Bruke biokull i jord
Biokull er betegnelsen på det karbonrike materialet man får ved å varme opp biomasse til høye temperaturer under begrenset tilgang på oksygen i en prosess kalt pyrolyse.
Bruk av gjødselvarer med biokull
Før du bruker gjødselvarer med biokull, bør du sette deg inn i bruksbegrensninger og andre anbefalinger om lagring og bruk av produktet.
Du vil finne bruksbegrensningene på varedeklarasjon som enten er trykt på emballasje eller blir overlevert som følgedokument.
Varedeklarasjonen inneholder opplysninger om varetype, råvarer, innhold av næringsstoffer, kvalitetsklasse og bruksbegrensninger.
Det er ditt ansvar som bruker å følge bruksbegrensningene. Det er flere grunner til at gjødselvarer har bruksbegrensninger, det kan være for å hindre spredning av smittestoffer, begrense tungmetalltilførsel til jord eller andre helse- og miljøhensyn.
Dette bør du vite om bruk på ulike arealer
- Kvalitetsklassen til produktet bestemmer hvor mye som kan brukes av produktet på ulike typer arealer. Kvalitetsklassen er oppgitt på varedeklarasjonen.
- Inneholder gjødselvaren animalske biprodukter, kan det ikke høstes eller beites på arealet før det er gått minimum 21 dager etter spredningen (gjelder ikke for EU-gjødselvare).
- Biokull laget av avløpsslam vil fortsatt ha de samme bruksbegrensninger som annet avløpsslam. Bruk må meldes til kommunen før spredning.
- For bruk i økologisk landbruksproduksjon er det bare tillatt å benytte organisk materiale av vegetabilsk opprinnelse til å fremstille biokullet. (Økologiforskriften §3 punkt f) jf. forordning (EU) 2021/1165).
- Gjødselvareregelverket åpner ikke for bruk av biokull i skog.
For profesjonelle brukere har regelverket generelle krav til lagring og bruk av produktet. Bønder må inkludere bruk av biokull i gjødselplan. Les mer i del III av forskrift om organisk gjødsel.
For informasjon om eventuelle regionale miljøtilskudd for spredning av biokull, henvend deg til Statsforvalteren i eget fylke.