Krav til transport av mat
Transport er et viktig ledd i matvarekjeden. Regelverket er laget for å sikre at dette skjer på en forsvarlig måte.
Innhold på denne siden
Denne oversikten gir deg svar på de mest sentrale spørsmålene som gjelder transport av næringsmidler. Den tar spesielt for seg kravene til matvarer under transport fra en produsent eller importør frem til detaljist.
Med transportmidler menes her lasterom i kjøretøyer, tog, fly og i en viss utstrekning båter samt containere for land-, sjø- og lufttransport, det vil si der matvarene oppbevares under transporten.
Alle transportmidler må følge regelverket
Hygieneforskriftene tar utgangspunkt i at transportmidlene skal være egnet til transport av næringsmidler.
Først og fremst skal de ha en hygienisk standard som beskytter næringsmidlene mot forurensning. De skal være bygget og utformet slik at de kan rengjøres og om nødvendig desinfiseres på en tilfredsstillende måte. Videre må de være slik konstruert og utstyrt at de er i stand til å oppfylle eventuelle temperaturkrav til varene som transporteres.
Det er vesentlig at de som jobber med transport og rengjøring av transportutstyret får den opplæring som er nødvendig for å sikre mattryggheten og regelverkskravene. Dette gjelder alt fra opplæring i rengjøringsprosedyrer og personlig hygiene til å få kunnskap om de ulike produktene som skal fraktes.
Det er ingen betingelse at transportmidlene bare brukes til transport av næringsmidler, forutsatt at forskriftskravene som gjelder de enkelte næringsmidler er oppfylt. Generelt stilles det strengere krav til transport av lett bedervelige næringsmidler enn til transport av holdbare og bestandige næringsmidler, se eget punkt om samtransport. Et tilfredsstillende rengjøringsprogram for transportmidlet, i tillegg til nødvendig innpakking og emballering av varene kan sikre at næringsmidlene ikke blir forurenset eller ødelagt under transporten.
Temperaturkrav til transporten og transportmidlene
Lett bedervelige og dypfryste næringsmidler skal oppbevares ved bestemte temperaturer.
Temperaturkravet vil i all hovedsak fremgå av merkingen av produktet og vil normalt være:
- Lett bedervelige næringsmidler bør transporteres ved 4 ºC eller lavere, med mindre et produkt er merket med en annen oppbevaringstemperatur.
- Dypfryste næringsmidler skal oppbevares slik at temperaturen er -18 °C eller kaldere i hele næringsmidlet.
Temperaturmålinger
Utstyr for transport skal ha måleutstyr som viser riktig lagringstemperatur.
Måleutstyret skal være slik plassert at det er enkelt å lese både for transportøren og kontrollmyndigheten. Måleutstyret skal leses regelmessig og minst så ofte som nødvendig for å dokumentere at temperaturkravet er oppfylt.
Transportmidler som brukes til dypfryste næringsmidler skal ha utstyr for automatisk registrering av temperaturen, se informasjon om automatiske temperaturmålinger.
Automatiske temperaturmålinger
Ved transport av dypfryste næringsmidler skal transportmidlet være utstyrt med måleutstyr som foretar en automatisk registrering av temperaturen i lagringsrommet.
Målinger fra en slik temperaturlogger (termograf) skal markeres med dato og oppbevares hos virksomheten i minimum 1 år. Kravet til termograf gjelder ikke transport av dypfryste varer ved lokal distribusjon under 2 timer.
Automatisk registrering av temperaturen skal også skje ved transport av kvernet og tilberedt kjøtt. Transportmidler som brukes til slike kjøttvarer må derfor ha installert termograf.
Krav til dokumenter ved transport
Det er ikke lengre krav om at et eget dokument (handelsdokument) skal følge varen for å kunne identifisere den. Det er likevel et krav om at produktene skal kunne spores.
Hensikten med sporbarhet er å kunne spore opp hvor et produkt kommer fra, hvis man har behov for det, for eksempel hvis produktet skulle vise seg å inneholde farlig smitte eller parasitter.
Det er opp til hver enkelt virksomhet å sikre sporbarheten for sitt produkt. Navn og adresse til driftsansvarlig for både mottaker og leverandør av varen skal være kjent. Ved å benytte «ett skritt tilbake, ett skritt frem»-prinsippet er det mulig for begge parter å identifisere sine leverandører og kunder.
