5. Produktkvalitet

5.1 5.1 Organiske miljøgifter

5.1.1 5.1.1 Aktsomhetsplikt - gjødselvareforskriften

For råslam, aske og biokull setter forskriften grenseverdier for innhold av noen organiske miljøgifter.

Aktsomhetsplikten anses oppfylt for disse miljøgiftene dersom grenseverdiene overholdes.

Regelverk

5.2 5.2 Spesielle krav

5.2.1 5.2.1 Anleggsjord

Ved etablering eller reetablering av større grønne flater, benyttes ofte anleggsjord som erstatning for jord.

Anleggsjord er et materiale med jordlignende egenskaper som er produsert ved å blande ulike materialer, for eksempel jord, sand, kompost, torv og avløpsslam. Anleggsjord har vanligvis et høyt innhold av mineralsk materiale og gode dreneringsegenskaper som gjør den egnet til å bruke ved etablering av hager, parker, grøntarealer og lignende typer arealer.

Forskriften har grenseverdier for maksimalt innhold av lett tilgjengelig fosfor og nitrogen, dette skal begrense tap av næringsstoffer til nærliggende vann og vassdrag.

Gjødselvareregelverket regulerer ikke bruk av jord som flyttes så lenge jorda ikke blandes med andre materialer.  

Regelverk

5.3 5.3 Tungmetaller

Det er grenseverdier for tungmetaller i alle råvarer og gjødselvarer som er omfattet av forskriften.

De fleste gjødselvarene har grenseverdier som kommer frem i § 21. Anleggsjord og jord har egne grenseverdier i § 23. 

For fosforrik biorest og eventuelt også andre gjødselvarer til landbruket med et fosforforinnhold på over 1,5 prosent av tørrstoffet er det mulig å velge grenseverdiene § 22 heller enn § 21. Dette valget må tas før omsetning.

Regelverk

5.3.1 5.3.1 Tungmetallklasser

I Norge deler vi i gjødselvarer i fire ulike klasser etter tungmetallinnhold.

Klassene brukes både for råvarer og for ferdige gjødselvarer. Disse fire tungmetallklassene kalles 0, I, II og III.

Klasse III har høyest tungmetallinnhold og klasse 0 har lavest. Det er grenseverdi for syv tungmetaller. For at en gjødselvare skal være i klasse 0 må alle de syv tungmetallene være innenfor verdien i klasse 0. Dersom ett av tungmetallene er i en høyere klasse vil det regnes som den høyeste klasse, selv om alle de seks andre tungmetallene har et innhold som er innfor klassen. Hvilken klasse råvarer og gjødselvarer er i er bestemmende for hvor gjødselvaren kan brukes. Bruksreglene finner du i § 24 i gjødselbrukforskriften, og disse må du vise til i merkingen av gjødselvaren.

I bestemmelsen er det også gitt regler om fortynning. En gjødselvare som er i klasse 0 kan ikke inneholde råvarer med et høyere innhold enn klasse I. Råvarer i klasse III kan som hovedregel bare brukes i gjødselvarer som merkes med klasse III. Unntaket fra dette er husdyrgjødsel og aske i klasse III, som likevel kan brukes som råvare til gjødselvarer i klasse I og II.

Råvarer eller gjødselvarer som har et innhold av tungmetaller, som kommer over klasse III er ikke tillatt å omsette eller bruke etter gjødselforskriftene.

Gjødselvarer i klasse III kan ikke omsetts for bruk i private hager.

Regelverk

5.3.2 5.3.2 Fosforbaserte grenseverdier for tungmetallinnhold

Biogassprosessen gjør at forholdet mellom tungmetall og tørrstoff endres. Det betyr at råvarer som går inn i biogassprosessen kan gi en gjødselvare i høyere tungmetallklasse enn råvaren når biogassprosessen er ferdig.

Tillatt fosfortilførsel er regulert i gjødselbrukforskriften, og det er åpnet for å se på forholdet mellom fosfor og næringsstoff i stedet for forholdet mellom fosfor og tørrstoff. Øverste rad i tabellen viser den høyeste tillatte tilførselsmengde av fosfor i aktuelle år i gjødselbrukforskriften. I denne sammenheng gjøres det ikke forskjell på regioner slik det gjøres i gjødselbrukforskriften. Fosforbaserte grenseverdier kan benyttes for produkter som har et fosforinnhold på minst 1,5 % av tørrstoffet.

Eksempel på beregning:

  1. Første steg i beregningen er å regne fosforinnholdet om til mg  fosfor per kg tørrstoff. På varedeklarasjon skal fosforinnholdet være oppgitt i prosent av varens vekt, men på et analysebevis kan tallet være oppgitt på annen måte. Derfor må du alltid kontrollere hvilken benevning som er benyttet for fosforinnhold.

    Eksempel:

    Et produkt inneholder 0,8 % fosfor (% av varens vekt) og har et tørrstoffinnhold på 30 %. Kadmiuminnholdet i produktet er 3,1 mg per kg tørrstoff.

    Omregningsformel: Fosforinnhold i prosent * 1 000 000 / tørrstoffinnhold i prosent

    Beregning: 0,8 * 1 000 000 / 30 = 26 667
    Produktet inneholder 26 667 mg fosfor per kg tørrstoff
     
  2. Andre steg i beregningen er å dele fosforinnhold (mg fosfor per kg tørrstoff) på tungmetallinnhold (mg tungmetall per kilo tørrstoff).

    Eksempel: 26 667 mg fosfor per kg tørrstoff/ 3,1 mg kadmium per kg tørrstoff

    Forholdstallet er 8 602
     
  3. Hvis forholdstallet du får i steg 2 er høyere enn verdiene oppgitt i tabellen i § 22 for det aktuelle året, kan produktet benytte seg av bruksreglene for fosforbaserte grenseverdier. Beregningen må utføres for alle tungmetallene.

Råvarene som brukes i produksjonen må være i klasse II eller lavere med unntak av husdyrgjødsel og aske som kan være i klasse III.

Det er ikke lov å bruke denne paragrafen som alternativ til paragraf 21 om gjødselvaren inneholder avløpsslam eller fosfor fra mineralgjødsel.

Regelverk

5.3.3 5.3.3 Tungmetall i anleggsjord og jord som råvare

Det er egne regler for tungmetallinnhold i anleggsjord og jord som råvare.

Anleggsjord brukes ofte over store areal, som erstatning for jord. Jord som råvare er naturlig jord. Dette kan være jord som for eksempel er fjernet på grunn av anleggsarbeid, og som brukes som en av flere råvarer inn i produksjon av en gjødselvare.

Grenseverdien for jord som råvare gjelder ikke bare for jord som råvare som anleggsjord, men også når den brukes i blandinger til andre typer gjødselvarer.  

Grenseverdiene bygger blant annet på normverdiene i forskrift 1. juni 2004 nr. 931 om begrensning av forurensning, men de er tilpasset bestemmelsen i gjødselbrukforskriften om bruk av gjødselvarer på jord med høyt tungmetallinnhold. Innholdet av tungmetaller skal være lavere enn det som er angitt i tabellen.

Regelverk