For å sikre god velferd skal oppdrettsmiljøet for akvakulturdyr være slik utformet at akvakulturdyrene har tilstrekkelig plass til å få oppfylt sine særlig behov.
Dyrene skal holdes i vann av god kvalitet med et tilstrekkelig oksygeninnhold, og holdes under temperatur- og lysforhold som er i samsvar med artens behov og som tar hensyn til geografisk beliggenhet.
Akvakulturdriftsforskriften har mer detaljerte regler for oppdrettsmiljø. Oppfylling av kravene i denne forskriften vil være dekkende for kravene i økologiforskriften.
Dyretetthet og dyreholdspraksis
Kravene er fastsatt i forordning 2020/464, vedlegg 11 per art eller artsgruppe (se vedlegg 4). Ved vurdering av dyretetthetens og dyreholdspraksisens innvirkning på oppdrettsfiskens velferd skal fiskens tilstand (f.eks. finneskader, andre skader, vektøkning, atferd og generell helsetilstand) og vannkvaliteten overvåkes.
De mest aktuelle delene av vedlegget ser du nedenfor.
Avsnitt 1
Avsnittet gjelder økologisk produksjon av laksefisk i ferskvann og beskriver "systemer for tilvekstanlegg".
Ifølge akvakulturdriftsforskriften § 4 er:
Ferskvannsfisk: fisk som lever hele livet i ferskvann.
Anadrom fisk: fisk som vandrer mellom sjøvann og ferskvann og som er avhengig av ferskvann for å reprodusere seg.
Vi regner derfor at kravene i avsnitt 1 ikke omfatter laks som er en anadrom fisk. De grensene for tetthet som er beskrevet her vil derfor bare gjelde når hele fiskens vekst foregår i ferskvann. Eks. oppdrett av røye og ørret. Settefisk av laks er bare en kort periode i ferskvann før den går over i saltvannsfase i tilvekstanlegget. Det samme gjelder stamfisk av laks som tas over fra saltvann til ferskvann i siste tiden før stryking. Denne perioden kan variere, men 3 mnd er vanlig.
Avsnitt 2
Avsnittet gjelder laks i merder i sjøvann og kravene skal oppfylles
Avsnitt 3
For torsk blir dette å anse som krav i tilvekstanlegget. For produksjon av settefisk i kar på land, vil det bli tilsvarende vurderinger som for settefisk av laks der det foreløpig ikke er detaljerte regler.
Dyrevelferd
Det er krav om tilknytning til fiskehelsetjeneste.
Akvakulturdriftsforskriften har mer detaljerte regler for dette. Oppfyllelse av kravene i denne forskriften vil være dekkende for kravene i økologiforskriften.
Ved de jevnlige besøkene vil fiskehelsepersonell lage en rapport etter besøket. I rapporten er vurdering av velferden i anlegget ett punkt som kontrollen sjekker ut ved hvert besøk. Dersom det er forhold som er påpekt vil Debio følge med på hvordan disse følges opp. Det samme vil gjelde om Debio under besøket oppdager forhold de mener er kritiske for velferden.
Utforming av anlegg
Akvatiske inneslutningssystemer skal utformes og konstrueres slik at de gir en strømningshastighet og fysiokjemiske parametere som fremmer dyrenes helse og velferd og tilfredsstiller deres atferdsmessige behov.
Det er ikke gitt detaljerte bestemmelser i økologiforskriften om utforming av anlegg. Kravet er at det skal være en overvåkning av aktuelle parametere. Relevante parametere vurderer vi til å være O2, pH, salinitet og temperatur avhengig av hvor anlegget er.
Akvakulturdriftsforskriften har bestemmelser om utforming av anlegg (se innledningsvis i dette kapittelet). Erfaringsmessig kan det bli problemer med O2-tilgang når temperaturen er høy som i august/september i forbindelse med fôring, ved forhold som reduserer vanngjennomstrømming som groe på nota og bruk av luseskjørt. Dere må iverksette tiltak om det oppstår slike problemer.
Rømming
Inneslutningssystemene skal være utformet, plassert og drives på en måte som reduserer risikoen for rømning. Dersom fisk eller krepsdyr rømmer, må hensiktsmessige tiltak treffes for å redusere innvirkningen på det lokale økosystemet, herunder fange dem inn igjen. Underlagsdokumenter for dette skal oppbevares.
Rømming er regulert av akvakulturdriftsforskriften og håndheves av Fiskeridirektoratet. Oppfylling av kravene i denne forskriften vil derfor være dekkende for kravene i økologiforskriften.
Tekniske krav til anlegg er regulert i akvakulturdriftsforskriften og i NYTEK- forskriften. Forskriften skal bidra til å forebygge rømming av fisk fra flytende akvakulturanlegg gjennom å sikre forsvarlig teknisk standard på anleggene. Den krever at anlegg skal være sertifisert etter krav iht NS 9415 (NYTEK 1).
Resirkuleringsanlegg
Akvakulturanlegg med lukket resirkulering til produksjon av akvakulturdyr er forbudt med mindre det er snakk om klekkerier og yngelanlegg, eller produksjon av arter som brukes som økologiske fôrorganismer.
Stamfiskanlegg og rognproduksjon er medberegnet begrepet "klekkerier og yngelanlegg", og vil være godkjent for RAS (Akvakulturanlegg med lukket resirkulering) på samme måte som settefiskanlegg med fisk frem til smoltifisering.
Oppdrettsanlegg på land
Dersom produksjonen skal foregå i systemer med gjennomstrømning, skal det være mulig å overvåke og kontrollere strømningshastigheten og vannkvaliteten både i innstrømmende og utstrømmende vann. Det skal være minst ti prosent av omkretsen rundt anlegget (grensen mellom land og vann) som skal bestå av naturlig vegetasjon.
Dammer
Anlegg på land vil også omfatte dammer i ulike utforminger. Produksjon av ørret i innlandet og reker i Asia/Sør-Amerika foregår i slike dammer. Derfor er forholdet til omgivelsene tatt inn i regelverket. Kravet om at fem prosent skal være grøntareal regnes å være et krav for oppdrettsdammer, og vil ikke være et krav i forhold til landanlegg med bygningskonstruksjoner. Krav om ryddige anlegg som beskrevet i akvakulturdriftsforskriften §17 og § 24 er også relevant.
Inneslutningssystemer til havs
Anlegg skal plasseres på et sted hvor vanngjennomstrømning, dybde og utskiftning av vannmassen er tilstrekkelig til at havbunnen og den omgivende vannmassen påvirkes minst mulig. Anlegg skal ha bur ("merder") med hensiktsmessig utforming, konstruksjon og vedlikehold med hensyn til eksponering for driftsmiljøet.
Produksjon av settefisk
"Klekkeri" er et sted for avl, klekking og oppdrett i de tidlige stadiene av akvakulturdyrs liv, særlig beinfisk og skalldyr. Vi regner derfor at stamfisk også er del av denne definisjonen.
Det er ikke detaljerte regler for denne del av produksjonen. Generelle og relevante regler i økologiregelverket må imidlertid følges. Dette gjelder blant annet regler for parallellproduksjon.