Rapport

Analyser av plantetoksiner i næringsmidler i 2022

Mattilsynet har et årlig overvåkingsprogram hvor vi analyserer matvarer som kan ha plantetoksiner i seg.

Publisert

En rekke planter produserer giftstoffer (plantetoksiner) som en naturlig beskyttelse mot insekter og planteetere. Noen plantefamilier produserer giftstoffer som er skadelige for oss mennesker, både i form av akutte forgiftninger og langtidseffekter. Dersom giftig ugress i eller ved åkeren følger med under innhøstingen av matplantene, kan det føre til at plantetoksinene havner i maten vår.

Hva ble undersøkt?

Totalt 30 prøver ble analysert for plantetoksiner.

  • 15 prøver av barnegrøt, skumpinner og frokostblandinger
  • 15 prøver av urte, grønn te, urtekrydder og bakeblandinger.
Tidsrom
2022
Hva lette vi etter?
  • Tropane alkaloider, i form av atropin og skopolamin i barnegrøt, skumpinner og frokostblandinger
  • 43 ulike pyrrolizidinalkaloider i urte, grønn te, urtekrydder og bakeblandinger
Hva fant vi?
  • Tropane alkaloider, i form av atropin og skopolamin i barnegrøt, skumpinner og frokostblandinger
  • 43 ulike pyrrolizidinalkaloider i urte, grønn te, urtekrydder og bakeblandinger
Hvem utførte oppdraget?

NIBIO

Fil
OK-rapport_ Plantetoksiner i næringsmidler 2022 (PDF)