Hvaler

Utgårdskilen

Publisert
Gjelder til og med
  • Blåskjell: kan spises
Blåskjell: kan spises

Begrunnelse

Det er ikke påvist algeforekomster eller gift i skjell over gjeldende faregrensen. Skjellprøve ble uttatt i uke 11

Prøveresultater

Vannprøve, celler per liter

Vannprøveuttaket inkluderer alle dybder hvor skjellene holder til. Analysene viser hvor mange celler av aktuelle alger som finnes per liter sjøvann. Hvis celletallet overstiger den fastsatte grenseverdien, kan skjellene bli giftige. For noen alger finnes det ingen grenseverdi, men vi har en vurderingsgrense. Dette gjelder arter som ikke alltid fører til giftige skjell, men som Mattilsynet overvåker nøye fordi de kan produsere toksiner som kan gjøre skjellene giftige.

Dinophysis acuminata

Ikke påvist

Grenseverdien er 1000 celler per liter

Dinophysis acuta

Ikke påvist

Grenseverdi er 200 celler per liter og 100 celler per liter når det er flere uker på rad

Dinophysis norvegica

160

Grenseverdien er 4000 celler per liter

Protoceratium reticulatum

Ikke påvist

Vurderingsgrense er 1000 celler per liter

Azadinium spp.

Ikke påvist

Vurderingsgrense er 20 000 celler per liter

Pseudo-nitzschia spp.

160

Vurderingsgrense er 1 000 000 celler per liter

Pseudo-nitzschia seriata-gruppen

Ikke påvist

Vurderingsgrense er 50 000 celler per liter

Alexandrium spp.

Ikke påvist

Vurderingsgrensen er 600 celler per liter

Alexandrium tamarense-gruppen

Ikke påvist

Grenseverdien er 200 celler per liter

Alexandrium minutum

Ikke påvist

Vurderingsgrense er 1 000 celler per liter

Håvtrekk-påvisning

Håvtrekk utføres ved å trekke en håv gjennom vannmassene flere ganger for å samle opp algemateriale. Resultatene fra analysen presenteres på en skala fra 0 til 5. Jo høyere tall, jo mer av den skadelige algen er til stede.

Alexandrium tamarense-gruppen

Ikke påvist

Vurderingsgrense er 2

Analyser av gift i skjell

Skjellprøver tas ut og analysers for algegifter (toksiner) med kjemiske analysemetoder. Hvis det er giftproduserende alger til stede i vannmassene, vil skjellene kunne ta opp giften, og vi vil bli syke om vi spiser skjellene. Dette måles i µg (mikrogram) per kilo skjellmat.

DSP (Diarrhetic Shellfish Poisoning)

<20

Grenseverdien er 160 µg / kg 

YTX (Yessotoxin)

<100

Grenseverdien er 3750 µg per kg

AZA (Azaspiracid)

<20

Grenseverdien er 160 µg per kg

PSP (Paralytic Shellfish Poisoning)

<120

Grenseverdien er 400 µg per kg 

ASP (Amnesic Shellfish Poisoning)

<2500

Grenseverdien er 20000 µg per kg

E. coli

Bakterier og virus fra mennesker og dyr kan forurense skjell og gjøre oss syke hvis vi spiser dem. Slik forurensning kommer fra kloakk, beitedyr og avrenning, som øker ved mye nedbør. Skjellprøvene analyseres for E. coli, som er en indikator for bakterier og virus. MPN står for "Most Probable Number" (mest sannsynlige antall) og angir mengden bakterier. Men virus kan finnes uten at E. coli påvises over grenseverdier i skjellene. Kaldere sjøvann om vinteren reduserer nedbrytning av virus og øker smitterisikoen ved inntak av skjell. Riktig håndtering og tilstrekkelig varmebehandling dreper virus – se råd for damping og koking av skjell.

E. coli

Ikke analysert

Grenseverdien er 230 MPN per 100 g

Tidligere målinger

  • Blåskjell: ikke målt

  • Blåskjell: ikke målt

  • Blåskjell: ikke målt

  • Blåskjell: ikke målt

  • Blåskjell: ikke målt