Innledning Paragraf - 4.1.3.
Biosikkerheten i det enkelte akvakulturanlegg er en integrert del av en effektiv biosikkerhet på lands-, sone- eller segmentnivå.
Dette er dermed avgjørende for den optimale helsestatusen og velferden til populasjonen av akvatiske dyr. Dette kapittelet beskriver prinsippene for biosikkerhet designet for å redusere risikoene knyttet til introduksjon av patogene organismer inn i, spredning innenfor eller utslipp fra et akvakulturanlegg.
Gitt de unike utfordringene som kommer av ulike produksjonssystemer og det store mangfoldet av arter akvatiske dyr som oppdrettes, krever utformingen av en biosikkerhetsplan for et akvakulturanlegg en vurdering av sykdomsrisikoen for spesifikke patogene organismer og de potensielle smitteveiene. En biosikkerhetsplan beskriver driftsmessige og fysiske tiltak for å redusere de identifiserte risikoene gjeldende for det enkelte akvakulturanlegg. Personalet ved akvakulturanlegget, tjenesteleverandører og fiskehelsebiolog eller veterinærer bør være involvert i å utforme og gjennomføre biosikkerhetsplanen for å sikre at den er praktisk og effektiv.
Resultatet som oppnås ved gjennomføringen av biosikkerhet i et akvakulturanlegg, er bedre helse og velferd for akvatiske dyr gjennom hele produksjonssyklusen. Fordelene kan inkludere forbedret markedsadgang, økt produktivitet (gjennom forbedret overlevelse, tilvekst og fôrutnyttelse ) og en reduksjon i bruken av veterinærmedisinske preparater (inkludert antimikrobielle midler), noe som fører til en reduksjon i produksjonskostnader og utviklingen av antimikrobiell resistens.