Krav til godkjenning og registrering av virksomhet som produserer fiskeolje og fiskeprotein til bruk både som næringsmiddel og fôr
Virksomhetene må ha godkjenning etter regelverket for næringsmiddelhygiene og animaliebiprodukt, og registrering etter regelverket for fôrhygiene.
Innhold på denne siden
Virksomheter som produserer fiskeolje eller fiskeprotein som skal kunne anvendes både som næringsmiddel og som fôr, må ha følgende godkjenninger/registreringer:
- Godkjenning etter næringsmiddelhygiene-regelverket som næringsmiddelvirksomhet med relevant aktivitet.
- Godkjenning etter animaliebiprodukt-regelverket (lovdata.no) som bearbeidingsanlegg med produkt – henholdsvis FATF for fiskeolje til fôr, og PAP for bearbeidet animalsk protein.
- Registrering etter fôrhygieneregelverket (lovdata.no) med aktivitet fôrvarer produksjon og produksjonsform produksjon av fôrmidler for salg/omsetning som innebærer registrering.
Mattilsynet skal føre lister over virksomhetene og aktiviteter virksomhetene er godkjent for/registrert med.
Mål med regelverk om næringsmidler, animalske biprodukter og fôr
Næringsmidler og fôr skal være trygge. For å oppnå disse målene er det fastsatt tre sett av forskrifter: om næringsmidler, om animalske biprodukter og om fôr.
Regelverket plasserer ansvaret hos den enkelte aktør og setter krav til sporbarhet i alle ledd i produksjonskjeden. Det stilles krav til system hos virksomhetene (systemkrav) og krav til produktene (materielle krav).
Systemkrav til virksomhetene kan være krav til anlegg og utstyr, krav til personell, krav til kvalitetskontroll, krav til lagring og transport og krav til registrering og journalføring. I tillegg kommer kravet om fare-analyse og kritiske styringspunkt (HACCP).
Materielle krav kan være krav til råstoff, bearbeidingsmetode, grenseverdier for uønskede stoffer og krav til merking.
For at virksomhetene skal være i stand å følge alle kravene i regelverk mv., må den etablere et kvalitetssikringssystem med internkontroll. Regelverket har også krav om at virksomheten skal være registrert eller godkjent av vedkommende myndighet med de aktiviteter som virksomheten utfører og underlagt tilsyn fra vedkommende myndighet for disse aktivitetene. På denne måten blir alle aktivitetene underlagt internkontroll fra virksomheten (på daglig basis) og tilsyn fra myndigheten (basert på risiko).
Videre er det satt et strengt skille mellom næringsmidler av animalsk opprinnelse og animalske biprodukter. Når et produkt av animalsk opprinnelse ikke lenger er beregnet til anvendelse som næringsmiddel, vil det være et animalsk biprodukt eller et avledet produkt. Denne beslutningen kan ingen senere gå tilbake på. Dette betyr at dersom det er bestemt at en næringsmiddel av animalsk opprinnelse skal anvendes til fôr, så kan det ikke anvendes som næringsmiddel.
Produkter av animalsk opprinnelse skal ikke spre smitte inn mot matkjeden. Det fastsatt flere krav som skal hindre slik smitte og som er relevante for fiskeolje og fiskeprotein til fôr.
- Råstoffet må være kategori 3-materiale
- Råstoffet må bearbeides i et godkjent anlegg for animalske biprodukter
- Bearbeidingsmetoden må være godkjent
En virksomhet som produserer næringsmidler som inneholder produkter av animalske opprinnelse må være godkjent etter næringsmiddelhygiene-regelverk.
Krav til godkjenning etter regelverk om animalske biprodukter
Et animalsk biprodukt må være bearbeidet med en godkjent metode før det kan benyttes som fôr.
Hvis det oppstår animalske biprodukter i en virksomhet som produserer næringsmidler, er det ikke krav om at virksomheten må ha godkjenning etter animaliebiprodukt-regelverk, men virksomheten må kategorisere materialet riktig og levere materialet til et godkjent anlegg for bearbeiding av animalske biprodukt. Før et animalsk biprodukt kan benyttes som fôr, må det være bearbeidet med en godkjent metode. Dette for å hindre smitte.
Unntaket for godkjenning etter animaliebiprodukt-regelverket gjelder ikke for virksomheter som bearbeider animalske biprodukter til avledede produkter som for eksempel fiskeolje eller bearbeidet animalsk fiskeprotein. Dermed skal virksomheten som bearbeider fiskeolje og fiskeprotein til både næringsmidler og fôr ha godkjenning både etter næringsmiddelregelverk og etter animaliebiprodukt-regelverk. I animaliebiprodukt-regelverket er det satt en lettelse i kravene for produksjon av fiskeolje.
