Generelle prinsipper - Paragraf 4.1.4.
Biosikkerhet er et sett med driftstiltak og fysiske tiltak som, når de brukes sammen, reduserer risikoen for infeksjon i bestander av akvatiske dyr i et akvakulturanlegg.
Planlegging og gjennomføring av biosikkerhet i et akvakulturanlegg krever identifisering av risikoer og kostnadseffektive tiltak for å nå de identifiserte biosikkerhetsmålene i planen.
Tiltakene varierer for hvert akvakulturanlegg, avhengig av faktorer som sannsynlighet for eksponering for patogene organismer, arten av akvatiske dyr som oppdrettes, typen produksjonssystem, oppdrettspraksis, miljøforhold og geografisk plassering. Ulike fremgangsmåter kan brukes for å oppnå et bestemt biosikkerhetsmål; imidlertid er de generelle prinsippene for utforming og gjennomføring av en biosikkerhetsplan allmenngyldige og er beskrevet nedenfor:
- Mulige smitteveier der patogene organismer kan komme seg inn i, spres i og slippes ut fra akvakulturanlegget, må identifiseres som beskrevet i paragraf 4.1.7. med hensyn til typen produksjonssystem og utformingen av akvakulturanlegget.
- Risikoanalyser bør gjøres for å identifisere og evaluere sykdomstrusler og sikre at planen adresserer risikoer på en hensiktsmessig og effektiv måte. Risikoanalysen kan variere fra en enkel til en kompleks analyse avhengig av målene for biosikkerhetsplanen, spesifikke forhold gjeldende for akvakulturanlegget og sykdomsrisikoene, som beskrevet i paragraf 4.1.8.
- Biosikkerhetstiltak for å adressere identifiserte sykdomsrisikoer bør evalueres på grunnlag av deres mulige effekt, etablerings- og driftskostnader (f.eks. byggearbeid, vedlikehold) og krav til gjennomføring, som beskrevet i paragraf 4.1.8.
- Gjennomføringen av tiltak bør integreres i akvakulturanleggets driftsprosedyrer, og relevant opplæring må gis til personalet, som beskrevet i artikkel 4.1.9.
- Hensiktsmessig journalføring og dokumentasjon er avgjørende for å vise en effektiv gjennomføring av biosikkerhetsplanen. Eksempler er beskrevet i paragraf 4.1.9.
- En tidsplan for rutinemessige gjennomganger og revisjoner av biosikkerhetsplanen bør beskrives. Utløsere for løpende vurderinger må bestemmes (f.eks. utbrudd av sykdommer og endringer i infrastruktur, produksjonsteknikker eller risikoprofiler). Tredjepartsrevisjoner kan være påkrevd der anerkjennelse av biosikkerhetstiltak kreves av kunder, eller myndigheter eller for markedstilgang, som beskrevet i paragraf 4.1.9.