Eksport av fisk og sjømat til Brasil
Her finner du informasjon om krav som stilles ved eksport av fisk og sjømat til Brasil.
Innhold på denne siden
Mattilsynet sender oppdatert liste til Brasilianske myndigheter, 5. november 2024, med de registreringene som er i Produksjonsformen «Eksport av fisk og sjømat til Brasil» 1. nov., istedenfor desember 2024. Avvik fra Mattilsynets årshjul for listeføring gjelder kun i denne perioden. Begrunnelse for å sende listen tidligere enn avtalt er fordi DIPOA ikke har oppdatert listen som ble sendt i mai 2024. Listen ble derfor sist oppdatert av DIPOA i januar 2024..
Vær oppmerksom på
Produsenter som ønsker å eksportere fisk og sjømat til Brasil, må være godkjent av myndighetene i Brasil (DIPOA). Det er eksportørens ansvar å sikre at produsenten er godkjent, og at handelsvaren med tilhørende etiketter er registrert og godkjent i PGA SIGSIF (the Agricultural Management Platform) før varene sendes. All eksport skjer på eget ansvar. Kun godkjente produkter i PGA SIGSIF vil bli godkjent for import til Brasil. Derfor må alle som ønsker å eksportere sine varer, sende inn en egenerklæring til Mattilsynet for å bekrefte sine produktgodkjenninger. Det er produsentens ansvar å sende denne inn.
Registrering for eksport til Brasil
Virksomheter som ønsker å eksportere sjømatprodukter til Brasil, må først registrere seg hos Mattilsynet for å bli godkjent i Brasil.
Mattilsynet sender liste over godkjente virksomheter til Brasil to ganger i året.
Bakgrunn
Brasil krever en særskilt produkt- og merkeregistering ved import av animalske varer. Registeringen gjennomføres av DIPOA (Departamento de Inspeção de Produtos de Origem Animal) via deres elektroniske database PGA SIGSIF. Dette refereres til som «produktgodkjenning» hos Mattilsynet. Før produsenter kan registrere produkter og etiketter i PGA SIGSIF, må virksomheten være registrert hos Mattilsynet og godkjent i PGA SIGSIF i Brasil.
Hvem skal registrere seg?
I Brasil skal produsenter av varer med animalsk opprinnelse være registrert i PGA SIGSIF. Dette betyr i praksis alle varer av
- sjømat: fisk, musling, bløtdyr, krepsdyr
- landdyr: kjøtt og kjøttprodukter, melk og meieriprodukter
For begge grupper gjelder det varer til humant konsum.
Norge har for øyeblikket kun bilateral avtale med Brasil om eksport av sjømat til humant konsum samt fiske-biprodukter. Eksport av animalske varer på generelt grunnlag kan ikke finne sted før bilateralt helsesertifikat er iverksatt.
Registrering i Mattilsynets skjematjeneste
Registeringen i Mattilsynet foregår gjennom Mattilsynets skjematjeneste. Registeringen er enkel, og det kreves minimalt med opplysninger.
Veileder til registreringen i Mattilsynets skjematjeneste
Frist for å være med på listen er 1. mai og 1. desember. Mattilsynet vil sende listen over til Brasil 1. juni og 31. desember i henhold til Mattilsynets årshjul for listeføring.
Prosess
Listen Mattilsynet sender til Brasil inneholder informasjon om produsenter som registrerer seg for første gang, samt endringer hos allerede godkjente produsenter.
Informasjonen inkluderer
- godkjenningsnummer
- navn på produsent
- adresse (gatenavn og nummer, postnummer og poststed og fylke)
- type virksomhet (slakteri, bearbeiding, lager)
- varekategorier som virksomheten er godkjent for å produsere (disse er i henhold til virksomhetens egne godkjente produksjonsformer)
- arter virksomheten er godkjent for (fisk, skalldyr, bløtdyr m/undergrupper)
- type operasjon (fartøy, akvakultur eller villfangst)
All informasjon hentes ut fra mattilsynets register over godkjente virksomheter.
Utdrag av listen på DIPOAs nettsider (sistemas.agricultura.gov.br)
Det er fritt for alle virksomheter å registrere seg innenfor eksport av sjømat, forbeholdt at virksomheten faktisk vil eksportere til Brasil.
Listeføring for eksport til Brasil
Listen Mattilsynet sender over, er bakgrunnsinformasjon til DIPOA (Departamento de Inspeção de Produtos de Origem Animal) for videre registrering av produsentens handelsvarer og etiketter i den elektroniske databasen PGA SIGSIF.
Listen over godkjente produsenter inkluderer adressen virksomheten er oppført med i Mattilsynets skjematjeneste. Det er også denne adressen som vil vises til på sertifikatet. Dette får derfor betydning når det gjelder godkjenning av etiketter. Dersom oppført adresse og etikett ikke stemmer overens, må produsent selv sørge for å oppdatere etiketten i PGA SIGSIF.
Mattilsynet råder alle produsenter som allerede er godkjent til å undersøke hvilken adresse de er godkjent med i Brasil, slik at adressen stemmer overens med godkjent etikett. Dersom det er en uoverensstemmelse, bør dere endre etiketten før dere sender varer til Brasil. Om ikke, kan dere få problemer med importlisens.
PGA SIGSIF - Elektronisk produkt- og merkeregistrering
Når produsenten er registret av DIPOA, kan virksomheten be om tilgang til PGA SIGSIF.
Anmodning om tilgang til PGA SIGSIF gjøres elektronisk direkte til DIPOA. I PGA SIGSIF kan virksomheten søke om produktgodkjenning(er) som er nødvendig å ha for å importere sine varer til Brasil.
