Eksport av oppdrettet laksefisk til Australia

Informasjon og krav om forhåndsmelding, helsesertifikater og varmebehandlede produkter.

Publisert

Forhåndsmelding

Helsesertifikater for oppdrettet laksefisk til Australia har forhåndsmelding på grunn av fiskehelsekrav. Forhåndsmeldingen skal følges av egenerklæring:

Denne erklæringen blir grunnlaget for behandlingen av søknaden. Egenerklæringen fylles ut og signeres av hver enkelt virksomhet hvor varene produseres. Det skal lages en ny egenerklæring for hver ny forhåndsmelding.

Fiskehelsekravene stilles av australske veterinærmyndigheter, og de kommer i tillegg til norske regelverkskrav. Den som underskriver egenerklæringen må forsikre seg om at varen er i henhold til Australias krav for import før signering.

Fiskehelsekrav for laksefiskprodukter til Australia

Helsesertifikater

Tilstand og bearbeidingsmåte

Australia har krav om at all laksefisk er «headed, gilled, gutted and thoroughly washed» før ankomst til Australia. Dette garanteres for i attestasjonsdelen for sertifikat nr. 1.1.75.

I sertifikat 1.1.72 garanteres det for at produktene er "thoroughly washed", men bearbeidingsgraden må komme tydelig frem i feltet "tilstand og bearbeidingsmåte", under sertifikatets punkt I., som identifiserer produktene. For eksempel "head on, gutted", "headed, gutted, gilled" eller "filet". "Frozen" eller "fresh" er ikke tilstrekkelig. Se også punkt 3 g under "Merknader til IV Attestation i nytt 1.1.72 – preeksportsertifikat" lenger ned på denne siden.

Emballasje

Sertifikat 1.1.75 skal angi hvordan produktene er emballert for å dokumentere hvilken anvendelse produktet går til. Emballasjen må merkes med hvorvidt produktet er klart for omsetning til forbruker eller ikke; se avsnitt om "Klar for omsetning til forbruker". Emballasjetype fylles ut under punktet "I. Details identifying the fishery products - Type of packaging*". De ulike alternativene angis med tall fra 1 eller 2, alt etter hvilket alternativ som er brukt for emballering.

De to alternativene er fisk eller porsjoner som er:

  1. individuelt pakket i plastomslag, poser eller annen emballasje i kasser av hvilken som helst vekt
  2. pakket løst i plastposer i kasser av hvilken som helst vekt

For sertifikat 1.1.72 gjelder ikke samme krav til emballasjen da varene uansett skal pakkes om før de går videre til Australia. Det er derfor tilstrekkelig å identifisere emballasjen med f.eks. "boxes, cartons, isopor" osv.

"Klar for omsetning til forbruker" ("Consumer ready") – kun for sertifikat 1.1.75

Australia krever at laksefisk som importeres i en form som krever videre behandling før omsetning til forbruker, skal gå direkte til virksomhet i Australia som er godkjent for behandling av slike varer før de kan omsettes fritt.

Dersom produktet allerede ved import er klart for omsetning til forbruker (consumer ready), så er det ikke omfattet av kravet over.

Sertifikat 1.1.75 angir om produktene er klare for omsetning til forbruker eller ikke. Dette krysses ut under punktet “I. Details identifying the fishery products – consumer ready”.

Australia definerer disse produktene som klar for omsetning til forbruker:

  1. Koteletter, inkludert ryggbein og skinn, men uten finner, hver kotelett veier maksimalt 450 g
  2. Fileter med eller uten skinn, uten buklist og ryggben, uansett vekt
  3. Sløyd, hodekappet fisk, hver fisk veier maksimalt 450 g
  4. Foredlede fiskerivarer (fiskerivare som er, for eksempel, varmebehandlet, røkt, saltet, modnet, marinert og/eller tørket hvis prosessen har endret fiskerivaren vesentlig)

Navn og nummer på oppdrettslokalitet(er)

Australia krever at navn og registreringsnummer på alle oppdrettslokaliteter som laksefisk i eksportpartiet er høstet fra, er ført inn i helsesertifikater som de mottar Dette gjelder for både 1.1.72 og 1.1.75.

Lokalitetsnr og lokalitesnavn skal være angitt på samme måte som det er registrert i akvakulturregisteret: XXXXX Lokalitetnavnet.

Import Permit Number

Australia krever at feltet "import permit number" fylles ut i sertifikat 1.1.75, for fisk som eksporteres direkte fra Norge til Australia.

Manglende utfylling av "import permit number" i sertifikat 1.1.72, for fisk som skal bearbeides videre i et annet land før eksport til Australia, skal ikke alene kunne føre til avvisning. Hvis norsk eksportør vet at eksportpartiet skal videre til Australia som ett parti, og man har "import permit number" for dette partiet tilgjengelig, kan det likevel være fordelaktig å fylle ut nummeret også i det norske sertifikatet. Importkontrollen inn til Australia vil kunne ta litt lenger tid dersom det ikke er ført inn et "import permit number" i sertifikat 1.1.72 som matcher nummeret i sertifikatet fra bearbeidingslandet.

