Se forordning (EU) 2018/848 (PDF, lovdata.no), vedlegg II, del III, følgende punkter:
- 1.8
- 1.9
- 3.1.5.9.
- 1.1
- 1.7
- 1.6
Produksjonen skal foregå på steder som ikke er forurenset av produkter eller stoffer som ikke er godkjent for økologisk produksjon, eller av forurensende stoffer som kan påvirke produktenes økologiske status.
Ved oppstart av akvakulturproduksjon må dere utarbeide en miljøvurdering som står i forhold til produksjonsenhetens størrelse for all ny virksomhet som søker om tillatelse til å produsere økologisk, og som produserer mer enn 20 tonn akvakulturprodukter per år. Bakgrunnen for dette er å klarlegge produksjonsenhetens og det umiddelbare nærmiljøs tilstand, og de sannsynlige påvirkningene av produksjonen. Virksomheten skal foregå på steder som ikke er forurenset av produkter eller stoffer som ikke er godkjent for økologisk produksjon, eller av forurensende stoffer som kan skade produktenes økologiske egenskaper.
I Norge er det en omfattende søknadsprosess for å få tillatelse til å drive med akvakulturproduksjon. Kravene i økologiregelverket ansees derfor oppfylt når det er tildelt en tillatelse fra myndighetene.
Dere skal legge fram en plan for bærekraftig forvaltning som står i forhold til produksjonsenheten for akvakultur og innhøsting av tang og tare. Planen skal oppdateres årlig, og skal beskrive virksomhetens miljøvirkninger og hvilken miljøovervåking som planlegges. Planen skal videre gi en oversikt over tiltak som skal iverksettes for å minimere de negative følgene på det omgivende vann- og landmiljø.
Det er et generelt krav til å foreta miljøovervåking av lokaliteter i sjøvann med produksjon av fisk, jf forskrift om drift av akvakulturanlegg (akvakulturdriftsforskriften) § 35 og 36. Slik miljøovervåking vil dekke kravene i økologiregelverket, og rapporter fra MOMundersøkelser (Miljøovervåking av marine matfiskanlegg) skal være tilgjengelig for Debio ved tilsyn.
Det følger av akvakulturdriftsforskriften § 30 at ved vesentlig fare for skade eller unødige påkjenninger fra predatorer, alger eller maneter skal det iverksettes tiltak som sikrer et forsvarlig fiskehold. De beskyttelsestiltak og forebyggende tiltak som er truffet mot rovdyr skal registres i planen for bærekraftig forvaltning. Planen skal også inneholde opplysninger om kontroll og reparasjon av teknisk utstyr.
Kontroll og reparasjon av teknisk utstyr gjelder spesielt vedlikehold av teknisk utstyr som båter med kraner og motorer som brukes ved høsting av blåskjell. Godt vedlikehold sikrer at det ikke blir utslipp av olje fra hydraulisk utstyr som igjen vil påvirke skjellene negativt. Dette kravet gjelder all produksjon som er godkjent etter regler for økologisk akvakultur.
Dersom dere har anlegg i nærheten av hverandre, skal dere samordne utarbeidelsen av de ulike forvaltningsplanene, og dette skal kunne dokumenteres.
Dere skal helst bruke fornybare energikilder og resirkulere materialer. Dere skal også, som et ledd i planen for bærekraftig forvaltning, utarbeide en avfallsbegrensningsplan som skal iverksettes når produksjonen begynner. Der det er mulig, skal bruken av restvarme være begrenset til energi fra fornybare kilder.
Bruk av fornybare energikilder betyr at dieselaggregater til produksjon av strøm bør erstattes med landstrøm der det er praktisk og økonomisk mulig. En avfallsbegrensningsplan med mest mulig resirkulering er også noe som skal være på plass før godkjenning kan gis. Krav til påvirkning av miljø er regulert i mange forskrifter. Dersom dere har ansatte vil Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter kreve at forurensingsloven er del av internkontrollen. Det vil derfor være naturlig at kravene i økologiforskriften sees i sammenheng med tiltak og planer som dere har dokumentert her. Det er ikke nødvendig med egne planer i forhold til økologiforskriften.
Dersom produksjonen av akvakulturdyr skjer i fiskedammer, tanker eller vannrenner, skal oppdrettsanleggene være utstyrt med enten naturlige filterbunner, bunnfellingsbassenger, biologiske eller mekaniske filtre for oppsamling av overskudd av næringsstoffer. Dere kan også benytte tang og tare og/eller dyr (muslinger og alger) som bidrar til å forbedre kvaliteten på avløpsvannet. Avløpsvannet skal overvåkes regelmessig når det er aktuelt.
Se forordning (EU) 2018/848 (PDF, lovdata.no), vedlegg II, del III, følgende punkter: