Trygg mat på messer og festivaler

Når du skal servere mat ute på arrangementer som messer og festivaler, vil du ofte ikke ha tilgang til det vanlige utstyret som er på et kjøkken. Det kan da bli en utfordring å ivareta god hygiene slik at maten som serveres er trygg.

Publisert

Her kommer noen tips og huskeregler for hva du må passe på.

Ha et passende lokale

Du kan ha en bod eller et telt som passer til den matserveringen du har planlagt. Boden eller teltet bør ha tak, vegger og eventuelt gulv, og overflatene bør være lette å holde rene. Er det enkel mat som skal selges, kan det være nok å omsette mat fra en vogn eller et bord. Dere må tilpasse driften til de begrensninger som finnes for benkeplass, kjølekapasitet, lagringsplass og vanntilgang.

Husk at du ofte trenger vann og strøm også. Vann for tillaging av mat skal holde drikkevannskvalitet.

Når du lager mat ute, kan det lett oppstå problemer med dyr eller skadedyr som fugler, insekter og rotter. Dette må du ta hensyn til når du velger utformingen av lokalene og utstyret. Innredning og utstyr skal holdes rene.

Ha gode håndvaskrutiner

Selv om maten lages utendørs, er det viktig med god håndhygiene. Du må derfor ha et opplegg for håndvask.

Ved mer omfattende mathåndtering er det viktig med rennende vann og såpe. Håndvask kan utføres i en mobil tank med kran med temperert, rennende vann og en oppsamling av vannet. For enkel håndtering av mat, kan det brukes våtservietter til håndvask og eventuelt hånddesinfeksjonsmiddel.

Hold mat ved riktig temperatur

Det er viktig å holde kjølevarer kalde. Da trenger du kjøleskap eller annet kjøleutstyr. Pass på at utstyret fungerer som det skal. Temperaturen i kjølevarer skal være 4°C eller kaldere. Ferdig stekte og kokte retter som skal selges varme må ha temperatur over 60°C. Ha derfor med utstyr for varmholding av maten. Unngå å lage opp store mengder mat som blir liggende.

Hindre forurensning

Oppbevar maten slik at den ikke blir forurenset av omgivelsene eller av kunder foran boden. Utstyr og mat skal ikke plasseres direkte på gulv eller på bakken. Håndtering av mat som vasking og kutting av grønnsaker og kjøtt m.m. bør gjøres på forhånd. Da unngår du omfattende mathåndtering når forholdene ikke ligger til rette for det. Maten må tilberedes på et egnet kjøkken.

Ved grilling eller annen varmebehandling må råvarer og ferdig mat holdes atskilt. Det må brukes ulike redskap til rå og ferdigstekt mat. Husk også at hamburgere og kyllingkjøtt må være gjennomstekt for å være trygge å spise.

Renhold og hygiene

Ved omfattende drift er det behov for oppvask. Avtal gjerne med et lokale i nærheten hvor du kan vaske opp utstyret ditt. Husk å ta med nok utstyr slik at du har gjennom hele dagen.

Personer som selger eller håndterer uemballerte matvarer skal bruke rene klær eller forklær. De skal også ha tilgang til et toalett med håndvaskmulighet.

Fem huskeregler til tryggere mat

  1. Hold det rent
  2. Vask hendene
  3. Ikke lag mat når du er syk. Matforgiftninger kan skyldes at personer med smittsom magesyke håndterer mat og overfører smitte til de som spiser maten
  4. Ha kontroll med temperaturer. Kjøl raskt ned varmebehandlet og lettbedervelig mat, eller hold maten rykende varm frem til servering
  5. Hold rå og ferdiglaget mat atskilt. Bytt redskap mellom råvarer og ferdiglaget mat, for å forhindre at bakterier overføres fra råvare til ferdig rett.

Allergenmerking: Les mer og se hvilke 14 allergener som alltid skal merkes

Det er viktig å være klar over at det kan være andre forhold enn det som er nevnt her som det må tas hensyn til. Det er ditt ansvar at maten du selger eller serverer, håndteres i samsvar med kravene i regelverket. Det viktigste regelverket som gjelder ved midlertidig matsalg er matloven og næringsmiddelhygieneforskriften. 

Registrer deg hos Mattilsynet

Servering av mat ved festivaler og messer (salg eller gratis) skal registreres hos Mattilsynet. Du må også oppgi adressen til kjøkkenet hvor maten lages. Dette gjør du i Mattilsynets skjematjeneste. Du skal velge produksjonsformen "Mobilt salg av matvarer".

Skoler og lag som selger pølser og kaker på 17. mai eller lignende kortvarige arrangementer behøver ikke å registrere seg. Les mer om kortvarig salg av mat

Slik gjør du

Registrering av næringsmiddelvirksomhet

Du skal være registrert eller godkjent hos Mattilsynet om du produserer, importerer, håndterer, lagrer eller omsetter næringsmidler.

Du registrerer deg ved å bruke skjemaet "Ny matbedrift og/eller import, produksjon og engrossalg av matkontaktmaterialer" i Mattilsynets skjematjeneste.

Skjemaet skal også brukes dersom du vil utvide aktiviteten i en allerede eksisterende virksomhet og starte med en ny aktivitet som ikke er registrert.

Mattilsynets skjematjeneste

Regelverk

Matloven - matl

Næringsmiddelhygieneforskriften