Smilefjesordningen for deg som forbruker
Smilefjesordningen er til for at du skal få tilrettelagt informasjon om resultatene av Mattilsynets tilsyn med serveringssteder.
Smilefjesrapporten skal plasseres slik at den er lett synlig og du får informasjon før du velger om du vil spise på serveringsstedet.
Du finner smilefjesresultatene her.
Hvem er med i Smilefjes-ordningen?
Restauranter, kafér, og andre spisesteder hvor kundene sitter og spiser maten på stedet er med i Smilefjes-ordningen.
Disse stedene er ikke med i Smilefjes-ordningen:
- steder uten sitteplasser, men som bare har take-away
- steder som ikke tilbereder mat
- kantiner
- bensinstasjoner
- institusjoner
Mattilsynet vurderer i hvert enkelt tilfelle om en bedrift er med eller ikke.
Smilefjeset skal vise hvordan den hygieniske standarden var ved siste inspeksjon. Smilefjes-symbolene som deles ut har tre varianter: smilefjes, strekmunn og sur munn.
Les mer om smilefjesordningen (for virksomheter)
Dette ser vi etter på smilefjestilsyn
Når vi fra Mattilsynet kommer på tilsyn, har vi en felles mal basert på fire hovedområder. Under de fire hovedområdene finnes det 25 kravpunkt som vi kan sjekke.
Vi legger ikke opp til at vi kontrollerer hvert eneste kravpunkt ved hvert tilsyn, men vi sjekker minst ett fra hvert av hovedområdene under. Hvilket smilefjes du får, bestemmes av den dårligste karakteren gitt på de kontrollerte kravpunktene.
Mattilsynets inspektører utfører tilsyn basert på disse fire hovedområdene:
Rutiner og ledelse
- Ansvaret til driftsansvarlige
- Meldeplikt for virksomheten
- Synlig rapport for smilefjes
- Internkontroll
- Farevurdering og styringstiltak
- Opplæring
Lokaler og utstyr
- Generelt, planløsning, standard og vedlikehold
- Lokaler – spesielle krav ved tilberedning, bearbeiding og foredling
- Utstyr – renhold
- Håndtering av avfall
- Forebygge og bekjempe skadedyr
- Håndvask
- Personaltoaletter og garderobe
Mathåndtering og tilberedning
- Råvarer
- Vann og is
- Forurensningsfare
- Lagring
- Transport
- Personlig hygiene
- Kjølekjeden
- Varmebehandling
- Nedkjøling
- Tining
Sporbarhet og merking
- Sporbarhet
- Merking av allergeningredienser
Du kan lese enda mer om hva vi sjekker her: Dette ser vi etter på smilefjestilsyn.