Forebygging og kontroll av skrapesjuke
Hvorfor velger Mattilsynet å prioritere dette i 2024?
Vi har som mål at Norge skal være fritt for klassisk skrapesjuke. Derfor har vi et overvåkingsprogram for skrapesjuke. Det innebærer blant annet at vi fører tilsyn med at du som har sau og geit har systemer for å forebygge og oppdage skrapesjuke i flokken din. Sist klassisk skrapesjuke ble påvist i Norge var i 2009.
Klassisk skrapesjuke er en alvorlig sykdom som rammer sau og geit. Sykdommen utvikler seg langsomt og er alltid dødelig. Det finnes ingen vaksine mot sykdommen. Ved påvisning vil alle småfe i dyreholdet bli avlivet og destruert, og anlegget må gjennom en omfattende sanering.
Hvordan planlegger Mattilsynet å jobbe med dette?
Vi vil gjennomføre tilsyn i inntil ti prosent av anleggene med sau og geit. Noen av tilsynene vil bli gjennomført som fysiske tilsyn, mens andre tilsyn vil bli gjennomført digitalt. I tillegg vil vi ta ut overvåkingsprøver av selvdøde og avlivede småfe, samt et utvalg av slaktede småfe.
Hva kan du forvente?
Alle som har sau og geit bør være forberedt på tilsyn. Husk at regelverket skal oppfylles enten du får tilsyn eller ei.
Når vi kommer på tilsyn, vil vi veilede deg om skrapesjuke og kontrollere om du overholder meldeplikten din. Du har meldeplikt for skrapesjuke når dyr dør eller blir avlivet og ved mistanke om skrapesjuke. Vi vil også kontrollere at du er kjent med og overholder krav ved flytting småfe mellom anlegg, og særlig at anlegget du eventuelt har hentet småfe fra er i TSE-klasse 3 eller høyere.
Ved fysiske tilsyn vil vi vanligvis komme uanmeldt til gården din. Da vil vi be om å få se på dyreholdjournalen din og vi vil ta en runde i fjøset for å se på dyrene og diskutere hvordan du kan oppdage skrapesjuke hos dine dyr.
Ved digitale tilsyn vil Mattilsynet be om å få tilsendt en del dokumenter på e-post i forkant av tilsynet. Eksempler på slike dokumenter kan være dyreholdjournaler, egenerklæringer og veterinærattester. Digitale tilsyn vil foregå på Teams, du vil få tilsendt en lenke til Teams i forkant av møtet. Du trenger ikke ha Teams installert for å kunne delta på møte.
Under tilsynet vil vi ha en samtale med deg. Det er ikke sikkert at vi vil ta en runde i fjøset, men det kan være aktuelt dersom vi også gjør tilsyn med identifikasjon og registrering.
For at det skal være mulig å gjennomføre et digitalt tilsyn, er det nødvendig at:
-
Du er villig til å teste ut denne nye tilsynsformen sammen med oss
-
Du har tilgang til smarttelefon eller nettbrett med nettilgang
-
Du har tilstrekkelig dekning i dyrerommene til at videomøte lar seg gjennomføre, dersom tilsynet også gjelder identifikasjon og registrering (hvis du er usikker på om du har god nok dekning, kan vi teste det ut i forkant av tilsynet)
-
Du sender Mattilsynet den dokumentasjonen vi ber om i forkant av tilsynet
Vær oppmerksom på at det i noen tilfeller kan være aktuelt med fysisk verifikasjonstilsyn etter et digitalt tilsyn.