Mattilsynets hovedprioriteringer innen drikkevann i 2024
Dette er hovedmålene for det risikobaserte tilsynet for drikkevann i 2024. I tillegg til disse, vil Mattilsynet, som vanlig, ivareta løpende oppgaver, blant annet hendelser, prøvetaking, søknadsbehandlinger og oppfølging av bekymringsmelding.
Innhold på denne siden
- Kommunene skal være kjent med relevante krav til beskyttelse av drikkevannskilder
- Vannbehandlingen ute i vannverkene skal være tilpasset råvannskvaliteten og farekartleggingen
- Mattilsynet skal kjenne til status og utfordringer knyttet til leveringssikkerhet ved de mindre vannverkene.
- Vannverkene i Norge skal ha en tilstrekkelig leveringssikkerhet tilpasset art og størrelse.
Kommunene skal være kjent med relevante krav til beskyttelse av drikkevannskilder
Kommunen skal også ta hensyn til drikkevannskilder i sitt arbeid med kommunale planer (regulering- og arealplaner, og dispensasjoner).
Hvorfor velger Mattilsynet å prioritere dette i 2024?
Det er viktig at drikkevannskilder og kildenes nedslagsfelt og tilsigsområder gis beskyttelse igjennom de kommunale planene. Dette for å unngå forurensning av vannet som skal bli til drikkevann. Det er også samfunnsøkonomisk smart å beskytte og ta vare på drikkevannskildene våre.
Vi har registrert at flere drikkevannskilder fortsatt ikke har fastsatt hensynssoner med bestemmelser i de kommunale planene. For å kunne ta vare på produksjonen av trygt drikkevann i et kortsiktig og langsiktig tidsperspektiv må vi beskytte kildene våre mot aktiviteter og tiltak som kan gi til økt fare for forurensning av vannet.
Hvordan planlegger Mattilsynet å jobbe med dette?
Kommunene skal sende nye og endrede planer på høring til oss som sektormyndighet på fagområdet, og vi skal besvare alle saker som berører drikkevann i planene, direkte eller indirekte.
Vi ønsker å involveres så tidlig som mulig, og helst ved oppstart av planarbeidet.
Vi vil delta i de regionale planforumsmøtene i regi av fylkeskommunene og vi ønsker å delta i felles møtepunkter med kommuner og planleggere. I tillegg vil vi selv også invitere til nettmøter med egne tema.
Hva kan du/din virksomhet forvente?
Vi ønsker at dere skal sende alle planene på høring til oss, så tidlig som mulig i planprosessen og helst igjennom et oppstartsvarsel. Har dere behov for veiledning fra oss, ta kontakt – også hvis det er behov før planprosessen starter. Inviter oss gjerne til felles kommunale eller regionale møteplasser, for veiledning og erfaringsutveksling.
§ 12 Beskyttelsestiltak | Veileder til drikkevannsforskriften
Drikkevannhensynet skal inn i arealplanleggingen | Mattilsynet
Vannbehandlingen ute i vannverkene skal være tilpasset råvannskvaliteten og farekartleggingen
Hvorfor velger Mattilsynet å prioritere dette i 2024?
Innbyggerne skal ha tilgang til tilstrekkelige mengder helsemessig trygt drikkevann som er klart og uten fremtredende lukt, smak og farge. Vannet som det produseres drikkevann av hentes fra kilder i grunnen eller overflatekilder i et vassdrag. Vannkvaliteten blir påvirket av aktiviteter i og rundt kildene, og vi ser i tillegg at klimaendringene fører til endringer av vannkvaliteten.
Det er viktig at vannverkseierne følger med på de endringene som skjer og regelmessig vurderer behovet for å endre/utvide vannbehandlingen (vannrensningen) for fortsatt å kunne produsere trygt drikkevann. Vi ønsker å bidra til at vannverkseierne har oppmerksomhet på disse endringene, og at de arbeider systematisk med å kartlegge og overvåke vannkvaliteten, slik at det er etablert vannbehandlingstrinn som håndterer endringene/variasjonene i vannkvaliteten.
Hvordan planlegger Mattilsynet å jobbe med dette?
Vi vil her gjennomføre tilsyn med vannbehandlingstrinnene hos vannverkseierne. For å kunne etablere en effektiv vannbehandling, må man ha kunnskaper om vannkvaliteten i kilden. Vi ønsker å se om vannverkseier gjennomfører regelmessige analyser av vannet fra kilden det skal produseres drikkevann av, og om vannkvaliteten overvåkes igjennom hele året slik at årstidsvariasjonene blir kartlagt.
Videre vil vi se om det er etablert tilstrekkelige hygieniske barrierer i vannbehandlingen, i lys av analyseresultater, trender og utvikling i vannkvaliteten i kilden og kildens nedslagsfelt.
Hva kan du/din virksomhet forvente?
