Codex Alimentarius
Codex Alimentarius er en samling av standarder, veiledninger og «best praksis» (omtalt som standarder) vedtatt av Codex Alimentarius Commission (CAC).
Codex Alimentarius Commission (CAC) (fao.org) er opprettet av FAO og WHO for å beskytte forbrukernes helse og fremme rettferdig praksis for handel med mat.
Henvisningen til Codex standarder i WTOs avtale om sanitære og fytosanitære tiltak (SPS-avtalen) betyr at standardene er grunnleggende for å legge til rette for global handel med trygg mat.
Codex’ standarder har som mål å sikre forbrukeren et trygt, sunt produkt uten forfalskning, korrekt merket og presentert. Codex Alimentarius inkluderer standarder for alle de viktigste matvarene, enten de er bearbeidet, halvbearbeidet eller rå. I tillegg gis det bestemmelser med hensyn til mathygiene, mattilsetningsstoffer, rester av plantevernmidler og veterinærmedisiner, forurensninger, merking og presentasjon, metoder for analyse og prøvetaking, samt veiledninger for import og eksport- systemer.
CAC har i dag 188 medlemsland og 1 medlemsorganisasjon (EU) og 243 observatør organisasjoner. Norge har vært aktivt medlem siden opprettelsen og det er Mattilsynet som er kontaktpunkt, koordinerer arbeidet og leder delegasjonene.
Codex Alimentarius og norsk regelverk
Codex Alimentarius er ikke en erstatning for, eller alternativ til, nasjonal lovgivning, men henvisningen til Codex standardene i SPS-avtalen (wto.org) gjør at standardene fungerer som internasjonal referanse. Dette betyr at de medlemsstatene som velger å legge Codex standardene til grunn for sin nasjonale lovgivning, automatisk oppfyller kravet om saklig vitenskapelig begrunnelse. Det er derfor viktig at vi deltar for å ivareta norske interesser.
Arbeidet i Codex er drevet av medlemmene, det er åpent, inkluderende og bygget på konsensus. Dette betyr i praksis at alt ligger lett tilgjengelig på hjemmesiden; møteagendaer og -dokumenter legges ut fortløpende og kan leses av alle. Alle standarder og relaterte tekster er også tilgjengelige.
- Codex’ standarder (fao.org) og relaterte tekster (fao.org)
- Codex' veiledninger: Guidelines (fao.org)
- Codex' best prakis: Codes of Practice (fao.org)
Hvorfor deltar vi?
Norge som medlem av WHO, FAO og WTO har en plikt til å delta i internasjonalt arbeid med å harmonisere regelverk på matområdet.
Norge må som andre land bidra til at det legges til rette for internasjonal omsetning av trygge matvarer. Dette gjør vi ved å fremforhandle harmoniserte bestemmelser, hvor vi og får muligheten til å ivareta vårt eget regelverks prinsipper og verdier. På enkelte områder er det diametrale forskjeller mellom regionene når det gjelder nasjonal regulering. Vi må bidra til at standarder og veiledninger ikke går i feil retning. Det er spesielt viktig for bærekraft og «det grønne skifte» i deler av Europa.
Vi har en betydelig eksport og er tjent med forutsigbare rammer og harmonisert regelverk. Vi bidrar med kunnskap på områder som vi er spesielt opptatt av, som fiskeområdet. Vårt regelverk skal ikke være i strid med Codex`standarder, derfor må vi delta aktivt og påvirke.
Hva bruker vi arbeidet til?
Arbeidet med standarder og relaterte tekster gir Mattilsynet viktige opplysninger som kan ha betydning for nasjonalt regelverksarbeid og arbeidet i EU. Deltakelse i diskusjonene er viktige fordi vi får kjennskap til bakenforliggende motiv for synspunkter som ikke kommer frem i de offisielle rapportene, men som vi kan støte på i arbeidet med markedsadgang. Mattilsynet får også økt kunnskap om andre lands næringsmiddellovgivning og utvikling innen næringsmiddelteknologi. Vi får også bedre forståelse for normer og standarder som fastsettes, som vi igjen kan bruke i vårt veiledningsmateriell.
Rapportering fra Codex Alimentarius Commission (CAC)
CAC er Codex’ øverste organ og behandler og godkjenner nytt arbeid og alle standarder fra underliggende komiteer, til sammen 10 generelle og 4 aktive varestandardkomiteer. Kommisjonen møtes en gang i året, vekselsvis mellom Genève og Roma der WHO og FAO har sine hovedseter. Norge deltar alltid på disse møtene.
Commission- CAC 46 – 2023 (PDF)
Prioriteringer for arbeidet i Codex Alimentarius
Mattilsynet foretar årlig en gjennomgang av Norges aktivitet i Codex Alimentarius for å prioritere arbeidet i det kommende år. Prioriteringene tas på bakgrunn av Matdepartementenes generelle føringer, pågående regelverksarbeid, og Mattilsynets faglige vurderinger.
