Eksport av brukte skogs- og landbruksmaskiner, redskaper og liknende til EU
Hvis du skal eksportere maskiner, kjøretøyer, redskaper eller utstyr som har vært brukt til landbruks-, hagebruks- eller skogbruksformål til EU, stilles det krav til rengjøring og plantesunnhetssertifikat. Kravene gjelder for en rekke forskjellige maskiner, kjøretøyer, redskaper og utstyr.
Innhold på denne siden
- Plantesunnhetssertifikatet dokumenterer at kravene er oppfylt
- Disse varene skal ha plantesunnhetssertifikat
- Slik søker du om plantesunnhetssertifikat for eksport
- Kontakt Mattilsynet for avklaring om kontroll
- Gebyrer ved utstedelse av eksportdokumenter
- Mer veiledning om EUs importregler for brukte skogs- og landbruksmaskiner, redskaper og liknende
Maskiner, kjøretøyer, redskaper og utstyr som er omfattet av kravene, skal ved import til EU være rengjort og fri for jord- og planterester, samt være fulgt av plantesunnhetssertifikat. Hensikten er å redusere risikoen for at alvorlige planteskadegjørere følger med disse varene ved import fra land utenfor EU.
Kravene er fastsatt i Annex VII og Annex IX del A i Kommisjonens forordning 2019/2072 (eur-lex.europa.eu).
Plantesunnhetssertifikatet dokumenterer at kravene er oppfylt
Et plantesunnhetssertifikat utstedt til plantehelsemyndigheten i importlandet skal dokumentere opprinnelsen til sendingen, og at sendingen tilfredsstiller mottakerlandets plantehelsekrav.
I Norge er det Mattilsynet som utsteder plantesunnhetssertifikater. Det er en inspektør fra Mattilsynet som skal kontrollere sendingen, og som utsteder plantesunnhetssertifikat dersom kravene er oppfylt.
Disse varene skal ha plantesunnhetssertifikat
Nedenfor ser du hvilke varer som er omfattet av kravene i tolltariffen.
Under posisjon 84 32 i tolltariffen er følgende varer omfattet av kravene:
- ploger, skålharver, fjærharver, jordfresere
- opprivere, ugrasrivere, kultivatorer, tromler luke-, hakke-, og hyppemaskiner
- så-, plante- og priklemaskiner
- gjødselspredere
- andre maskiner og apparater
- seler
Under posisjon 84 33 i tolltariffen er følgende varer omfattet av kravene:
- halm- høy- og fórpresser, herunder oppsamlingspresser
- slåmaskiner, herunder plenklippere
- skurtreskere
- høstemaskiner for rotgrønnsaker og knoller
Under posisjon 84 36 i tolltariffen er følgende varer omfattet av kravene:
- skogbruksmaskiner
Under posisjon 87 01 i tolltariffen er følgende varer omfattet av kravene:
- traktorer til landbruk-, hagebruks- og skogbruksformål
En mer detaljert liste finnes på Jordbruksverket.se: Kravet på sundhetscertifikat
Slik søker du om plantesunnhetssertifikat for eksport
Søknad om plantesunnhetssertifikat for eksport eller reeksport (eksportsertifikater) skal registreres hos Mattilsynet via Mattilsynets skjematjenester.
Skjemaet finner du her i Mattilsynets skjematjeneste: Plantesunnhetssertifikat for eksport
Det må søkes om eksportsertifikat for alle sendinger av planter og plantemateriale med mer til de land som stiller krav om at sendingene skal være fulgt av slike sertifikater. Søknaden må være sendt til Mattilsynet senest tre virkedager før sendingen eventuelt skal kontrolleres. Se kapittel VI i forskrift om planter og tiltak mot planteskadegjørere.
Dersom du er eksportør og en speditør skal søke om eksportsertifikat for deg, må du gi speditøren tillatelse til å representere deg i Mattilsynets skjematjeneste. Dette gjør du under fliken "Min profil" i skjematjenesten. En eksportør kan gi tillatelse til flere speditører, og en speditør kan ha tillatelse til å søke for flere eksportører.
Virksomheter som søker om eksportsertifikat, må sende en søknad for hvert sertifikat, og hvert sertifikat dekker en sending.
Kort om de ulike delene av skjemaet
Generelle opplysninger
I del 1 i skjemaet skal du fylle inn generelle opplysninger om sendingen, og det avdelingskontoret i Mattilsynet du skal sende søknaden til. Du velger det avdelingskontoret du har avtale om å sende slike søknader til. Dersom du er ny eksportør og ikke har noen slik avtale, ringer du 22 40 00 00 og gjør avtale med ditt avdelingskontor.
Sendingens innhold
Del 2 og 3 i skjemaet omhandler opplysninger om sendingens innhold, eller det vi ofte kaller varelinjene i eksportsertifikatet. Det stilles krav til at planteslag som inngår i sendingen, skal oppføres på eksportsertifikatet med botanisk slekts- eller fullt artsnavn og mengde (kvantum). Skjemaet inneholder et register over botaniske plantenavn, og du velger aktuelt navn. Videre skal du angi hvor og når sendingen kan kontrolleres og hvor du ønsker sertifikatet tilsendt, eventuelt om det skal hentes ved Mattilsynets avdelingskontor.
