Bruk av rensefisk

Regelverket for hold og bruk av rensefisk på matfisklokaliteter er det samme som for matfisken, med noen få unntak. Her finner du veiledning særlig rettet mot bruk av rensefisk.

Publisert

Innhold på denne siden

  1. Kompetanse
  2. Mottak og utsett
  3. Levemiljø og skjul
  4. Fôring
  5. Håndtering av rensefisk
  6. Utsortering før avlusing, slakting med mer
  7. Beskyttelse mot skader, sykdom og parasitter
  8. Helsekontroll, overvåking og tilsyn
  9. Gjenbruk og flytting
  10. Rapportering, varsling og journalføring
  11. Dødelighetskontroll
  12. Internkontroll
  13. Metoder og utstyr
  14. Bedøving og avliving
  15. Animal health law (AHL)

Kompetanse

Driftsledere og røktere skal ha fiskevelferdsmessig kompetanse om de artene av rensefisk som brukes i anlegget.

Denne kompetansen skal blant annet inngå i lovpålagte kurs i fiskevelferd.

Internkontrollen skal synliggjøre at dette blir ivaretatt.

Regelverk


Mottak og utsett

Mottak og utsett av rensefisk skal skje på en måte som ikke skader fisken, og som sikrer rensefisken gode levevilkår.

Logistikken skal sikre god velferd

Det er nødvendig med god logistikk som sikrer videre forflytning og skånsom overføring av rensefisken til merden uten unødig opphold.

Avsender plikter å informere mottaksanlegget bl.a. om transportmiddel og tidspunkt for avgang og beregnet ankomst. Ved forsinkelse eller endring i transporttid eller -måte, skal sjåfør/skipper informere mottaksanlegget. Mottaksanlegget skal holde seg underrettet om ankomsttid, og å klargjøre for og ta imot fisken på forsvarlig måte.

Fisken må overføres til merdene på en slik måte at det ikke er risiko for at den blir skadet, om nødvendig direkte i skjul.

Rensefisken skal være egnet for utsett og beskyttes mot sykdom

Rensefisk skal enten komme fra godkjent anlegg eller være villfanget og de skal transporteres med godkjent transportenhet. Avsender plikter å sikre at fiskene som skal transporteres er skikket til å gjennomføre hele transporten.

Rensefisk som settes ut, skal være av en slik størrelse og en slik kondisjon at utsetting ikke fører til unødig belastninger.

Rensefisk skal ikke settes ut i anlegg med pågående klinisk sykdomsutbrudd hvis det er grunn til å tro at fisken som settes ut, vil bli syk og påføres vesentlige unødige påkjenninger.

Levemiljøet skal sikre god velferd

Mottaker av rensefisk skal tilrettelegge for utsett slik at forholdene er egnet til å gi fisken et godt levemiljø. 

Dokumenter mottak og utsett i internkontrollen

Internkontrollen skal synliggjøre hvordan virksomheten sikrer et dyrevelferdsmessig forsvarlig mottak og utsett. Eventuelle avvik skal følges opp med korrigerende tiltak og endringer av tilhørende prosedyrer, slik at samme feil ikke skjer igjen.

Regelverk


Levemiljø og skjul

Rensefisk skal holdes i miljø som gir god velferd ut fra artstypiske behov og beskyttes best mulig mot skade og unødig påkjenning.

Produksjonsenheten skal tilrettelegges for rensefisk, blant annet med skjul.

Rensefisk kan bare brukes på lokaliteter der vannmiljø, vanntemperatur og strømhastighet er slik at de aktuelle rensefiskartene får gode levekår.

Det skal være dokumentert at levemiljøet, inkludert aktuelle produksjonsteknologier, er egnet for de rensefiskartene som brukes.

Internkontrollen skal synliggjøre at dette blir ivaretatt.

Regelverk


Fôring

Fôrmengden skal være tilstrekkelig og fôret slik sammensatt at det fremmer god helse og velferd. Fôringen skal være tilpasset art, alder, utviklingstrinn, vekt, fysiologiske og adferdsmessig behov.

Rensefisk skal normalt fôres daglig med mindre dette ikke er hensiktsmessig for den arten eller utviklingstrinnet det gjelder. Det skal fôres på en slik måte at alle fiskene har lett tilgang på fôr, og uten at fisk blir skadet under fôring.

Fôr, fôringsregime og fôringsteknologi for rensefisk skal være egnet ut fra hensynet til de aktuelle rensfiskartenes velferd, og dette skal være dokumentert.

Regelverk


Håndtering av rensefisk

Rensefisk skal ikke håndteres unødig.

