3. Produksjon av tang og tare

3.1 3.1 Virkeområde

I dette kapittelet finner dere produksjonsregler for innsamling og dyrking av tang og tare.

Reglene gjelder også for produksjon av alle flercellede marine alger eller fytoplankton og mikroalger for videre bruk som fôr til akvakulturdyr.

3.2 3.2 Omlegging og karenstid

Omlegging eller karenstid er perioden fra driften av anlegget følger reglene for økologisk produksjon. Når omleggingstiden er overstått, er anlegget omlagt til økologisk produksjon.

Omleggingsperioden kan tidligst starte når virksomheten deres er innmeldt i kontrollordningen hos Debio, og drifta er i tråd med reglene for økologisk produksjon. Det er ikke krav om godkjenning av virksomheten før omleggingen starter.

Omleggingsperioden for et innhøstingsfelt for tang og tare er seks måneder. Omleggingsperioden for en enhet som dyrker tang og tare er seks måneder eller en hel produksjonssyklus dersom denne er lengre enn seks måneder. Dette innebærer at enheten kan høstes som økologisk etter 6 måneder, eller den tiden det tar før enheten er høsteklar når dette er mer enn 6 måneder.

Regelverk

3.3 3.3 Bærekraftig innhøsting av viltvoksende tang og tare

Innsamling av viltvoksende tang og tare som vokser naturlig i havet, anses som en økologisk produksjonsmetode dersom vekstområdene er av høy økologisk kvalitet som definert i vanndirektivet.

Vannforskriften

 I Norge er det kartlagt mange områder ut fra kravene i vannforskriften. På Vann-Nett Portal (vann-nett.no) finnes oppdatert kartverk. Her kan dere finne kart over områder og økologisk tilstand på de ulike områdene. Trykk på pil i høyre hjørne av kartet for å få frem valg for ulike kartlag, velg Vann-nett, vannforekomster med tilstand eller potensial, kystvann med tilstand eller potensial. Områder med god eller svært god kvalitet oppfyller kravene til vekstområder for økologisk produksjon av tang og tare.

Les mer på vannportalen.no (vannportalen.no) 

Skånsomme innhøstingsmetoder

Innhøstingen skal foregå på en slik måte at den mengde som høstes ikke har noen vesentlig innvirkning på vannmiljøet, og sikrer at tang- og tareplantene kan fornye seg. Slik innhøsting kan dere gjennomføre ved å anvende skånsomme innhøstingsmetoder som tar hensyn til minstestørrelser, alder, reproduksjonssykluser og størrelsen på gjenværende tang- og tareplanter. 

Dersom tang- og tareplantene høstes fra et delt eller felles innhøstingsområde, skal dere dokumentere at innhøstingen samlet sett ikke påvirker habitatets stabilitet på lang sikt eller bevaringen av artene i innsamlingsområdet. Dere skal i tillegg foreta en engangsvurdering av biomassen før innhøstingen begynner.

Om forskrift om høsting av tang og tare

Forskrift om høsting av tang og tare forvaltes av Fiskeridirektoratet i samråd med Miljødirektoratet og fylkeskommunene. Den sier at det er forbudt å høste tang og tare på dypere vann enn 20 meter. Forskriften gjelder ikke innenfor privat område. Det er vanlig å anse at "for en privat eiendom som grenser til sjø går grensen normalt til "marbakken" eller to meters dybde ved middels lav vannstand.

Eiendomsrett til sjøgrunn gir i utgangspunktet enerett til å legge ut en bøye, til adkomst sjøveien, til å anlegge brygge eller fylle ut (om kommunen tillater), ha båtfeste, hente skjell og til å fiske med faststående redskaper etter laks, sjøørret og sjørøye i saltvann". Det er derfor å anbefale at det ved høsting av tang og tare på privat grunn inngås avtale med grunneier om dette.

For bærekraftig høsting vil høsteaktiviteten være slik at samme mengde kan høstes hvert 3- 5 år

Regelverk

3.4 3.4 Dyrking av tang og tare

Tang og tare skal dyrkes i kystområder med miljø- og helsemessige egenskaper som er minst likeverdige med dem som er beskrevet i kapitlet over for å kunne bli regnet som økologisk.