Oppsummering
I denne delen av skjemaet presenteres en oppsummering av hva du har fylt inn i skjemaet, og du må kontrollere at det du har fylt inn er riktig. Finner du at noen av opplysningene er feil, kan du gå tilbake i skjemaet og rette det opp.
Sende inn skjemaet
Dette er skjemaets siste del. Her sender du inn skjemaet, og du blir varslet om aktuelle gebyrer samt hvilke krav som stilles til deg som eksportør. Når du har sendt inn skjemaet, får du en kvittering som viser innholdet i søknaden og når den er sendt.
Behandling av søknaden
Normalt behandles søknaden av det avdelingskontoret du har sendt skjemaet til. Det aktuelle avdelingskontoret kan av ulike årsaker velge å sende søknaden videre til et annet avdelingskontor. Så lenge søknaden er under behandling vil du finne søknaden igjen under fliken ”Pågående saker”, og status for søknaden vil være ”under behandling”. Så snart søknaden er behandlet og eksportsertifikatet er utstedt vil du finne søknaden igjen under fliken ”Avsluttede saker” med status ”behandlet”.
NB: Vær oppmerksom på at det ikke er mulig for Mattilsynet å endre på innholdet i et eksportsertifikat som er ferdig utstedt. Hvis det likevel viser seg at et sertifikat inneholder feil, må sertifikatet trekkes tilbake og et nytt utstedes. Dette utløser et nytt gebyr hvis det er gitt feil opplysninger i søknaden.
Kontroll av sendingen (partikontroll)
Mattilsynets avdelingskontor avgjør, for hver enkelt søknad, hvorvidt sendingen skal kontrolleres eller ikke. Dersom denne kontrollen medfører reise, vil det utløse et tilleggsgebyr. Det vanligste er at kontroll av eksportsendinger utføres på stikkprøvebasis uten tilleggsgebyr.
Kontroll av produksjonssted/dyrkingsfelt (vekstkontroll)
De fleste land krever at planter skal være kontrollert på produksjonsstedet en eller flere ganger i løpet av siste vekstsesong, eller at de er kontrollert en eller flere ganger i løpet av en angitt tidsperiode forut for eksporten. I noen tilfeller stiller importland også krav om andre undersøkelser av produksjonsstedet, for eksempel jordprøver. Virksomheten må derfor gjøre Mattilsynet kjent med eventuelle planer om eksport i god tid, slik at nødvendige vekstkontroller og eventuell prøvetaking kan gjennomføres. Det kan ikke utstedes eksportsertifikater på sendinger som ikke oppfyller mottakerlandets krav til vekstkontroll. Virksomheten plikter å gjøre seg kjent med mottakerlandets importregelverk for de aktuelle vareslag.
Dersom du har spørsmål vedrørende eksport av planter og plantemateriale med mer, eller om Mattilsynets skjematjeneste, ta kontakt med ditt avdelingskontor på telefon 22 40 00 00.
Kontakt Mattilsynet for avklaring om kontroll
Mattilsynet kan kreve at eksportør bringer sendinger til et sted som vi finner hensiktsmessig for å kunne foreta nødvendig kontroll.
Praktisk gjennomføring kan variere noe ut fra lokale forhold. Du bør derfor i god tid før eksport kontakte det lokale Mattilsynet for å få avklart hvordan kontroll gjennomføres.
Gebyrer ved utstedelse av eksportdokumenter
Dette koster det å få utstedt helsesertifikater og andre eksportdokumenter i 2025.
Eksportdokumenter | Innenfor åpningstiden | Utenfor åpningstiden |
---|---|---|
Helsesertifikat, fisk (inkludert erklæring) | kr 385,- | kr 770,- |
Erklæring, fisk | kr 385,- | |
Helsesertifikat, fiskeavfall eller animalske biprodukter | kr 515,- | |
Helsesertifikat, næringsmidler og kosttilskudd | kr 900,- | |
Erstatningssertifikat og bekreftet kopi (duplikater) | kr 900,- |
Alle eksportdokumentene ovenfor utstedes bare innenfor åpningstiden, utenom helsesertifikat for fisk.
Tilleggsgebyr ved reise ved utstedelse av attester og sertifikater, ekskludert reise ved stikkprøvekontroll: kr 900,-
Vi krever inn gebyret idet vi starter saksbehandlingen
Utstedelse av eksportdokumenter er en særskilt ytelse som utføres av Mattilsynet mot et gebyr.
Vi krever inn gebyret i det vi starter saksbehandlingen av søknaden din. Dette vises for deg med at muligheten til å velge "Trekk tilbake" forsvinner. Du kan bruke "Trekk tilbake" så lenge valget er aktivt og Mattilsynet ikke har begynt på oppgaven.
Regelverk
Forskrift om betaling av gebyrer for særskilte ytelser fra Mattilsynet
Kilde: Lovdata.no
Mer veiledning om EUs importregler for brukte skogs- og landbruksmaskiner, redskaper og liknende
Mer veiledning om EUs importregler på området finnes på det svenske Jordbruksverkets nettsider.
Her finner du veiledning både på svensk og engelsk:
Flytt av jord- och skogsbruksmaskiner mellan Sverige och andra länder (jordbruksverket.se)
Moving agricultural and forestry machinery between Sweden and other countries (jordbruksverket.se)