Eksport av fisk og sjømat til India

Her finner du informasjon om krav som stilles ved eksport av fisk og sjømat til India.

Faglig oppdatert

Vær oppmerksom på:

India utsetter kravet om nye sertifikater for varegruppene sjømat, melk og meieriprodukter samt svin og svineprodukter. India har i kunngjøring av 24.02.2023 utsatt krav om nytt sertifikat "untill further order".

Dette innebærer at det nåværende sertifikatet kan brukes inntil videre.

Helsesertifikater

Fisk og sjømat

I sertifikat 1.1.26 India, sunnhetsattest, engelsk, er det krav til hel, rund, oppdrettet laksefisk. Slike produkter skal ikke komme fra anlegg der det er påvist noen av sykdommene som er på WOAH sin liste for akvatiske dyr. 

Se WOAH sin liste over sykdommer (woah.org)

India har egne krav til røykte produkter. Røykingen skal skje mellom 17-30˚C i 7 timer. Dette må produsenten dokumentere i sine internkontroll-rutiner.

Det har vært situasjoner hvor de lokale indiske myndighetene ikke kjenner til dette sertifikatet. Derfor bør den norske eksportøren forsikre seg med importør om at de lokale myndighetene har kjennskap til sertifikatet på forhånd, før de sender forsendinger med fisk.

Sertifikatet har ikke forhåndsmelding, så du kan søke direkte i Mattilsynets skjematjeneste.

Krillmel til dyrefôr

Dette sertifikatet er godkjent av indiske myndigheter og kan brukes ved eksport av krillmel til India.

Det er krav om forhåndsmelding for utstedelse av dette sertifikatet. Forhåndsmeldingen må godkjennes av Mattilsynet før sertifikatet kan utstedes.  Les om forhåndsmelding og utstedelse av sertifikat her:

Slik søker du om helsesertifikat med forhåndsmelding

 

Se endringer