Prioriteringer 2022 og 2023 (PDF)
Formøter 2024
Mattilsynet inviterer kunnskapsinstitusjoner, næring og interessenter til formøter til alle Codex’ sesjoner vi deltar på. På disse formøtene deltar også HOD, LMD og NFD. Vi deler agenda og dokumenter fra Codex’ hjemmeside og vi tar gjerne imot innspill på aktuelle saker. På formøtene gir vi informasjon om hva sakene dreier seg om, hvilken betydning de kan ha for Norge og vi tar imot innspill. I tillegg til informasjon fra Mattilsynet, oppdateres det løpende informasjon om alle sesjoner på hjemmesiden til Codex (fao.org)
Fiskekomiteen i Codex – CCFFP36, 2. oktober
Codex Committee on Fish and Fishery Products (CCFFP), som Norge er vertsland for, jobber med å inkludere en ny art i «Standard for Canned Sardines and Sardine-Type Products (CXS 94-1981)». Ved siden av arbeidet med "Sardinstandarden", er det kommet inn forslag om å diskutere om komiteen skal arbeide med en standard for tang og tare.
Arbeidet foregår via korrespondanse, mellom 7.–11. oktober.
Vi inviterer her interesserte parter til virtuelt formøte den 2. oktober kl. 12:00.–12:30. På formøte vil delegasjonen, de tre matdepartementene og representanter fra Mattilsynet delta.
Mer informasjon om CCFFP36 (fao.org)
Har du spørsmål eller dersom du ønsker delta på formøtet, kan du melde fra til Codex2@mattilsynet.no
Legemiddelresterkomiteen i Codex – CCRVDF27, 14. oktober
Codex Committee on Residues of Veterinary drugs in Foods (CCRVDF) avholder sin 27. sesjon i USA 21.-25. oktober, og Norge deltar med en delegasjon.
I den forbindelse inviterer vi til virtuelt formøte 14. oktober kl.13:00.–13:30, slik at interesserte parter kan gi innspill på agendaen.
På formøte vil delegasjonen, de tre matdepartementene og representanter fra Mattilsynet delta.
Den viktigste saken for oss på denne sesjonen er:
- MRLs for veterinary drugs in foods arising from JECFA98, hvor MRL for Imidacloprid er foreslått.
Fullstendig agenda, aktuelle dokumenter og kommentarer fra medlemslandene legges fortløpende ut på hjemmesiden for CCRVDF 27 (fao.org)
Har du spørsmål eller dersom du ønsker delta på formøtet, kan du melde fra til Codex2@mattilsynet.no
Merkekomiteen i Codex – CCFL48, 9. oktober
Codex Committee on Food Labelling (CCFL) avholder sin 48. sesjon i Canada fra 27. oktober til 1. november 2024, og Norge deltar med en delegasjon.
I den forbindelse invitere vi her næringen og interessenter til virtuelt formøte med Mattilsynet og matdepartementene 9. oktober kl. 13:00.–13:30.
På formøte vil delegasjonen, de tre matdepartementene og representanter fra Mattilsynet delta.
Av viktige saker på denne sesjonen vil vi nevne:
- Oppdatering av den generelle merkestandarden for ferdigpakkede næringsmidler – merking av allergener
- Veileder - «Spor av»-merking av allergener
- Veileder – matinformasjon ved salg av ferdigpakkede matvarer via e-handel
- Veileder – bruk av teknologi ved merking av matinformasjon
- Oppdatering av den generelle merkestandarden for ferdigpakkede næringsmidler – merking av næringsmidler som er sampakket (multipack formats og joint presentasjon)
- Merking av alkoholholdig drikkevarer
- Merking av næringsmidler med bærekraftspåstander
- Merking av sukker- definisjon av «tilsatt sukker»
Fullstendig agenda, aktuelle dokumenter og kommentarer fra medlemslandene legges fortløpende ut på hjemmesiden for CCFL48 (fao.org).
Har du spørsmål eller dersom du ønsker delta på formøtet, kan du melde fra til Codex2@mattilsynet.no.
Ernæringskomiteen i Codex – CCNFSDU44, 19. september
Codex Committee on Nutrition and Foods for Special Dietary Uses (CCNFSDU) avholder sin 44. Sesjon 2-6. oktober i Tyskland og Norge deltar med en delegasjon. I den forbindelse inviterer vi til virtuelt formøte med Mattilsynet og matdepartementene torsdag 19. september kl.13:00.–13:30.