Dere skal ha etablert en prøvetakingsplan som er basert på en farekartlegging, og som viser utvikling av vannkvaliteten over tid. Dere skal også ha vurdert om det er forhold i nedslagsfelt eller i kilden som påvirker/eller kan påvirke vannkvaliteten, og/eller om klimaendringene påvirker eller vil kunne påvirke vannkvaliteten.
Ut ifra disse undersøkelsene og den kjennskapen dere har, skal dere ha etablert tilstrekkelige hygieniske barrierer i vannbehandlingen, som også er robust nok til å fungere tilfredsstillende selv om vannkvaliteten vil variere.
Mattilsynet skal kjenne til status og utfordringer knyttet til leveringssikkerhet ved de mindre vannverkene.
Hvorfor velger Mattilsynet å prioritere dette i 2024?
Alle vannforsyningene skal levere trygt drikkevann til enhver tid, og samfunnet har et behov for å kjenne status og utfordringer knyttet til leveringssikkerhet ved de mindre vannforsyningsanleggene.
Vi ønsker å bidra til at de mindre vannverkene har robuste reserveløsninger, som sikrer leveringssikkerheten når den ordinære vannforsyningen svikter. I 2024 kommer vi derfor til å prioritere arbeidet med følge tett opp de årlige innrapporteringene fra vannverkene.
Hvordan planlegger Mattilsynet å jobbe med dette?
I vår gjennomgang og oppfølging av vannforsyningenes årlige innrapportering av vannverksdata, skal vi ha ekstra oppmerksomhet på data som er relatert til leveringssikkerhet. Inspektørene trekker ut data og finner status, som igjen legger grunnlaget for videre forvaltningsmessig oppfølging der det er behov. Mattilsynet vil i løpet av 2024 gjennomføre en kartlegging av en del forhold som er viktige for leveringssikkerheten, for å målrette sitt arbeid med leveringssikkerhet ytterligere.
Hva kan du/din virksomhet forvente? Dere skal igjennom den årlige innrapporteringen svare på tre nye spørsmål, under temaet «Alternativ drikkevannsforsyning», som en del av innrapporteringen på leveringssikkerhet.
Her er de nye spørsmålene:
- Hvor mange prosent av abonnentene kan den alternative drikkevannsforsyningen levere drikkevann til?
- Antall døgn den alternative drikkevannsforsyningen kan forsyne abonnentene?
- Er den alternative drikkevannsforsyningen avhengig av at det leveres nødvann?
Noen av dere vil i løpet av 2024 motta en spørreundersøkelse som kommer i tillegg til innrapporteringen gjennom Altinn.
§ 9 Leveringssikkerhet | Veileder til drikkevannsforskriften.
Informasjon om leveringssikkerhet for drikkevann.
Vannverkene i Norge skal ha en tilstrekkelig leveringssikkerhet tilpasset art og størrelse.
Hvorfor velger Mattilsynet å prioritere dette i 2024?
Alle vannforsyningene skal levere trygt drikkevann til enhver tid, og samfunnet har et behov for å kjenne status og utfordringer om leveringssikkerhet ved alle vannforsyningsanlegg.
Vi ønsker å bidra til at vannverkene har robuste reserveløsninger som sikrer leveringssikkerheten når den ordinære vannforsyningen svikter, og vi har derfor vi prioritert arbeidet med følge tett opp de årlige innrapporteringene fra vannverkene i 2024.
Hvordan planlegger Mattilsynet å jobbe med dette?
I vår gjennomgang og oppfølging av vannforsyningenes årlige innrapportering av vannverksdata, skal vi ha ekstra oppmerksomhet på data som er relatert til leveringssikkerhet. Inspektørene skal trekke ut data, vurdere disse sammen med kjennskap til vannverk og historikk. Dette vil danne grunnlaget for en eventuell videre forvaltningsmessig oppfølging der det er behov. Mattilsynet vil i løpet av 2024 gjennomføre en kartlegging av en del forhold som er viktige for leveringssikkerheten, for å målrette vårt arbeid med leveringssikkerhet ytterligere.
Hva kan du/din virksomhet forvente?
Dere skal igjennom den årlige innrapporteringen svare på tre nye spørsmål under temaet «Alternativ drikkevannsforsyning» som en del av innrapporteringen på leveringssikkerhet.
Her er de nye spørsmålene:
- Hvor mange prosent av abonnentene kan den alternative drikkevannsforsyningen levere drikkevann til?
- Antall døgn den alternative drikkevannsforsyningen kan forsyne abonnentene?
- Er den alternative drikkevannsforsyningen avhengig av at det leveres nødvann?
Dere vil i løpet av 2024 motta en spørreundersøkelse som kommer i tillegg til innrapporteringen gjennom Altinn.
§ 9 Leveringssikkerhet | Veileder til drikkevannsforskriften