Det er unntak for kravet om å benytte en bearbeidingsmetode som er godkjent etter animaliebiprodukt-regelverket dersom fiskeoljen er produsert i en virksomhet som er godkjent etter næringsmiddelhygiene-regelverket (lovdata.no) og som produserer fiskeolje i samsvar med kravene i animaliehygiene-forskriften (lovdata.no).
Regelverk
Animaliebiproduktforskriften
Kilde: Lovdata.no
Animaliehygieneforskriften
Kapittel IV: Krav til visse bearbeidede fiskerivarer
Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak skal sikre at følgende krav oppfylles i virksomheter som håndterer visse bearbeidede fiskerivarer.
A. Krav ved koking av krepsdyr og bløtdyr
- Koking skal etterfølges av hurtig kjøling. Dersom ingen andre konserveringsmåter benyttes, skal kjølingen fortsette til en temperatur som nærmer seg temperaturen for smeltende is er nådd.
- Fjerning av skall og pilling skal utføres på en hygienisk måte for å unngå at produktet forurenses. Når slik håndtering gjøres for hånd, skal personalet være særlig omhyggelige når de vasker hendene.
- Etter fjerning av skall og pilling skal kokte produkter fryses umiddelbart, eller så snart som mulig kjøles til den temperaturen som er fastsatt i kapittel VII.
B. Krav til fiskeolje beregnet på konsum
- Råvarer som brukes i framstillingen av fiskeolje beregnet på konsum skal:
- komme fra virksomheter, herunder fartøyer, som er registrert eller godkjent i henhold til forordning (EF) nr. 852/2004 eller til denne forordning,
- komme fra fiskerivarer som er egnet til konsum og som er i samsvar bestemmelsene i dette avsnitt,
- transporteres og lagres under hygieniske forhold,
- kjøles så snart som mulig og beholde den temperaturen som er fastsatt i kapittel VII.
Som unntak fra nr. 1 bokstav d) kan driftsansvarlige for næringsmiddelforetak unnlate å kjøle fiskerivarene når hele fiskerivarer brukes direkte i framstillingen av fiskeolje beregnet på konsum, og råvaren bearbeides innen 36 timer etter lasting, forutsatt at kriteriene for ferskhet er oppfylt og verdien av totalt flyktig basisk nitrogen (TVBN) i de ubearbeidede fiskerivarene ikke overstiger grenseverdiene fastsatt i avsnitt II kapittel I nr. 1 i vedlegg II til kommisjonsforordning (EF) nr. 2074/2005.* - I produksjonsprosessen for fiskeolje må det sikres at alle råvarer som er beregnet på framstilling av rå fiskeolje gjennomgår behandling, herunder ev. oppvarming, pressing, separering, sentrifugering, bearbeiding, raffinering og rensing før oljen bringes i omsetning til sluttforbrukeren.
- Forutsatt at råvarene og produksjonsprosessen oppfyller kravene som gjelder for fiskeolje beregnet på konsum, kan en driftsansvarlig for et næringsmiddelforetak produsere og lagre både fiskeolje til konsum og fiskeolje og fiskemel som ikke er beregnet på konsum i den samme virksomheten.
- I påvente av fastsettelse av særskilt fellesskapsregelverk skal driftsansvarlige for næringsmiddelforetak sikre at fiskeolje som bringes i omsetning til sluttforbrukeren er i samsvar med nasjonale regler.
* EUT L 338 av 22.12.2005, s. 27
Krav til registrering etter fôrregelverket
En virksomhet som produserer, omsetter eller bruker fôr er et fôrforetak og må som hovedregel registrere seg.
Noen fôrforetak må ha godkjenning etter fôrhygieneforskriften.
Forskriften setter også krav om at driftsansvarlige for fôrforetak og gårdbrukere bare kan anskaffe og bruke fôrvarer fra en virksomhet som er registrert og/eller godkjent etter fôrhygieneforordningen.
En virksomhet som omsetter fiskeolje eller fiskeprotein beregnet til bruk i fôrblanding eller til fôring direkte, må være registrert etter fôrhygieneregelverket og oppfylle systemkravene i dette regelverket.
Materielle krav til fiskeolje og fiskeprotein som skal brukes i fôr
Fiskeolje og fiskeprotein som skal brukes i en fôrblanding eller som skal gis til en hund eller en hest uten at det har vært blandet inn i en fôrblanding ved en virksomhet, er definert som et fôrmiddel og må følge kravene til fôrmiddel.
Dette gjelder for eksempel krav til merking og grenseverdier for innhold av uønskede stoffer.
De materielle kravene finnes i forskrift om fôrvarer og forskrift om merking og omsetning av fôrvarer.