4. Økologisk birøkt

4.1 4.1 Generelt om økologisk birøkt

Birøkt regnes som en del av husdyrholdet, og reglene for økologisk birøkt må ses i sammenheng med det øvrige regelverket for økologisk husdyrhold.

Birøkten kan godkjennes av Debio i sammenheng med øvrig økologisk drift, men det er også mulig med egen økologisk godkjenning for bare birøkt.

Økologisk godkjenning av produkter fra birøkt er nært knyttet til stellet av bikubene. Reglene som ligger til grunn for en godkjenning omhandler også forholdene omkring utvinning, foredling og lagring av produktene.

Økologiregelverket gjelder som et tillegg til det øvrige regelverket som birøkt er omfattet av.

4.2 4.2 Krav til dokumentasjon ved økologisk birøkt

Det er krav til årlig dokumentasjon.

Dokumentasjon som skal være tilgjengelig ved årlig inspeksjon er

  • fjorårets og årets regnskap og bilag, kart over bigårdsplasser (både stasjonære- og vandreplasser) i hensiktsmessig målestokk, samt utmarksarealer. Debios skjema for egenerklæring/bekreftelse fra grunneier på at ikke-tillatte innsatsmidler ikke er benyttet i utmark de siste tre årene.
  • rengjøringsjournal eller lignende
  • egne noteringer i form av Norges Birøkterlags notatkort, KSL-noteringer eller lignende.

Datoene for høsting av honning og slynging skal bokføres. Rutinene for dette beskrives i driftsbeskrivelsen.

Regelverk

4.3 4.3 Karenstid

Før produkter fra birøkt kan omsettes som økologisk, må biene gjennom en karenstid.

Dette er en tidsperiode hvor produksjonsreglene for økologisk birøkt følges, men produktene kan ikke omsettes som økologiske. Karenstiden for birøkt er minimum 12 måneder. Det betyr at du tidligst kan begynne å levere økologisk honning og selge økologiske avleggere og dronninger når dette året er gått.

Legger du om midt i trekksesongen vil noe av honningen som har kommet inn i kuben være fra tiden i karens, og sesongens produkter vil ikke kunne godkjennes som økologiske. Velg derfor et omleggingstidspunkt før trekksesongen starter eller etter at honningen er høstet, for å unngå en forlenget karenstid.

Regelverk

4.4 4.4 Parallellproduksjon

Hvis du har flere bigårder der det drives birøkt i samme område, skal alle bigårdene oppfylle kravene til økologisk birøkt.

Regelverk

4.5 4.5 Bienes opprinnelse

Når du velger rase skal du ta hensyn til bienes evne til å tilpasse seg lokale forhold, og deres levedyktighet og motstandsdyktighet mot sykdommer.

Du skal fortrinnsvis bruke Apis mellifera av europeisk herkomst og lokale økotyper av disse (populasjoner som er spesielt tilpasset de lokale forholdene). Birasene krainerbie, brun bie og buckfast kan f.eks. brukes.

Økologiske bigårder skal i utgangspunktet etableres ved å dele bifolk, eller ved å kjøpe skaksvermer, avleggere eller bifolk som kommer fra bigårder som driver økologisk. Bifolkene som allerede finnes i bigården kan imidlertid omlegges slik at produktene kan omsettes som økologiske etter at karensperioden er gjennomført.

Det er ikke tillatt å bruke genmodifiserte eller klonede dronninger.

Fornying av bigården

Hvis du vil fornye bigården kan du årlig innføre dronninger fra andre økologiske bigårder. I tillegg kan bigården årlig tilføres med inntil 20 % dronninger og yngeltavler/avleggere/skaksvermer/bifolk fra ikke-økologiske bigårder, forutsatt at bidronningene og yngeltavler/avleggerne/skaksvermene/bifolk plasseres i bikuber der de utbygde tavlene eller byggevokstavlene kommer fra økologiske bigårder. I slike tilfeller er det ingen karensperiode.

Se også kap. 4.8 om katastrofesituasjoner.