Mattilsynet skal ikke signere på eller godkjenne søknadene i PGA SIGSIF.
Eventuelle tekniske utfordringer dere møter ved registreringen, må dere løse selv eller med hjelp fra importør og/eller agent. Mattilsynet har lite kunnskap om selve registreringsprosessen.
Godkjente virksomheter publiseres på DIPOAs nettside
Eksportør er ansvarlig for å sikre at varene de eksporterer til Brasil er produsert hos en godkjent produsent.
Godkjente virksomheter for fisk og fiskeprodukter publiseres på DIPOA sin nettside (sistemas.agricultura.gov.br).
Vi gjør imidlertid oppmerksom på at kun varer med etiketter som er godkjent i DIPOA PGA SIGSIF kan eksporteres, dersom det finnes gyldig helsesertifikat.
Egenerklæring
Brasil krever at det kun er godkjente produkter som kan importeres til Brasil.
Dette betyr at det skal foreligge en produktgodkjenning for de varer som produsent produserer for det brasilianske markedet. For å sikre at varer har slik godkjenning krever Mattilsynet at produsent sender inn egenerklæring 1.3.272.
Egenerklæringen bekrefter at produsent og produktene er godkjent og at produktene er produsert i henhold til produktgodkjenningen i Brasil.
For produsent
Produsent skal sende egenerklæringen via Mattilsynets skjematjeneste. Egenerklæringen vil være gyldig i 6 måneder. Dersom DIPOA- godkjenningene endres før gyldigheten på egenerklæringen utløper, må produsent sende inn ny egenerklæring. Denne får nye 6 måneders gyldighet.
Se veiledning for mer informasjon om egenerklæringen
For eksportør/speditør
For at Mattilsynet skal kunne utstede sertifikat, må eksportør/speditør krysse av i et obligatorisk felt i sertifikatsøknaden som bekrefter at produsenten har sendt inn egenerklæring og at den er gyldig. Det er eksportør sitt ansvar å ha dialog med produsent om egenerklæring og dens gyldighet.
Egenerklæring fra produsent skal ikke sendes inn sammen med sertifikatsøknaden
Helsesertifikater for eksport til Brasil
Det er ulike krav til oppdrettet sjømat, villfisk og fiskeolje og fiskemel til ikke-humant konsum.
Oppdrettet sjømat
Veiledningen finner du i den nye eksportløsningen.
I tillegg må eksportør være oppmerksom på følgende;
- Det skal ikke påføres opplysninger som brasilianske myndigheter ikke ber om, for eksempel CNPJ-nummer
- I følge brasilianske myndigheter må transportmiddelets identitet fremkomme av annen relevant dokumentasjon som følger partiet til Brasil, enten
- Bill of lading (B/L) for frakt med båt
- Internationalt lastemanifest for frakt med bil
- Luftfraktbrev (air way bill – AWB) for flyfrakt
- Ved eksport av muslinger, ta kontakt med sertifikatkontoret du ønsker å bruke
- Ved eksport av olje eller mel av oppdrettet fisk skal det legges inn oppdrettslokalitet(er)
Sertifikatet har ikke forhåndsmelding.
Særkrav for oppdrettet sjømat til Brasil
I sertifikatet for oppdrettet sjømat til Brasil, er det særkrav som går utover norsk regelverk. Som eksportør skal du kjenne til særkravene importlandet stiller til varene og produsenten, og du skal sikre at disse kravene er oppfylt før du eksporterer varer.
Oppdrettet sjømat som eksporteres til Brasil, skal oppfylle følgende særkrav:
All oppdrettet sjømat:
- Dyrene som ble brukt som råmateriale for bearbeiding av produktet, ble ikke slaktet som et sykdomsbekjempende tiltak eller som følge av et sykdomsutbrudd.
- Dyrene som ble brukt som råmateriale for bearbeiding av produktet, kom ikke fra anlegg underlagt sanitære restriksjoner og viste ingen kliniske tegn på sykdom eller ektoparasitter.
- Frossen fisk og fiskeprodukter har ikke blitt tilsatt fosfater eller lignende før frysing.
Torskemel av arter innen Gadus spp:
- Dyrene som ble brukt som råmateriale, viste ingen lesjoner som tyder på sykdom eller infeksjon ved inspeksjon, og de var ikke gjenstand for sanitære tiltak for å kontrollere utbrudd av sykdommer eller infeksjoner hos akvatiske dyr.
- Produktet er varmebehandlet ved minimum 75ºC i minst 20 minutter.
Rekepulver av slekten Pandalus:
- Dyrene som ble brukt som råmaterialer, viste ingen lesjoner som tyder på sykdom eller infeksjon ved inspeksjon, og de var ikke gjenstand for sanitære tiltak for å kontrollere utbrudd av sykdommer eller infeksjoner hos akvatiske dyr.
- Produktet er varmebehandlet ved minimum 75ºC i minst 10 minutter.
Østersskallpulver:
- Produktet er varmebehandlet ved minimum 70 ºC i minst 30 minutter.
Villfisk
Veiledning for utfylling av 1.1.8 til Brasil (PDF)
Du kan søke om sertifikatet direkte i Mattilsynets skjematjeneste (MATS). Sertifikatet har ikke forhåndsmelding.
Ved eksport av skalldyr så er eksportøren ansvarlig for å sørge for at det gjeldende regelverket for skalldyr oppfylles. Dette kan du lese mer om hos Sjømatrådet (seafood.no).
Fiskeolje og fiskemel til ikke-humant konsum
Det er krav om forhåndsmelding for utstedelse av dette sertifikatet. Forhåndsmeldingen må godkjennes av Mattilsynet før sertifikatet kan utstedes. Les om forhåndsmelding og utstedelse av sertifikat her: