammenfattende skjema for samsvarskontroll for hver dekontamineringsinstallasjon (CMSS eller Compliance monitoring summary sheet). Skjemaet skal sendes Mattilsynet til postmottak@mattilsynet.no.

Mattilsynet utfører en kontroll og informerer deretter EU-Kommisjonen om at skjemaet er i samsvar med forordningens krav. Mattilsynets rapportering til EU-kommisjonen skal skje senest ett år etter startdato. 

Mal for utfylling av CMSS i vedlegg II i forordningen og utkast til veiledning (europa.eu)

Mer informasjon 

For ytterligere informasjon se lenker: 

Regelverk