Sertifisert produksjon av settepoteter
Sertifisering gir trygghet for at settepotetene er fri for farlige skadegjørere, såkalte karanteneskadegjørere, som potetcystenematode, ringråte og bladrullevirus.
Innholdet av vanlig forekommende sjukdommer (virus, bakterier og sopp) skal være så lavt som mulig, og må være innenfor definerte verdier. Sertifisering gir også trygghet for at settepotetene er sortsekte og uten innblanding av andre sorter.
Produksjon av settepoteter kan bare foregå på grunnlag av en skriftlig kontrakt mellom en settepotetforretning og den enkelte kontraktavler. Produksjonen skal foregå i tråd med reglene for dyrking av settepoteter. Dette innebærer blant annet krav til vekstskifte, og avstand til andre potetåkre.
Settepotetavlere kan bare ha samarbeid om potetutstyr og lager med andre settepotetavlere. All jord skal være undersøkt for potetcystenematode, og settepotetavlere kan ikke dyrke andre poteter enn sertifiserte settepoteter.
Mattilsynet sertifiserer settepotetene på grunnlag av
- vekstkontroll av settepotetarealene
- laboratorietest av settepotetene for virus
- laboratorietest av settepotetene for ringråte
I tillegg skal jorda der settepotetene har vært dyrket undersøkes systematisk for potetcystenematode.
Settepotetene kan bare sertifiseres og omsettes dersom sorten er på Norsk offisiell sortsliste.
Sorter som står i EUs felles sortsliste (europa.eu) kan sertifiseres og omsettes dersom sorten etter søknad er registrert for omsetning i Norge.