Analyser av kjøkkenartikler av plast - 2015
Mattilsynet har undersøkt 25 kjøkkenartikler av polyamidplast (nylon) for primære aromatiske aminer (PAA). Det var ingen funn over grenseverdiene som er satt for denne type produkter.
I følge regelverket for matkontaktmaterialer av plast skal ikke artikler og gjenstander avgi PAA i målbare mengder til maten. Deteksjonsgrensen er satt til 10 µg/kg næringsmiddel.
- Hva ble undersøkt?
25 kjøkkenartikler av polyamidplast (nylon) .
- Tidsrom
- Undersøkelsen ble gjennomført i siste halvdel av 2014
- Hva lette vi etter?
PAA er stoffer der noen er kreft- og allergifremkallende, mens andre er mistenkt kreftfremkallende.
PAA kan oppstå i materialer som er ment for kontakt med mat som et resultat av urenheter eller degraderingsprodukter som for eksempel aromatiske isocyanater brukt i lakk.
- Hva fant vi?
Det ble det oppdaget PAA i 14 produkter.
- Hvem utførte oppdraget?
National Food Institute Technical University of Denmark (DTU)
- Fil
- Rapport_Analysis of primary aromatic amines (PAA) in black nylon kitchenware 2014 (PDF)