Metoder og utstyr for håndtering av rensefisk skal være egnet ut fra hensynet til de aktuelle rensefiskartenes velferd, og dette skal være dokumentert.  

Rensefisk tåler håndtering som trenging, håving og pumping dårligere enn laksefisk, og dette bør derfor unngås. Rensefisk skal i minst mulig grad tas ut av vannet.

Daglig tilsyn og røkting av merdene skal gjennomføres på en slik måte at det forstyrrer rensefisken minst mulig. Eksempelvis skal dødfiskopptak fra merden skje på en slik måte at det ikke skader levende rensefisk. 

Regelverk


Utsortering før avlusing, slakting med mer

Rensefisk som går sammen med annen fisk i akvakulturanlegg, skal sorteres skånsomt ut før belastende operasjoner som for eksempel avlusinger og før produksjonsenheten tømmes for fisk.

Utsortering skal alltid skje før avlusninger og før produksjonsenheten tømmes for fisk. Dersom det kan føre til unødig eller betydelig påkjenning for rensefisk å leve videre, skal den snarest mulig tas ut av produksjonsenheten, bedøves og avlives på forsvarlig måte.

Metoder og utstyr for utsortering av rensefisk skal være egnet ut fra hensynet til de aktuelle rensefiskartenes velferd, og dette skal være dokumentert. Metoder og utstyr for utsortering av laksefisk er ofte ikke egnet for rensefisk.

Mattilsynet har gjennom klagesaksbehandling slått fast at rensefisk ikke skal behandles for lakselus:

Rensefisk skal ikke gjennomgå behandling mot lakselus

Regelverk


Beskyttelse mot skader, sykdom og parasitter

Rensefisk skal beskyttes mot skade, sykdom, parasitter og andre farer, og spredning av smitte skal begrenses. Syke og skadde rensefisk skal gis forsvarlig behandling og avlives om nødvendig.

Rensefisk som settes ut skal være frisk.

Rensefisk skal ikke settes ut i anlegg med pågående klinisk sykdomsutbrudd hvis det er grunn til å tro at fisken som settes ut, vil bli syk og påføres vesentlige unødige påkjenninger.

Virksomheten skal føre tilsyn med forhold av betydning for helsen og velferden for rensefisk, og beredskapsplanen skal også omfatte rensefisken.

Helsekontroll, et godt levemiljø, skånsom håndtering og utsortering før avlusing og slakting skal bidra til å beskytte rensefisken mot sykdom og skader. Se mer om dette:

Helsekontroll, overvåking og tilsyn for rensefisk

Levemiljø og skjul for rensefisk

Utsortering av rensefisk før avlusing, slakting med mer

Håndtering av rensefisk

Regelverk


Helsekontroll, overvåking og tilsyn

Virksomheten skal føre daglig tilsyn med rensefisken i anlegget. I tillegg har oppdretter ansvar for at det blir gjennomført risikobaserte helsekontroller av rensefisken av fiskehelsepersonell.

Det skal gjennomføres minst 12 helsekontroller per år på anlegg med mer enn 1 million oppdrettsfisk.

Vær særlig oppmerksom på at: 

  • Det gjøres helsekontroll av rensefisken ved alle rutinebesøk av fiskehelsetjeneste.
  • Det er rutiner for å gjennomføre risikobasert helsekontroll med rensefisken med basis i smitterisiko, velferdsrisiko og forebygging eller behandling av dette på tidlig stadium.
  • Det gjøres helsekontroll ved forøket dødelighet og/eller ved mistanke om sykdom.
  • Det gjøres ny helsekontroll om dødeligheten ikke avtar og årsaken ikke er avklart.
  • Det gjøres helsekontroll av rensefisken før eventuell gjenbruk, flytting til midlertidig oppbevaring eller annet anlegg.
  • Helsekontrollene journalføres, inkludert eventuelle sykdomsdiagnoser, prøvesvar og gjennomførte behandlinger.

Regelverk


Gjenbruk og flytting

Rensefisk kan flyttes og gjenbrukes internt i anlegget.

Rensefisk kan også oppbevares på en brakklagt lokalitet og gjenbrukes etter brakkleggingen, så lenge dette er forsvarlig utfra smittehensyn.

Rensefisken skal kontrolleres før intern flytting i akvakulturanlegget, og rensefisk som ikke er skikket til det, skal ikke flyttes eller gjenbrukes. 

Av driftsplanen skal det for de to neste kalenderårene minimum framgå tidsrom for brakklegging og eventuell oppbevaring av rensefisk og flytting av fisk til andre lokaliteter. 

