Tilsyn med nedskjæring av kjøtt og produksjon av rå hamburgere og rå farse 2025
Mattilsynet har gjennomført tilsyn hos kjøttvirksomheter som skjærer opp kjøtt og produserer rå hamburgere og rå farse. Tilsynet ble gjennomført for å verifisere om virksomhetene har systemer som sikrer at produktene de produserer er trygge å spise. Mattilsynet avdekket mangler i fareanalyser, prøvetaking og merking av produkter hos flere virksomheter.
- Hva ble undersøkt?
Om virksomhetene har systemer og tiltak som sikrer at
produktene deres er trygge å spise.Vi har sett på nedskjæring av kjøtt og produksjon av rå hamburgere og farse.
Totalt 45 virksomheter ble revidert.
- Tidsrom
- 1. februar 2025 – 1. november 2025.
- Hva lette vi etter?
Mattilsynet undersøkte om virksomhetene har systemer som sikrer at
- de har tiltak for å unngå EHEC-bakterier eller salmonella.
- om reglene for import og handel i EØS blir fulgt.
- Hva fant vi?
Tilsynet viste at 18 virksomheter tilfredsstilte regelverkets krav. Det er positivt og viser at de har gode rutiner og systemer for å sikre trygg matproduksjon.
Tilsynet avdekket også at flere virksomheter hadde avvik. De hadde mangelfulle fareanalyser noe som er viktig for å sikre mattrygghet. Det ble også funnet svakheter i prøvetakingsrutiner og i hvordan reglene for import og handel av kjøtt følges. I tillegg er det mangler i merking om at produktene skal varmebehandles.
Funnene viser at virksomhetene må legge større vekt på fareanalyser og rutiner for å redusere risiko. De må også etablere rutiner for prøvetaking for å dokumentere at de følger regelverket og at produktene er trygge. I tillegg må merkingen være korrekt.
- Fil
- Rapport tilsyn med nedskjæring og produksjon av rå hamburger og rå farse