Akvatiske animalske produkter kan komme inn i, flyttes innenfor eller ut av et akvakulturanlegg.
Eksempler er akvatiske animalske produkter fra dyr produsert ved andre anlegg. Biprodukter kan genereres når akvatiske dyr har dødd eller blitt avlivet på grunn av sykdomsbekjempelse, eller når de har blitt avlivet og behandlet for konsum eller andre formål.
Forflytninger av akvatiske animalske produkter og biprodukter fra akvatiske dyr inn i, innen eller ut fra akvakulturanlegg kan utgjøre en risiko for overføring av patogene organismer. Dette er spesielt tilfelle når en mottagelig populasjon er utsatt for akvatiske animalske produkter og biprodukter fra akvatiske dyr fra klinisk eller subklinisk infiserte akvatiske dyr. Innførsel av biprodukter fra akvatiske dyr inn i akvakulturanlegg bør unngås. Biprodukter fra akvatiske dyr bør oppbevares, transporteres, avhendes og behandles som beskrevet i kapittel 4.8.
For planlagte forflytninger av akvatiske animalske produkter og biprodukter fra akvatiske dyr, bør sannsynligheten for tilstedeværelse av patogene organismer som produktene og biproduktene er avledet fra, vurderes med hensyn til arten, kilden og helsestatus.
Risikoen for å overføre patogene organismer via akvatiske animalske produkter og biprodukter fra akvatiske dyr bør vurderes og håndteres i henhold til følgende smittereduserende tiltak:
- Fastslå den potensielle sykdomsrisikoen for akvatiske animalske produkter og biprodukter fra akvatiske dyr til akvatiske dyr i anlegget og miljøet;
- Håndter akvatiske animalske produkter og biprodukter fra akvatiske dyr i områder i akvakulturanlegget som er isolert fra populasjoner av levende akvatiske dyr, for å minimere identifiserte risikoer for sykdomsoverføring;
- Sørg for at det gjennomføres prosedyrer for hensiktsmessig innsamling, behandling (inaktivering av patogene organismer), transport, oppbevaring eller avhending av akvatiske animalske produkter og biprodukter fra akvatiske dyr for å minimere kjente risikoer for sykdomsoverføring.