Kravene til rømmingssikring gjelder også for rensefisk som oppbevares på brakklagt lokalitet.

Flytting og gjenbruk av rensefisk utgjør særlig risiko, se kravene til risikobasert helsekontroll og virksomhetens risikostyring og internkontroll:

Internkontroll ved bruk av rensefisk

Helsekontroll, overvåking og tilsyn for rensefisk

Regelverk


Rapportering, varsling og journalføring

Kravene til driftsplan, journalføring, rapportering og varsling gjelder for rensefisk på lik linje som for matfisken i anlegget.

Driftsplanen skal vise en plan for bruken av rensefisk. 

Driftsjournal og rapportering skal gjøres på artsnivå.

Oppdretter skal rapportere månedlig om bruk av rensefisk gjennom den løsningen Mattilsynet fastsetter.

Mattilsynet skal varsles umiddelbart ved forhold som har medført alvorlige velferdsmessige konsekvenser for rensefisken, inkludert mulig sykdom, skade eller svikt.

Regelverk


Dødelighetskontroll

Dødelighet er en viktig velferdsindikator. Regjeringen har gjennom dyrevelferdsmeldingen satt et mål om at dødelighet på alle arter i oppdrett, også rensefisk, skal ned til 5 prosent.

Du skal ha kontroll over reell dødelighet. Ut fra driftsjournalen skal det blant være mulig å fremskaffe tall på:

  • antall rensefisk som ble satt ut på lokaliteten
  • antall rensefisk som ble tatt levende ut for avliving eller gjenbruk
  • antall døde rensefisk som er tatt ut

Oppdretteren skal kunne beregne antall tapt rensefisk ut fra disse tallene, og legge dem til dødelighetstallene når lokaliteten er tømt for matfisk. Alle tall skal være på artsnivå.

Oppdretteren skal avklare årsaker til dødelighet. Ved risikobasert helsekontroll skal et representativt utvalg av død rensefisk undersøkes og obduseres.

Regelverk


Internkontroll

Internkontrollen skal synliggjøre hvordan virksomheten sikrer regelverksetterlevelse og effektiv risikostyring.

For rensefisk innebærer dette blant annet at virksomheten må kartlegge spesifikke risikofaktorer som påvirker rensefiskenes helse og velferd. Virksomheten må også implementere målrettete planer og tiltak for å redusere risiko.

Eventuelle avvik skal følges opp med korrigerende tiltak og endringer av tilhørende prosedyrer, slik at samme feil ikke skjer igjen.

Se også veileder:

Internkontroll i akvakulturnæringa

Regelverk


Metoder og utstyr

Metoder og utstyr som brukes til rensefisk, skal være egnet ut fra hensynet til rensefiskens velferd, og skal bare brukes når velferdskonsekvensene er dokumentert.

Forsøk og utprøving av metoder og utstyr for bruk til rensefisk kan kreve godkjenning etter forsøksdyrregelverket.

Veileder om fiskevelferd ved utvikling og bruk av metoder, utstyr, teknologi mv i akvakultur

Regelverk


Bedøving og avliving

Avliving av rensefisk og håndtering i forbindelse med avlivingen skal skje på dyrevelferdsmessig forsvarlig måte.

Få oversikt over kravene som gjelder når du skal avlive rensefisk:

For deg som skal avlive rensefisk


Animal health law (AHL)

Se hvilke regler i Animal Health Law du må følge når du driver med oppdrett, oppbevaring eller bruk av rensefisk.

Midlertidig oppbevaring av rensefisk

Tekst kommer.

Oppbevaring av rensefisk

AHL-regelverket gjelder på vanlig måte for oppdrett av rensefiskarter.

Se lenker under.

Bruk av rensefisk

Ved bruk av rensefiskarter på matfikslokalitet, gjelder AHL-regelverket for rensefisken som for laksefisken. Biosikkerhetsplanen må omfatte rensefisken og ivareta dens artesegne behov og risikoer. I tillegg til selvstendige biosikkerhetsvurderinger for både rensefiskartene og laksefiskartene, må biosikkehetsmessige problemstillinger som rensefisken kan representere for laksefisken og omvendt, vurderes og løses i biosikkerhetsplanen.

Se lenker under.

Veiledning til AHL-regelverket

Biosikkerhetsplan 

Lesehjelp AHL AKVA Biosikkerhetsplan

Godkjenning og biotryggingsplan for fartøy som behandlar eller handterer fisk om bord 

Lesehjelp AHL akva- fartøy som behandler fisk

Helseovervåkning for akvakulturdyr i anlegg 

Lesehjelp AHL AKVA Overvåkning av sykdommer og helsekontroll