Til deg som har anlegg som har testet positivt for antistoffer mot blåtunge i tankmelk
Mattilsynet har gjennomført prøvetaking for å kartlegge utbredelse av blåtunge i Norge. Dette er gjort i slutten av september ved å undersøke tankmelkprøver fra 675 anlegg, som ligger i den delen av landet som har økt risiko for å være utsatt for blåtungesmitte.
Det ble påvist antistoffer mot blåtunge i tankmelk fra 54 anlegg.
Hva betyr det at anlegget ditt har testet positivt for antistoffer mot blåtunge i tankmelk?
Vi har tatt tankmelkprøve fra anlegget ditt, og der ble det påvist antistoffer mot blåtunge.
Det betyr at ett eller flere dyr i anlegget ditt er eller har vært smittet med viruset. Noen storfe kan bli syke med kliniske symptomer når de blir smittet, mens andre dyr viser svake eller ingen symptomer.
Vi oppfordrer deg til å være ekstra oppmerksom på symptomer som kan skyldes blåtunge, og melde fra til Mattilsynet dersom du får mistanke. Les mer om symptomer på blåtunge.
Storfe som er smittet med blåtunge kan være viremiske (ha virus i blodet) i inntil 60 dager. Etter 60 dager vil de ikke være smittekilde mer.
Det kan fortsatt være dyr i ditt dyrehold som kan ha virus som kan infisere sviknott. Nå når temperaturene synker, er det likevel lite sannsynlig at nye sviknott kan oppformere virus og smitte andre dyr.
Smittede okser kan ha virus i sæd og hvis slike dyr brukes i avl, kan de antakeligvis spre smitte til andre dyr.
Blåtunge kan antakeligvis også smitte fra ku til kalv i fosterlivet. Avkom av mordyr som er smittet med blåtunge i visse deler av drektigheten, kan produsere virus som sviknotten kan plukke opp til våren. Slik kan flytting av drektige storfe kanskje spre smitte til sviknott i andre områder av landet.
Hva må du gjøre når anlegget ditt har fått påvist antistoffer mot blåtunge i tankmelk?
Alle som har fått påvist antistoffer mot blåtunge, kan ha dyr i dyreholdet som fortsatt potensielt kan spre smitte.
Som dyreholder har du et ansvar for å ikke spre smittsom dyresykdom. I denne sammenhengen betyr det at du ikke kan flytte okser som skal brukes i avl eller drektige storfe som skal kalve etter 1. januar uten å forsikre deg om at de ikke har blåtunge først.
Hvis dyrene holdes innendørs i minst 15 dager før flytting og tester negativt på PCR-test tatt tidligst på den femtende dagen etter at dyret ble satt innendørs, kan de flyttes.
Dersom du har behov for å undersøke dyr i forkant av salg, må du ta kontakt med veterinæren din. Du må selv betale kostnadene for prøveuttak og analyser.
Husk å journalføre datoene for når dyrene er holdt innendørs og prøveresultatene.
Du kan fortsatt selge oppfôringsdyr og ikke-drektige kviger, samt sende dyr til slakt som normalt. Vær oppmerksom på at næringen har egne tilleggskrav. Ta kontakt med din livdyrforhandler (slakteriet) for mer informasjon om det.
Mattilsynet vil gjøre en endring i soneforskriften som tydeliggjør hvilke krav som gjelder for deg.
Les mer
Regelverk
Forskrift om tiltak for å begrense spredningen av blåtunge hos drøvtyggere
Forskrift om tiltak for å begrense spredningen av blåtunge hos drøvtyggere
§ 1. Formål og virkeområde
§ 2. Definisjoner
§ 3. Opprettelse av tiltakssone og vaksinasjonssone
§ 4. Hanndyr for bruk i avl i og utenfor tiltakssonen
-
a. holdes innendørs i minst 30 dager før flytting, eller -
b. holdes innendørs i minst 15 dager før flytting og teste negativt på PCR-test tatt tidligst på den femtende dagen etter at dyret ble satt innendørs.
§ 5. Krav til drektige hunndyr som flyttes ut av tiltakssonen
§ 6. Avlsmaterialer fra andre dyr enn storfe i tiltakssonen
§ 6A. Krav til avlsdyr og avlsmaterialer som flyttes ut av anlegg med positiv test for blåtunge i vaksinasjonssonen
-
- skal hanndyr som flyttes for bruk i avl holdes innendørs i minst 15 dager og teste negativt på PCR-test tatt tidligst på den femtende dagen etter at dyret ble satt innendørs før det flyttes ut av anlegget. Som alternativ til PCR-test, kan værer holdes innendørs i minst 30 dager før de flyttes ut av anlegget. -
- skal drektige hunndyr av storfe med kalvingsdato etter 1. januar 2025 holdes innendørs i minst 15 dager og teste negativt på PCR-test tatt tidligst på den femtende dagen etter at dyret ble satt innendørs før de flyttes ut av anlegget. I perioden 1. desember til 15. mars skal dyret i stedet teste negativt på serologisk test før det flyttes ut av anlegget. -
- gjelder bestemmelsene for flytting av avlsmateriale fra andre dyr enn storfe i avlsmaterialeforskrift § 2, jf. forordning (EU) 2020/686 artiklene 16, 22 og 38 med hensyn til blåtunge.
-
- hanndyr som flyttes i tidsrommet 1. desember til 15. mars. -
- drektige hunndyr av storfe som flyttes til slakteri. -
- avlsmaterialer innsamlet fra dyr i tidsrommet 1. desember til 15. mars.
§ 7. Vaksinasjon av dyr i vaksinasjonssonen
§ 8. Unntak fra krav om beite
§ 9. Tilsyn og vedtak
§ 10. Dispensasjon
§ 11. Straffebestemmelser
§ 12. Ikrafttredelse
Vedlegg 1 – Tiltakssone
Vedlegg 2 – Vaksinasjonssone
Kilde: Lovdata.no