Av viktige saker på denne sesjonen vil vi nevne:
- Om referanseverdier for næringsstoffer (NRVs-R) for personer 6-36 md (Sak 4)
- Prioriteringsmekanisme for forslag til nytt arbeid, inkludert forslag til veiledning for bruk av probiotika i næringsmidler og kosttilskudd (sak 6)
- Bruk av fruktaner, betakaroten og lykopen i "Infant Formula" standarden.(Sak 8)
Fullstendig agenda, aktuelle dokumenter og kommentarer fra medlemslandene legges fortløpende ut på hjemmesiden for CCNFSDU44 (fao.org).
Har du spørsmål eller dersom du ønsker delta på formøtet, kan du melde fra til Codex2@mattilsynet.no.
Import- og eksportkomiteen i Codex – CCFICS27, 5. september
Codex Committee on Food Import and Export Inspection and Certification Systems, CCFICS, holder sin 27. Sesjon i Cairns, Australia, 16.- 20. september, se informasjon om møtet (fao.org) PDF. En delegasjon fra Mattilsynet deltar, og i den forbindelse inviterer vi her næringen og interessenter til formøte med Mattilsynet og matdepartementene torsdag 5. september kl. 13:30.–14.00.
Komiteen diskuterer først og fremst saker som angår veiledning og tilrettelegging for handel med mat. På kommende sesjon vil følgende saker diskuteres:
Veiledning knyttet til
- Equivalence, se sak 4 (www.fao.org) PDF
- Matsvindel, se sak 5 (www.fao.org) PDF
- Sporbarhet, se sak 6 (www.fao.org) PDF
Det har også kommet forslag til nytt arbeid med veiledning for
- “Appeals mechanism in the context of rejection of imported food”, se sak 7 (fao.org) PDF
- “Standardization of sanitary requirements”, se sak 8 (fao.org) PDF
Norge har foreslått arbeid med virksomhetslister, først og fremst med tanke på å standardisere for å effektivisere, se sak (fao.org) PDF.
Vi vil gjerne ha innspill på disse sakene, har du spørsmål eller dersom du ønsker delta på formøtet, kan du melde fra til Codex2@mattilsynet.no.
Analysekomiteen i Codex – CCMAS43, 26. april
I forbindelse med at Codex Committee on Methods of Analysis and Sampling (CCMAS) holder sin 43. sesjon i Budapest 13.–15. mai, inviterer vi her næring og andre interessenter til digitalt formøte fredag 26. april kl. 12:00–12:30.
Fullstendig agenda, aktuelle dokumenter og kommentarer fra medlemslandene til legges fortløpende ut på hjemmesiden til CCMAS 43 (fao.org).
Interesserte parter kan gi innspill til saker på agendaen på formøte.
Dersom du ønsker delta på formøtet, kan du melde fra til Codex2@mattilsynet.no.
Hygienekomiteen i Codex – CCFH54, 5. mars
Hygienekomiteen i Codex (CCFH) holder sin 54. sesjon i Nairobi, Kenya 11.–15. mars 2024 og Mattilsynet deltar. I den forbindelse inviterer vi her næring og andre interessenter til digitalt formøte tirsdag 5. mars kl. 14:00–14:30.
Formålet med dette formøtet er å gi dere anledning til å gi oss innspill til sakene på agendaen. Vi vil også kort informere om de sakene vi anser som viktigst for oss.
Våre viktigste saker på årets sesjon er arbeidet med retningslinjer for kontroll med Shigatoxin produserende E.Coli (STEC) (sak 5, vedlegg II og IV) og veiledningsdokumentet for trygg bruk og gjenbruk av vann i matproduksjonen (sak 6). Dersom du ønsker å diskutere eller få informasjon om andre saker på agendaen, vil vi gjerne ha beskjed i forkant av møtet.
Fullstendig agenda, aktuelle dokumenter og kommentarer fra medlemslandene legges fortløpende ut på hjemmesiden til CCFH 54 (fao.org).
Dersom du ønsker delta på formøtet, kan du melde fra til Codex2@mattilsynet.no.
Fett- og Oljekomiteen i Codex – CCFO28, 6. februar
I forbindelse med at Codex Committee on Fats and Oils (CCFO) holder sin 28. sesjon i Kuala Lumpur, Malaysia 19.–23. februar 2024, inviterer vi her næring og andre interessenter til digitalt formøte tirsdag 6. februar kl. 14:00–15:00.
Fullstendig agenda, aktuelle dokumenter og kommentarer fra medlemslandene legges fortløpende ut på hjemmesiden til CCFO 28 (fao.org).
Norge har jobbet spesielt med standarden for fiskeoljer, og inkluderingen av Calanusolje (sak 6) i forkant av møtet. Vi har også sendt inn kommentarer knyttet til en liste med tillatte tidligere laster og stoffet kalsium lignosulfonat (sak 7). Disse to sakene vil det informeres kort om på formøtet.
Vi ber om innspill på øvrige saker i forkant av formøtet, slik at vi kan planlegge for at disse tas opp under formøtet.
Dersom du ønsker delta på formøtet, kan du melde fra til Codex2@mattilsynet.no