Ved dyrking av tang og tare til havs skal det bare brukes næringsstoffer som forekommer naturlig i miljøet, eller som stammer fra økologisk produksjon av akvakulturdyr, helst i nærheten som del av et polykultursystem.

Dyrkingstettheten eller driftsintensiteten skal registreres, og vannmiljøets skal ivaretas ved at det ikke dyrkes mer tang og tare enn det som kan forsvares uten negative følger for miljøet.

Dere må gjøre en tilsvarende vurdering som gjøres for gjennomføring av Forskrift om høsting av tang og tare som definerer at "Bærekraftig utnyttelse er en utnyttelse som gir økonomisk vekst og bedre livsvilkår for menneskene uten å ødelegge verken naturressursene, miljøet eller fremtidige generasjoners muligheter til å ivareta sine behov." Det betyr at aktiviteten ikke kan påvirke området mer enn at vi også i fremtiden kan fortsette med samme aktivitet som for eksempel fiske.

Liner og annet utstyr til dyrking av tang og tare skal i den grad det er mulig, gjenbrukes eller gjenvinnes.

Stiklinger til dyrking av tang og tare

Produksjon av økologiske stiklinger til tang- og tareproduksjon skal skje i henhold til regler for økologisk produksjon.

Landbasert stiklingproduksjon

Ved landbasert produksjon kan kun gjødselmidler tillatt brukt i økologisk produksjon jf. vedlegg 4 og av planteopprinnelse eller mineralsk opprinnelse (dvs. ikke animalsk) benyttes. Ved produksjon av både økologiske og ikke-økologiske stiklinger er det tillatt å dyrke samme art, forutsatt at produksjonsstedene eller -enhetene er tydelig og tilstrekkelig atskilt.

Sjøbasert stiklingproduksjon

Ved dyrking av tang og tare i sjø skal det kun brukes næringsstoffer som forekommer naturlig i miljøet, eller som stammer fra økologisk produksjon av akvakulturdyr, helst i nærheten som del av et polykultursystem.

Bruk av ikke-økologiske stiklinger

Dersom virksomheten ikke produserer stiklinger selv, og det ikke er mulig å få tak i økologiske stiklinger, kan det søkes Debio om tillatelse til å bruke ikke-økologiske stiklinger. Ikke-økologiske stiklinger kan benyttes uten ny karenstid dersom stiklingene ikke er behandlet med andre gjødselmidler av plante- eller mineralsk opprinnelse enn listet i vedlegg 4.

 

Regelverk

3.5 3.5 Grohemmende tiltak og rengjøring av produksjonsutstyr og -anlegg

Påvekstorganismer skal bare fjernes med fysiske metoder eller for hånd, og i den grad det er mulig, settes ut i sjøen igjen i en viss avstand fra driftsenheten.

Rengjøring av utstyr og anlegg skal bare skje ved fysiske eller mekanisk tiltak. Dersom dette ikke er tilfredsstillende, kan bare stoffene oppført i forordning 889/2008, vedlegg VII avsnitt 2 brukes (se vedlegg 3).

Det pågår et arbeid for å revidere listen over rengjørings- og desinfiseringsmidler. Ny liste blir trolig gjeldende fra 2024.

Regelverk

3.6 3.6 Foredling av tang og tare

Dersom sluttproduktet er fersk tang og tare, skal den ferskhøstede tangen og taren skylles med sjøvann.

Dersom sluttproduktet er tørket tang og tare, kan også ferskvann brukes til skylling. Salt kan brukes til å fjerne fuktighet. Til tørking er det forbudt å bruke åpen flamme som kommer i direkte kontakt med tangen og taren.

Dersom det brukes tau eller annet utstyr i tørkeprosessen, skal de være frie for grohemmende midler og rengjørings- og desinfiseringsmidler, bortsett fra midler som er oppført i forordning 889/2008 for dette bruk, vedlegg VII avsnitt 2 (se vedlegg 2).