Desinfeksjon av avløpsvann fra fiskeslakterier
Dette dokumentet er ment som en veiledning til Mattilsynets inspektører ved tilsyn med utstyr for behandling (desinfeksjon) av avløpsvann (prosessvann, bløggevann, blodvann og vaskevann) ved slakterier.
Ved vurdering av søknader om godkjenning av slakterier, skal Mattilsynet vurdere krav til håndtering av avløpsvann. Mattilsynet skal også føre tilsyn med at avløpsvannanleggene driftes i tråd med regelverket.
Veiledningen kan også være til hjelp for virksomhetenes personell med ansvar for avløpsvannbehandlingsanlegg. Samme krav gjelder også for tilvirkningsanlegg.
Avløpsvann blir brukt som betegnelse for avløpsvann på slakteriet (prosessvann, bløggevann, blodvann og vaskevann) videre i dokumentet.
Avhengig av smittestatusen til fisken som blir slaktet, vil avløpsvannet kunne inneholde smittestoff. Det er ikke alltid smittestatusen til fisken er kjent.
Alt avløpsvann (uansett smittestatus til fisken) skal derfor desinfiseres før det slippes ut. Desinfeksjon av avløpsvann fra slakterier og tilvirkingsanlegg gjennomføres for å forebygge og begrense spredning av smittsomme sykdommer hos akvatiske organismer.
Det er laget en egen veileder for fiskeslakterier som omhandler krav knyttet til fiskehelse, fiskevelferd, biprodukt og hvordan søke om godkjenning til Mattilsynet etter forskrift om slakterier mv. for akvakulturdyr.
Nedlastbar versjon: Desinfeksjon av avløpsvann fra fiskeslakterier (PDF)