Regelverk

4.6 4.6 Plassering av bigårdene

Bigårdens plassering skal

  • Sikre at biene har tilstrekkelige naturlige nektar-, honningdugg- og pollenkilder, samt tilgang til vann.
  • Være plassert slik at nektar- og pollenkildene i en radius på tre km fra bigården hovedsakelig består av avlinger produsert etter økologisk produksjonsmetode og/eller har et viltvoksende planteliv som ikke er gjenstand for behandling med andre gjødselslag eller plantevernmidler enn de som er tillatt brukt i økologisk produksjon.
  • Være plassert i tilstrekkelig avstand fra alle kilder til forurensning utenom landbruket, for eksempel bykjerner, industriområder, fyllplasser, forbrenningsanlegg for avfall osv. Tilstrekkelig avstand er tre kilometer.

Kravene gjelder ikke for områder der det ikke forekommer blomstring, eller om vinteren.

Ved bruk av utmark må følgende dokumentasjon foreligge

  • Kart over området
  • Skjema for egenerklæring/bekreftelse fra grunneier(e), landbrukskontor eller annen uavhengig tredjepart på at ikke-tillatte innsatsmidler ikke er benyttetdet siste året, eller kun i lite omfang.

Trekkplanter som utgjør en vesentlig andel av pollen- og nektarkildene i nærheten skal være økologiske eller ville vekster. Ikke-økologiske planter som ikke er betydningsfulle trekkplanter kan dyrkes i trekkområdet.

Regelverk

4.7 4.7 Fôr til bier

Du må plassere bigården slik at naturlige trekkplanter og nektar- og pollenkilder rundt bigården, slik at behovet for kunstig vårfôring reduseres.

Når produksjonsperioden er over må det være tilstrekkelig mengde honning og pollen igjen i bikubene til at biene kan overvintre. På grunn av de klimatiske forholdene vi har i Norge er det tillatt med kunstig fôring av bifolkene for å sikre overlevelse av bifolket. Det er kun tillatt å benytte økologisk honning fra egne bigårder, økologisk sukkersirup, økologisk pollen eller økologisk sukker som kunstig fôr.

Økologisk fôrdeig som kun inneholder slike ingredienser kan brukes. Betingelsen om at det kun tillates bruk av økologisk honning fra egen bigård er beskrevet i forskrift om birøkt.

Du kan høste pollen eller pollentavler igjennom sesongen og gi pollen fra egne bigårder tilbake til bifolkene ved behov.

Regelverk

4.8 4.8 Muligheter hvis det oppstår en katastrofesituasjon

Hvis du opplever en katastrofal hendelse, for eksempel en naturkatastrofe, kan du søke om tillatelse til å flytte bikuber til områder som ikke oppfyller kravene i økologiregelverket.

Dette gjelder hvis overlevelse av biene er i fare. Det er tillatt å omsette honningen som økologisk ved slike tillatelser. Hvis du må gjenoppbygge bifolk etter sykdom eller uforutsette hendelser, kan du få tillatelse til å innføre bifolk fra ikke-økologiske bigårder dersom økologiske bifolk ikke er tilgjengelige, forutsatt at de underlegges 1 års karenstid.

Tillatelser kan bare innvilges dersom Mattilsynet vedtar at hendelsen kvalifiserer som en katastrofesituasjon.

Regelverk

4.9 4.9 Sykdomsforebygging og veterinærbehandling i birøkt

Forebyggende tiltak for å unngå sykdom og smitte i bikubene er avgjørende.

Sykdomsforebygging i birøkt skal bygge på følgende prinsipper.

  • Valg av egnede hardføre raser av Apis mellifera, fortrinnsvis stedegne raser fra Europa.
  • Bruk av metoder som fremmer stor motstandsdyktighet mot sykdom og forebygger infeksjoner, som regelmessig utskifting av bidronningene, systematisk kontroll av bikubene for å oppdage unormale helsetilstander, kontroll av droneyngel i bikubene, regelmessig desinfisering av materiell og utstyr, destruering av forurenset materiell eller forurensningskilder, regelmessig utskifting av bivoks og tilstrekkelige reserver av pollen og honning i bikubene.

Ved sykdom skal hensynet til dyrevelferden være avgjørende for valg av behandlingsmetode. Du bør vektlegge naturlige terapeutiske midler og metoder, forutsatt at de har virkning mot den sykdommen det gjelder. Dersom slike midler og metoder viser seg å være uten effekt i det aktuelle tilfellet, kan du bruke medisiner av syntetisk opprinnelse under veiledning fra veterinær.

