1. Om godkjenningsordning av metoder og teknisk utstyr for avløpsvannbehandlingsutstyr

Det er bare tillatt å bruke godkjente desinfeksjonsmetoder og godkjent teknisk utstyr ved desinfeksjon av vann fra slakterier.

Godkjenningsmyndighet av både desinfeksjonsmetoder og teknisk utstyr er delegert til Veterinærinstituttet. Veterinærinstituttet gir først en midlertidig godkjenning (vanligvis på 6 måneder).

Etter at utstyret er testet under drift (med maks biologisk materiale i avløpsvannet), vurderer Veterinærinstituttet om anleggets desinfeksjonseffekt er god nok til å gi 5 års godkjenning.

Regelverk

1.1 1.1 Typegodkjent utstyr

Utstyr som skal kunne selges til flere slakterier eller tilvirkingsanlegg, må ha såkalt
«typegodkjenning».
 

Det er leverandører av utstyret som søker Veterinærinstituttet om godkjenning. Utprøving som ligger til grunn for «typegodkjenningen» skjer ikke av Veterinærinstituttet, men av andre institusjoner/virksomheter som har denne kompetansen, eksempelvis NINA og SINTEF.

Testingen er omfattende. Med bakgrunn i dokumentasjonen som legges frem, behandler Veterinærinstituttet søknaden om godkjenning. Veterinærinstituttet forventer ikke at Mattilsynets inspektør deltar på testing av utstyr som søker om «typegodkjenning».

1.2 1.2 Enkeltstående anlegg

Det er virksomheten (slakteriet eller tilvirkningsbedriften) som søker Veterinærinstituttet om godkjenning av utstyr som monteres ved det enkelte slakteri (og ikke er et typegodkjent anlegg, se over).

Slike enkeltstående anlegg kan funksjonstestes av leverandøren av anlegget.
Veterinærinstituttet ønsker at Mattilsynets inspektører er til stede under denne funksjonstesten, men det forventes ikke at inspektørene har kompetanse eller utstyr til å utføre testing av avløpsvannbehandlingsutstyret. Veterinærinstituttet ønsker at Mattilsynets inspektører deltar på funksjonstesting sammen med leverandør eller annen person som kan dette.

Veterinærinstituttets godkjenningsbrev for det aktuelle utstyret inneholder krav til utstyr og drift og er et godt «hjelpedokument» for funksjonstesten. Mattilsynets inspektører skriver en tilsynsrapport der de bekrefter (attesterer på) at de har deltatt på funksjonstestingen. Veterinærinstituttet innvilger etter gjennomført kontroll av inspektøren godkjenning (for 5 år) dersom dokumentasjonen de mottar er god nok til at de kan konkludere med at utstyret tilfredsstiller kravene til tilstrekkelig desinfeksjon.