Ingrediensliste og mengdeangivelse

Ferdigpakkede matvarer skal være merket med ingrediensliste. De enkelte ingrediensene skal angis i rekkefølge etter synkende vekt. 

Publisert

Ingredienser er de enkelte bestanddelene som matvaren er fremstilt av. Råvarer som kjøtt, fisk, frukt, mel, vann og krydder er ingredienser. Også tilsetningsstoffer og aromaer, er ingredienser som skal angis i listen. 

Ingrediensene skal angis med en vanlig kjent betegnelse. Dette vil si at ingredienser skal angis med den samme betegnelsen som brukes dersom ingrediensen blir solgt som en matvare.  

Tilsetningsstoffer skal angis med klassebetegnelse og E-nummer, eller klassebetegnelse og kjemisk navn. 

Opplysninger om mengde 

Ferdigpakkede matvarer skal være merket med opplysninger om mengden av en ingrediens hvis denne framheves i matvarens merking, for eksempel mengde reker i rekesalat. Framhevingen kan være i form av tekst og illustrasjoner. Også når en spesiell ingrediens kan være avgjørende for kvaliteten på produktet, skal mengden av denne ingrediensen angis. 

Når en ingrediens eller kategori av ingredienser fremheves i et produkts merking, skal mengden angis i prosent i matvarens betegnelse, i umiddelbar nærhet av matvarens betegnelse etter i ingredienslisten. 

Det er et krav om at de ingredienser som fremheves i merkingen skal oppgis i prosent.

  • Dersom produktene heter «Pizza med skinke og sjampinjong», «jordbæryoghurt», eller «laksepàte» må prosentandelene av henholdsvis; skinke og sjampinjong, jordbær og laks oppgis.
  • Hvis er brød betegnes som «Helkornbrød», er det mengden helkorn fra flere kornsorter, skal % helkorn angis samlet eller for hver kornsort. 
  • Heter produktet «Fiskekaker», er det den totale andelen fisk i produktet som skal oppgis. Her trenger man ikke å oppgi de ulike fiskeartene som er brukt.
  • Det samme gjelder grønnsaksuppe, fiskepinner, ostekake, nøttekjeks eller soppsaus. Det er da det totale innholdet av grønnsaker, fisk, ost, nøtter eller sopp i produktet som må oppgis, ikke hvilke grønnsakstyper eller oster som inngår. 

Det er også krav om mengdeangivelse for ingredienser som forbindes med betegnelsen på en matvare. Det omfatter bare de ingredienser som tradisjonelt karakteriserer den aktuelle varen.

Eksempel: Trøndersodd forbindes med kjøtt, og kjøtt skal mengdeangis. 

Se mer i veileder om mengdeangivelse av ingredienser (PDF)

Regelverk

Forskrift om matinformasjon til forbrukerne, artikkel 18

Forskrift om matinformasjon til forbrukerne, artikkel 22