Siden det ikke er mulig å sette tilbakeholdelsestider som sikrer nødvendig mattrygghet ved off label-bruk av antibakterielle midler til bier, skal man ikke bruke slike preparater til bier i Norge.

Sykdommer og parasitter hos bier bør forebygges ved god hygiene i birøkten og bruk av biotekniske metoder. Ved behov for bruk av kjemisk bekjempelse av sykdommer og parasitter skal det brukes godkjente legemidler med organiske syrer (oksalsyre eller maursyre) som virkestoff.

Slike legemidler omsettes på apotek og må om nødvendig foreskrives av veterinær. Bruk av kjemiske eller syntetiske veterinærpreparater til forebyggende behandling er forbudt.

Hvis du benytter andre legemidler og produkter enn propolis, bivoks, planteoljer, maursyre, melkesyre, eddiksyre, oksalsyre, mentol, thymol, eucalyptol og kamfer, skal følgende dokumenteres og meddeles Debio før produktene markedsføres som økologiske:

  • middel som brukes (produkt), inkludert spesifisering av den aktive substansen (virkestoffet).
  • diagnose.
  • behandlingsmetode.
  • varighet av behandlingen.
  • tilbakeholdelsestid.

Regelverk

4.10 4.10 Håndtering av biene

Det er forbudt å avlive bier på tavlene i forbindelse med høsting av produkter fra birøkt.

Det er tillatt å avlive droneyngel som et ledd i å begrense angrep av Varroa destructor.

Fysiske inngrep, som for eksempel vingeklipping av dronninger, er ikke tillatt. Du kan skifte ut bidronningen ved å avlive den gamle bidronningen.

Ved håndtering av biene og høsting av honning er kjemiske eller syntetiske repellenter (avskrekkingsmidler) ikke tillatt.

Hvis du anser det som nødvendig å benytte røykpuster for å roe ned biene ved håndtering, må du kun fyre med naturlig materiale i røykpusteren.

Regelverk

4.11 4.11 Egenskaper ved bikuber og materialer som brukes i birøkt

Bikuber

Bikubene skal hovedsakelig være laget av naturlige materialer som ikke representerer noen risiko for forurensning av miljøet eller produktene fra birøkten. Materialer som kommer i kontakt med honningen må være av naturlig materiale (f.eks tretavler).

Kassen rundt som ikke kommer i kontakt med honningen kan være av ekspandert polystyren (jackopor, styropor o.l.). Du kan bare bruke naturlige stoffer som maursyre, melkesyre, eddiksyre, oksalsyre, mentol, tymol, eukalyptol, kamfer, propolis, voks og vegetabilske oljer i bikubene.

Voks

Voksen som brukes i bikubene skal fortrinnsvis være voks fra økologisk godkjente bigårder. En viktig målsetning er å være mest mulig selvforsynt med voks, og det er derfor svært viktig at du som økologisk birøkter tar vare på egen bivoks. Hvis du ikke finner økologisk voks på markedet, kan voks fra ikke-økologiske enheter tillates.

Dette forutsetter at voksen ikke inneholder stoffer som ikke er tillatt brukt i økologisk produksjon. Hvis du bruker voks fra ikke-økologiske bigårder, må du skaffe dokumentasjon på at økologisk voks ikke var tilgjengelig da voksen ble innkjøpt. Slik dokumentasjon kan for eksempel være en bekreftelse fra Honningcentralen.

Regelverk

4.12 4.12 Rengjøring og desinfeksjon

For å beskytte materiell (rammer, bikuber, utbygde tavler) mot skadegjørere, er det kun tillatt å bruke produkter som står listeført i regelverket med de forutsetninger som er beskrevet der.

For eksempel kan kaustisk soda benyttes. Fysisk behandling som vanndamp eller direkte flamme er også tillatt.

Til rengjøring og desinfisering av materiell, bygninger, utstyr, redskaper og produkter som brukes i birøkt, kan du kun bruke stoffer som står listeført i regelverket. For eksempel kan grønnsåpe benyttes. Rutiner for rengjøring og desinfeksjon skal dokumenteres.