Overvåking- og kartleggingsprogram for skadegjørere i potet 2023 – lys og mørk ringråte
Rapporten beskriver metodikk og resultater av den delen av overvåkings- og kartleggingsprogrammet (OK-programmet) "Skadegjørere i potet" som omhandler lys ringråte (Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus) og mørk ringråte (Ralstonia solanacearum).
Programmet gjennomføres for å få kunnskap om status, og vil sammen med et system for bekjemping på sikt kunne legge til rette for en mulig eksport av matpoteter til EU.
"Skadegjørere i potet" er et flerårig OK-program som startet opp i 2019. OK-programmet omfatter også rotgallnematodene Meloidogyne chitwoodi og M. fallax, og potetkreft (Synchytrium endobioticum), se egne rapporter.
- Hva ble undersøkt?
Det ble i 2023 analysert 291 prøver á ca. 200 potetknoller fra ulike produksjonssteder for kommersiell potetproduksjon i Norge. Prøvene ble tatt fra produsenter som har 5 daa eller mer med mat- eller industripotet.
- Tidsrom
- Prøvene er tatt ut i perioden september-november 2023.
- Hva lette vi etter?
Lys ringråte forårsaket av bakterien Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus og mørk ringråte forårsaket av bakterien Ralstonia solanacearum. Begge disse bakteriene er regulert som karanteneskadegjørere i Norge.
Lys ringråte er tidligere funnet flere steder og tiltak for å utrydde smitten har vært gjennomført. Mørk ringråte har aldri blitt påvist i landet.
- Hva fant vi?
Ingen funn av lys ringråte i prøvene som ble tatt ut i 2023.
Ingen funn av mørk ringråte i prøvene som ble tatt ut i 2023
Resultatene viser at status for lys ringråte i Norge ihht ISPM 8 fortsatt er å anse som: present, not widely distributed and under official control.
Resultatene viser at status for mørk ringråte i Norge ihht ISPM 8 fortsatt er å anse som: absent, pest not recorded
- Hvem utførte oppdraget?
Mattilsynet hadde ansvaret for prøvetakingen fra produsentene av mat- og industripotet.
Kimen Såvarelaboratoriet forberedte prøvene og Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) analyserte dem.
Les hele rapporten: