Regelverk og tilsyn med Nøkkelhullet 

Nøkkelhullet er et symbol som skal gjøre det enkelt for folk å velge sunnere matvarer. Her følger noen av kravene når du vurderer å bruke ordningen.

Publisert

Innhold på denne siden

  1. Krav til slagord og typografi 
  2. Unngå følgende når du bruker symbolet
  3. Tilsyn

For at et produkt skal få Nøkkelhullet, stilles det krav til innholdet av fett, mettet fett, sukker, salt og fiber. 

  • Ferdigpakkede matvarer som inneholder mindre fett, mettet fett, salt og sukker og mer kostfiber enn andre matvarer i samme matvaregruppe, kan merkes med Nøkkelhullet. 
  • Alle friske grønnsaker, poteter og belgvekster, samt fersk fisk er naturlige nøkkelhullsprodukter selv om de ikke er merket. 
  • Brød, ost og kjøtt som ikke er innpakket kan også markedsføres med Nøkkelhullet i butikken dersom de tilfredsstiller kravene. 

Matvarer som brus, godteri, kaker og kjeks, kan ikke få Nøkkelhullet.  

Mer om hvilke matvarer som kan få Nøkkelhullet (helsenorge.no)

Bruken av Nøkkelhullet er frivillig. Men når Nøkkelhullet brukes, skal forskriftskravene være oppfylt. Det er virksomheten som skal sørge for at regelverket følges. Dette innebærer en plikt til å sikre og kontrollere at bestemmelsene i ordningen er oppfylt. 

Hensikten med ordningen 

Nøkkelhullet er et symbol som skal gjøre det enkelt for folk å velge sunnere matvarer. Det skal øke muligheten til å sette sammen et sunt og variert kosthold i tråd med myndighetenes kostråd. 

Ordningen skal stimulere matvarebransjen til å utvikle flere produkter med mindre fett, sunnere fettsyresammensetning, mindre salt og sukker samt med mer kostfiber, fullkorn, grønnsaker og frukt. 

Nøkkelhullet er en forskriftsfestet frivillig merkeordning som myndighetene i Norge, Danmark, Sverige og Island står sammen om. I Norge er det Helsedirektoratet og Mattilsynet som har ansvar for merkeordningen.