Registrering og godkjenning av verksemder i fôrkjeda

Med få unntak skal alle verksemder i fôrkjeda, frå primærproduksjon til verksemder, omsettarar, lagerhald og transportørar, vere registrerte eller godkjente.

Publisert

Innhald på denne sida

  1. Registrering og godkjenning av verksemder i fôrindustrien
  2. Registrering av primærprodusentar
  3. Registrering av hestehald med produksjonsdyr som inngår i matkjeda
  4. Registrering av transportørar
  5. Registreringskrav for *forsøksfôrinstitusjonar

Kravet til registrering, eventuelt godkjenning, følger av forskrift om fôrhygiene, som gjennomfører forordning (EU)183/2005.

Nokre fôraktivitetar krev også registrering eller godkjenning etter TSE-forskrifta. Der blir det også stilt krav om kontroll og styring for å sikre sporbarheit, trygt fôr og helsemessig trygg mat.

Om ei verksemd skal registrerast eller godkjennast, avheng av aktiviteten for verksemda. Det er den driftsansvarlege for verksemda som har ansvaret for registrering eller godkjenning, og for at verksemdene etterlever relevant regelverk. 

Registrering og søknad om godkjenning blir gjord via skjemaet "Ny fôrvareverksemd" i Mattilsynets skjemateneste.

Mattilsynets skjemateneste

Rettleiing om produksjonsformer i skjemaet "Ny fôrvarevirksomhet"

Når du er registrert eller blir godkjent, får du tildelt eit registrerings- eller godkjenningsnummer som består av den internasjonale IsO-koden for Noreg (NO) og eit fleirsifra nummer. Godkjente verksemder vil i tillegg få teiknet α før NO. Verksemda blir sett på ei offentleg liste over registrerte og godkjente fôrverksemder på mattilsynet.no.

Det at alle ledd i fôrkjeda skal vere registrerte eller godkjente, gjer det mogleg for Mattilsynet å gjennomføre offentleg kontroll. Det er berre tillate å skaffe og nytte fôrvarer frå verksemder som er registrerte eller godkjente, og listene kan brukast til å sjekke at dei du handlar med, er registrerte eller godkjente.

Liste over godkjente produkter og virksomheter