Laktosefrie og laktosereduserte produkter
Laktosereduserte og laktosefrie produkter er beregnet til personer med laktoseintoleranse. Dette kan være produkter som er spesielt framstilt til personer med laktoseintoleranse, eller det kan være vanlige næringsmidler som egner seg til personer med laktoseintoleranse.
Det er ikke laget et eget regelverk som regulerer sammensetningen og merkingen av laktosereduserte og laktosefrie produkter. Det generelle regelverket på næringsmiddelområdet, for eksempel merkeregelverket, hygieneregelverket og regelverket om internkontroll og så videre, gjelder også for laktosereduserte og laktosefrie produkter.
For næringsmidler som er tilsatt vitaminer, mineraler eller "andre stoffer" må dere søke og få tillatelse til tilsetningen. Mer informasjon finner dere på siden om tilsatte vitaminer, mineraler og andre stoffer.
Virksomhetene som produserer eller importerer produktene har ansvar for å følge regelverket, mens Mattilsynet fører tilsyn med at regelverket overholdes.
Tilrådingar om laktosereduserte og laktosefrie produkt
Det er ikkje utarbeidd eige regelverk for samansetning og merking av laktosereduserte og laktosefrie næringsmiddel. Det finst derfor ingen regelverksfesta grenseverdiar for kor mykje slike produkt maksimalt kan innehalde. Men det er utarbeidd retningslinjer for innhald og merking av produkta.
Retningslinjene er henta frå dei tilrådingane som er gitt i den nordiske rapporten Dietetiske næringsmidler – forslag til nordiske retningslinjer for vurdering og regulering fra 1993 (Tema Nord 1993:557), og kan brukast som rettleiande.
Tilrådingar for innhald av laktose
I rapporten blir det anbefalt at
- laktosefattige/ laktosereduserte næringsmiddel maksimalt skal innehalde 1 g laktose per 100 g matvare (næringsmiddelet seld til forbrukar)
- laktosefrie næringsmiddel i prinsippet skal vere frie for laktose, men av analytiske årsaker kan det godtakast eit innhald opp til 10 mg laktose per 100 g matvare (næringsmiddelet selt til forbrukar)
Tilrådingar om merking
- Utsegnene laktosefattig/laktosereduserte og laktosefrie bør stå i tilknyting til varenemninga.
- Laktoseinnhaldet bør deklarerast for laktosefattige/ laktosereduserte næringsmiddel.
Rapport frå European Food Safety Authority (EFSA)
EFSA (The Europeand Food Safety Authority) har utarbeidd ein rapport om laktosefrie produkt. Denne finn du på EFSA si nettside: Scientific Opinion on lactose thresholds in lactose intolerance and galactosaemia (efsa.europa.eu)