For å sikre trygg mat til forbrukerne er det viktig at hvert ledd ivaretar sin del av ansvaret. Kravene til internkontroll skal gjøre det enklere for transportører å oppfylle kravene i regelverket. At bestemmelsene om transport er oppfylt i praksis, kan blant annet skje gjennom nødvendig dokumentasjon fra involverte aktører.
Ulike transportmidler
Oversikt over regler for bruk av ulike transportmidler til frakt av næringsmidler.
Spesialtransport
Bestemmelser for enkelte spesialtransporter i tanker, containere osv. fremgår av næringsmiddelhygieneforskriften. Utgangspunktet er at transportutstyr av denne type skal være forbeholdt matvarer.
For bulktransport av oljer, fettstoffer og råsukker på sjøgående fartøy er det gjort et unntak fra denne regelen, så fremt tankene blir rengjort i tråd med kravene som stilles i forskriften, og dokumentasjon på dette fremlegges. Nevnte forskrift inneholder en fortegnelse over stoffer som kan transporteres i slike beholdere.
Sjøgående transport
Reglene for transport av næringsmidler gjelder også når næringsmidlene befinner seg om bord på fartøy. Dette har særlig betydning ved transport av matvarer om bord i ferjer og lokale fraktefartøy, der transportøren må sikre seg at varene blir håndtert og oppbevart slik at kravet til temperatur og hygiene er oppfylt. Avsenderen må gjøre det som er nødvendig for å sikre at forsendelsen håndteres på en tilfredsstillende måte av transportøren.
Samtransport
Behovet for en rasjonell og effektiv varedistribusjon reiser ofte spørsmål om man kan transportere poteter, frukt og grønnsaker sammen med lett bedervelige næringsmidler som kjøtt og fisk, eller dypfryste næringsmidler for den del. Det er i prinsippet ikke noe i veien for at transport av disse næringsmidlene kan skje på samme kjøretøy, så lenge de generelle transportbetingelsene nevnt ovenfor er i varetatt. Dersom transportmidlene/containere brukes til transport av noe annet enn næringsmidler, eller til transport av ulike næringsmidler samtidig, skal produktene holdes godt adskilt.
Det kan derfor være nødvendig å tilpasse varenes emballering, isolering og plassering i transportmidlet for at varenes ulike behov blir ivaretatt.
Omlastingsterminaler
Omlasting av næringsmidler fra et transportmiddel til et annet innebærer som regel at varene oppbevares i kortere tid utenfor transportmidlet, noe som ifølge næringsmiddelhygieneforskriften er tillatt dersom krav til ubrutt kjølekjede er ivaretatt
Regelverk
Forskrift om næringsmiddelhygiene
Kilde: Lovdata.no
Transport av dagligvarer fra butikk til kunde
Mattilsynet vurderer dette som akseptabelt når næringsmiddelvirksomheten foretar samme transport av matvarer til hjemmet som kunden normalt ville ha foretatt selv.
Hovedregelen er at et næringsmiddel som produsenten har merket som kjølevare, skal holdes ved kjøletemperatur (0-4°C, eller den temperatur produktet er merket med) fram til det når forbruker. Regelverket gir likevel mulighet for at temperaturen kan være en annen i kortere perioder, så lenge dette ikke fører til fare for at maten blir helseskadelig. Dette forutsetter at den som er ansvarlig for transporten har vurdert faren ved endring i temperaturen underveis.
Virksomheten må ha rutiner som sikrer at matvarene ikke utsettes for så høye temperaturer og over så lang tid at bakteriene kan begynne å formere seg. Kontroll av temperatur under transport bør inngå i internkontrollen.
Forhold som kan bidra til å begrense risikoen ved brudd i kjølekjeden ved transport uten kjølemulighet:
- Logistikk ved plukking og pakking av matvarene før transport
- Kjølelagring fram til uttransport
- Pakking i isolerte beholdere
- Rask utlevering (avhengig av utetemperatur) – begrenset antall kunder pr utleveringsrunde
- Avtale med kunden om tidspunkt for levering direkte til kunden
- Avtale med kunden om leveringssted med kjølemulighet