Avliving av rensefisk

Som for all annen fisk i oppdrett, er målet at de aller fleste rensefiskene skal overleve fram til avliving. Her finner du veiledning om reglene som gjelder for avlivning av rensefisk.

Publisert

Innhold på denne siden

  1. Når skal rensefisk avlives?
  2. Hvor skal rensefisk avlives?
  3. Hvordan skal rensefisk avlives?
  4. Krav til metoder og utstyr
  5. Krav til kompetanse
  6. Krav til internkontrollen

Når skal rensefisk avlives?

Dersom det kan føre til unødig eller betydelig påkjenning for rensefisk å leve videre, skal den snarest mulig tas ut av produksjonsenheten, bedøves og avlives på forsvarlig måte.

Villfanget eller oppdrettet rensefisk som av ulike årsaker ikke skal brukes i matfiskanlegg, skal bedøves og avlives på en forsvarlig måte.  Det kan være fordi den er av en slik størrelse eller en slik kondisjon at det kan føre til unødige belastninger for den å settes ut. Det kan også være ut fra et smittehygienisk hensyn, eller det kan være fordi den ikke er egnet som lusespiser for eksempel på grunn av deformiteter eller skader, jf. forutsetning for bruk av rensefisk.

Rensefisk skal bedøves og avlives hvis den ikke skal brukes videre eller oppbevares for gjenbruk etter at den er sortert ut fra produksjonsenheten.

Rensefisk som kommer sammen med annen fisk til slakteriet, skal også bedøves og avlives forsvarlig.

Internkontrollen skal synliggjøre hvordan virksomheten sikrer regelverksetterlevelse og effektiv risikostyring, inkludert klare kriterier for når fisken skal avlives utfra hensyn til dyrevelferden.

Regelverk


Hvor skal rensefisk avlives?

Rensefisk som går sammen med annen fisk i akvakulturanlegg, skal sorteres ut for forsvarlig avliving eller gjenbruk før produksjonsenheten tømmes for fisk.

Bedøving og avliving kan skje på akvakulturanlegg. Om oppdretteren ikke har klart å sortere ut all rensefisken, og noe rensefisk kommer sammen med matfisk til slakteri, skal denne bedøves og avlives forsvarlig der.

Uansett hvor rensefisken avlives, er det samme krav til kompetanse og at bedøving og avliving gjennomføres på en velferdsmessig og smittehygienisk forsvarlig måte.

Regelverk


Hvordan skal rensefisk avlives?

Avliving av rensefisk og håndtering i forbindelse med avlivingen skal skje på dyrevelferdsmessig forsvarlig måte. Håndtering kan blant annet være utfisking, trenging, pumping, sortering, eventuell sedering med mer.

Rensefisk skal bedøves før eller samtidig med avliving og være bedøvd til døden inntrer. Bedøving skal skje ved egnet metode som ikke påfører rensefisken vesentlig stress eller smerte.

Rensefisk skal avlives umiddelbart etter bedøving, og det skal sikres at den er død før videre håndtering.

Internkontrollen skal synliggjøre hvordan virksomheten sikrer en dyrevelferdsmessig forsvarlig avliving, inkludert stoppkriterier dersom metode eller utstyr for forsvarlig bedøving og avliving ikke fungerer.

Det kan være nyttig å bruke Veileder om krav til god fiskevelferd ved slakterier for akvakulturdyr, siden kravene til velferd er de samme, uavhengig av hvilke fiskeart i oppdrett som avlives og hvor og hvem som avliver oppdrettsfisken:

Veileder om krav til god fiskevelferd ved slakterier for akvakulturdyr

Regelverk


Krav til metoder og utstyr

Metoder og utstyr for bedøving og avliving av rensefisk skal være egnet ut fra hensynet til de aktuelle rensefiskartenes velferd, og dette skal være dokumentert.

Forsøk og utprøving av metoder og utstyr for bedøving og avliving av rensefisk kan bare gjøres når dette er godkjent etter forsøksdyrregelverket.

Veileder om fiskevelferd ved utvikling og bruk av metoder, utstyr, teknologi mv i akvakultur

Regelverk


Krav til kompetanse

Når man avliver rensefisk, er det krav til fiskevelferdsmessig kompetanse om hvordan man sikrer forsvarlig bedøving og avliving av de aktuelle artene. Dette kompetansekravet gjelder for alle som er involvert i avlivingen eller har overordnet ansvar for virksomhet eller anlegg.

Denne kompetansen skal blant annet inngå i lovpålagte kurs i fiskevelferd.

Internkontrollen skal synliggjøre hvordan virksomheten sikrer at kravene til kompetanse knyttet til bedøving og avliving av rensefisk er oppfylt.

Regelverk


Krav til internkontrollen

Virksomheter som er involvert i avliving av oppdrettsfisk, skal ha internkontroll som blant annet skal sikre regelverksetterlevelse og kontinuerlig forbedring ved bedøving og avliving av rensefisk.

For bedøving og avliving av rensefisk innebærer dette blant annet at virksomheten må kartlegge spesifikke risikofaktorer som påvirker smitterisiko og rensefiskenes velferd i forbindelse med bedøving og avliving. Virksomheten må også implementere målrettete planer og tiltak for å redusere risiko.

Eventuelle avvik skal følges opp med korrigerende tiltak og endringer av tilhørende prosedyrer, slik at samme feil ikke skjer igjen.

Se også veileder:

Internkontroll i akvakulturnæringa

Regelverk