Overvaking og kontroll med Salmonella i levande dyr, ferskt kjøtt og egg
Mattilsynet har sidan 1995 gjennomført overvaking for Salmonella hos levande dyr (storfe, svin og fjørfe), ferskt kjøtt og egg. Programmet dokumenterer at førekomsten av salmonella bakteriar er svært låge hos norske produksjonsdyr og -næringsmiddel frå desse i forhold til dei fleste andre land.
Salmonella er ein av dei vanlegaste zoonosane i Europa, og smitte frå kontaminerte næringsmiddel er vanleg smittekjelde. EU har obligatorisk overvaking av fjørfe med formål om å redusere føre-komstein av smitte i råvarer frå fjørfe. Noreg har hatt omfattande overvaking og testing for salmonella i levande storfe, svin, fjørfe, og produkt frå desse artane, sidan 1995. I programmet blir det tatt prøver i besetningar, på slakteria og i nedskjeringsverksemder, og føre-komstein (prevalens) har vore under 0,5 prosent i desse åra.
Formålet med programmet er å sikre at matproduserande dyr, ferskt kjøtt og egg frå norske husdyr er så godt som fri for salmonella.
Ved å dokumentere den svært gunstige salmonellasituasjonen i Noreg får Noreg rettar til å krevje testing av levande dyr, ferskt kjøtt og egg frå dyreartane storfe, svin og fjørfe for import til Noreg (Salmonellagarantien).