Trygg produksjon av rakfisk og andre innlandsfiskprodukter
De aller fleste produsenter av rakfisk og annen innlandsfisk har god styring og produserer trygge produkter. Det viser resultatene fra Mattilsynets tilsyn.
- Hva ble undersøkt?
54 virksomheter som lager produkter av innlandsfisk – det vil si cirka 80 prosent av de som produserte rakfisk, røkt fisk, grava fisk og andre produkter denne sesongen.
- Tidsrom
- Høsten 2016
- Hva lette vi etter?
Om virksomhetene hadde gode rutiner for å sikre trygge produkter av innlandsfisk.
Ved rakfiskproduksjon vurderte vi spesielt styring med
- saltinnhold og modningstemperatur som er viktig for å unngå botulisme
- Listeria monocytogenes på grunn av den lange modnings- og holdbarhetstiden
- Hva fant vi?
-
Tilsynsresultatene viser at de fleste aktørene har gode produksjonsrutiner og dermed et godt grunnlag for produksjon av trygge produkter. Ingen fikk omsetningsforbud.
-
36 virksomheter uten avvik. I 18 ble det registrert ett eller flere regelverksbrudd som endte med varslet vedtak eller påpekte plikt. De fleste bruddene gjaldt mangelfull internkontroll, rutiner for prøvetaking og merking av produktene.
-
Det ble tatt ut Listeria monocytogenes-prøver av lake hos 20 rakfiskprodusenter. Ingen funn.
-
Flere produsenter tar listeriaprøver sammenlignet med tilsvarende tilsynskampanje i 2010.
-
- Fil
- Rapport_ Tilsyn med innlandsfisk 2016 (PDF)