Barnemat
Mat som er spesielt produsert til barn under tre år, kaller vi for barnemat. Eksempler på barnemat er grøtpulver som skal blandes ut med vann for å bli spiseklart, middagsmat på glass eller fruktmos i beger.
Innhold på denne siden
Barnemat er ikke kjeks eller yoghurt som markedsføres til barn i alle aldre. Ei heller gulrot, brød eller gulost som er tenkt til både voksne og barn.
Regelverk for barnemat
I regelverksammenheng er barnemat definert som næringsmidler til særskilte grupper.
Det er laget et eget regelverk som regulerer sammensetning og merking av barnemat, men det er viktig å være klar over at det generelle regelverket for næringsmiddelområdet, som merkeregelverket, hygieneregelverket, regelverket om internkontroll osv, også gjelder for disse produktene.
Det er meldeplikt på barnemat i Norge. Innmeldingen skjer via Mattilsynets skjematjenester.
Det er virksomhetene sitt ansvar å følge regelverket, mens Mattilsynet fører tilsyn med at regelverket overholdes.
Regelverk
Forskrift om barnemat
Kilde: Lovdata.no
Aldersangivelse på barnemat
Produkter som oppfyller kravene i barnematregelverket skal påføres aldersangivelse.
En aldersangivelse på produkter til spedbarn og små barn medfører en forventning om at produktet er særlig tilpasset og/eller egnet til aldersgruppen.
Regelverk
Forskrift om barnemat
§ 10. Bruksområde
Kilde: Lovdata.no
Slik melder du inn et næringsmiddel til særskilte grupper
Før du kan omsette eller markedsføre næringsmidler til særskilte grupper, må du melde inn produktene via Mattilsynets skjematjeneste på Altinn.
Det forutsettes at produktene er i henhold til gjeldende regelverk, og at virksomheten følger de generelle kravene som stilles til produksjon eller import av næringsmidler.
For å kunne bruke Altinn må virksomheten være registrert som et norsk foretak (norsk produsent, norsk importør eller som en norsk avdeling av et utenlandsk foretak/virksomhet, NUF).
Driftsansvarlig for næringsmiddelforetaket er ansvarlig for at produktene meldes til Mattilsynet. Virksomheten kan imidlertid gi andre, for eksempel speditører eller konsulenter, tilgang til å sende inn skjemaet på vegne av seg. Tilgangen gir du i skjematjenesten under "Min profil, Bedrifter som jobber for meg". Personen som skal melde inn produkter, må ha et norsk personnummer.
Selv om produktene er innmeldt, er det virksomheten som er ansvarlig for at produktene er i henhold til gjeldende regelverk. Mattilsynets inspektører foretar tilsynsbesøk.
Skjemaet "Registrere næringsmidler til særskilte grupper" finner du i Mattilsynets skjematjeneste.
Regelverk
Forskrift om barnemat, § 15. Meldeplikt
§ 15. Meldeplikt
-
a. navn og adresse til melder og produsent, -
b. alle inngående ingredienser inkludert den fullstendige kjemiske forbindelsen av tilsatte næringsstoffer, -
c. næringsmidlets totale innhold (summen av naturlig forekommende og tilsatt mengde) av alle vitaminer og mineraler som er tilsatt, fastsatt ved analyse av det ferdige produktet ved produksjonstidspunktet, -
d. næringsmidlets innhold av øvrige vitaminer og mineraler som omfattes av vedlegg 4, fastsatt ved analyse av det ferdige produktet ved produksjonstidspunktet eller ved beregning av innholdet ut fra kjente eller faktiske gjennomsnittsverdier for de ingredienser som inngår i produktet og -
e. næringsmidlets bruksområde (aldersangivelse) samt pakningstyper.
Kilde: Lovdata.no
Næringsmidler til spesielle medisinske formål [forordning (EU) 2016/128): Artikkel 9 Melding
Artikkel 9
Melding
Kilde: Lovdata.no
Totale kosterstatninger for vektkontroll [Forordning (EU) 2017/1798) : Artikkel 7 Underretning
Artikkel 7
Underretning
Kilde: Lovdata.no
Morsmelkerstatninger og tilskuddsblandinger [Forordning (EU) 2016/127): Artikkel 12 Melding
Artikkel 12
Melding
Kilde: Lovdata.no