Utfylling av felt – kun for sertifikat 1.1.72

To: Glad Laks Denmark for further processing before export to Australia. Teksten i kursiv ligger allerede i helsesertifikatet og skal ikke skrives inn i fritekstfeltet.

I feltet for mottaker skal du sette inn, med fullt navn og adresse

  • Hvis du har "import permit number"; mottaker i Australia i henhold til tillatelsen
  • Ellers; mottaker i landet hvor varen bearbeides

I feltet for destinasjonsland skal du fylle ut landet hvor varen skal bearbeides før videre eksport (NB: ikke Australia). Dette kommer ikke frem i sertifikatet, men ligger kun inne i skjematjenester.

Merknader til "IV Attestation" i nytt 1.1.72 – preeksportsertifikat

Punkt 1 er nytt, og er satt inn fordi Australia har listeført land som kan oppdrette laksefisk for eksport til Australia ("source countries").

Mattilsynet mener at det ikke innebærer praksisendring, siden all laksefisk som eksporteres til Australia fra Norge er blitt oppdrettet i Norge.

Punkt 2 er noe endret i henhold til Australias presisering av eksisterende krav.

Endringen er i tråd med gjeldende praksis og medfører dermed ingen endring for næringen.

Punkt 3 a, b, c, d og e er uendret i henhold til dagens krav, punkt 3 f innebærer ingen endring i dagens praksis.

Punkt 3 g er en presisering for å sikre at bearbeidingsgrad blir tilstrekkelig belyst i sertifikatets del I. Det er satt inn fordi Australia nå krever at sertifikatet opplyser om hvor langt fisken bearbeides i Norge før videre bearbeiding i annet land.

Merknader til "IV Attestation" i nytt 1.1.75 – for direkte eksport

  • Punkt nr. 1 er ny, og er satt inn fordi Australia har listeført land som kan oppdrette laksefisk for eksport til Australia ("source countries").

    Mattilsynet mener at det ikke innebærer praksisendring, siden all laksefisk som eksporteres til Australia fra Norge er blitt oppdrettet i Norge.
     
  • Punkt 4 er satt inn fordi Australia krever dokumentasjon på at laksefisken er bearbeidet kun i land som de har listeført for bearbeiding.

    Hvis fisk som eksporteres fra Norge ikke har vært bearbeidet i noe annet land, kan punkt 4 stå som det er. Dersom det eksporteres fisk fra Norge som har vært (delvis) bearbeidet i et annet land, må vi endre sertifikatet og legge inn et felt hvor eksportør oppgir landet.
     
  • Punkt 2, 3 og 5 innebærer ingen nye krav sammenliknet med dagens 1.1.75.
     
  • Punkt 6 er er satt inn på grunn av krav fra Australia.

    Dette vil ikke medføre noen praksisendring for virksomheter som håndterer laksefisk kun fra Norge, eller fra landene som Australia har listet som "source countries".
     
  • Punkt 7 er nytt, men er allerede oppfylt av eksisterende regelverkskrav om sporbarhet.

    Punktet medfører dermed ingen praksisendring.

Varmebehandlede produkter

Varmebehandlede produkter av laksefisk er automatisk klare for omsetning til forbruker og trenger ikke merkes som sådan, dersom de oppfyller følgende krav:

  1. Rogn fra laksefisk må være grundig vasket for å fjerne uvedkommende materiale og varmes til minimum kjernetemperatur på 65°C i minimum 30 minutter.
  2. Fileter med eller uten skinn må varmes til minimum kjernetemperatur på 65°C i minimum 30 minutter.
  3. Sløyd regnbueørret med hode må varmes til minimum kjernetemperatur på 66°C i minimum 40 minutter.
  4. Produktene skal pakkes individuelt i plastomslag, poser eller annen emballasje i kasser av hvilken som helst vekt.

Oppfyllelse av kravene skal kunne dokumenteres ved tilsyn. Mattilsynet har hittil slikt sertifikat bare for rogn. Dersom det er behov for sertifikatet også for andre produkter, må dette meldes til eksportnytt@mattilsynet.no.

Mer om australske importkrav

Du kan lese om Australias krav for import av laksefisk på deres nettsider.

Animal Biosecurity Advice 2019-A04 - Biosecurity requirements for post-entry processing of salmonid products sourced from approved countries (excluding New Zealand) (agriculture.gov.au)

Listeriakrav for spiseklare produkter

Australia har nulltoleranse overfor Listeria monocytogenes i spiseklare produkter ("RTE foods").

Dersom det ved importkontroll oppdages L. monocytogenes i slike produkter, utløser dette 100 prosent kontroll av tilsvarende varepartier fra Norge, inntil det er kontrollert et tilfredsstillende antall importer uten positive funn.