Gjeninnførsel/retur av norske, animalske varer som har vært utenfor EØS-området
Reglene som gjelder når du vil gjeninnføre norske varer av animalsk opprinnelse som har vært utenfor EU/EØS, og som er blitt avvist av myndighetene der. Se også hvordan Norge håndterer varer som skal gjeninnføres av kommersielle grunner.
For varer som er avvist av myndighetene i importlandet, følger Norge EUs regelverk.
For varer som skal gjeninnføres i EU/EØS av kommersielle grunner, bygger Mattilsynet på norsk forvaltningspraksis.
Forsendelser som er avvist av myndighetene
Norsk regelverk for import er felles med EU/EØSs importregelverk. Derfor gjelder reglene for import.
Dette betyr at animalske varer som er avvist for import av myndighetene i en stat utenfor EU/EØS-området skal kontrolleres ved en veterinær grensekontrollstasjon i Norge eller et annet EØS-land før det kan komme inn.
Kravet gjelder uavhengig av om varen er sendt til en stat utenfor EU/EØS-området med bil, båt eller fly. Kravet gjelder alle forsendelser som har forlatt EU/EØS-området, selv om forsendelsen aldri har landet i staten utenfor EU/EØS-området.
Gjeninnførte forsendelser skal sendes under overvåkning rett tilbake til opprinnelsesvirksomheten og kontrolleres av det lokale Mattilsynet ved opprinnelsesvirksomheten før videre håndtering. Men regelverket åpner for at forsendelsen kan sendes, under overvåkning, til annen virksomhet i Norge eller i en annen EU/EØS-stat.
Gjeninnførsel til andre virksomheter enn opprinnelsesvirksomheten, i Norge eller en annen EU/EØS-stat, krever at myndigheten på bestemmelsesstedet i Norge eller EU/EØS-staten først godkjenner dette via en erklæring. Dette er for å sikre at virksomheten forsendelsen gjeninnføres til er i stand til å ta imot forsendelsen.
Vilkår for retur
For at returen skal kunne godkjennes, må flere vilkår være oppfylt. Som utgangspunkt skal forsendelsen følges av det originale helsesertifikatet utstedt av norske myndigheter eller kopi av dette. I de tilfellene der det ikke er utstedt et slikt dokument, kan andre handelsdokumenter benyttes. Forutsetningen er at grenseveterinæren uten tvil kan gjennom disse dokumentene bekrefte identiteten og innholdet av forsendelsen.
Videre må returen registreres i TRACES før varepartiet ankommer EU/EØS. For å få gjort dette, må den ansvarlige for forsendelsen være registrert som importør. Mer informasjon om dette finner du på Mattilsynets nettsider om kommersiell import av mat:
Kontroll ved grensekontrollstasjon i EU
Regelverkskrav for gjeninnførsel er de samme, uavhengig av om gjeninnførselen skjer over en grensekontrollstasjon i Norge eller i EU/EØS. Hvis alle krav til gjeninnførsel er oppfylt og Mattilsynet godkjenner gjeninnførselen, kan ikke grenseveterinær ved en grensekontrollstasjon i en annen EU/EØS-stat nekte gjeninnførselen til Norge.
Forsendelser som skal gjeninnføres av kommersielle årsaker
Dette området er ikke regulert av EU-regelverket, og reglene her er basert på norsk forvaltningspraksis.
Norsk praksis bygger på reglene for gjeninnførsel av myndighetsavviste forsendelser, der det er lagt opp til at de samme prinsippene vil gjelde. I midlertid er det usikkert om kommersielt avviste forsendelser kan returneres til andre virksomheter i andre EU/EØS-stater, slik som for myndighetsavviste forsendelser. Om dette er mulig eller ikke, må du avklare fra sak til sak med de berørte myndighetene i EU/EØS-staten det gjelder
Oversikt over grensekontrollstasjoner i Norge og EU/EØS
- Norske grensekontrollstasjoner - Norwegian border inspection posts (PDF)
- Grensekontrollstasjoner i andre EØS-land (food.ec.europa.eu) (EU-kommisjonens nettsider)
Reglene om gjeninnførsel
Reglene om gjeninnførsel er gitt i forordning (EU) 2019/2074, som er gjennomført i forskrift om offentlig kontroll – særlige regler om grensekontrollen, forordning (EU) 2019/1873, forordning (EU) 2019/2074 og beslutning (EU) 2019/2098.
Regelverk
Forskrift om offentlig kontroll - særlige regler om grensekontrollen, forordning (EU) 2019/1873, forordning (EU) 2019/2074 og beslutning (EU) 2019/2098
Kilde: Lovdata.no