Tilsyn med innlandsfisk 2021
I 2021 gjennomførte Mattilsynet tilsyn med 53 rakfiskprodusenter og virksomheter som bruker innlandsfisk som råvare. Tilsynet viste at produsentene har gode rutiner som ivaretar produksjon av trygge produkter.
- Hva ble undersøkt?
53 rakfiskprodusenter og virksomheter som bruker innlandsfisk som råvare. Dette utgjør ca. 80 % av de de virksomhetene Mattilsynet har i sitt register, og som produserte denne sesongen
- Tidsrom
- September – desember 2021
- Hva lette vi etter?
- Styringssystem for mattrygghet
- Kvalitet på råvarer
- Vannforsyning
- Personlig hygiene
- Temperaturstyring
- Reinhold og orden
- Håndtering og lagring
- Hva fant vi?
Ved 37 produksjonssteder ble det ikke registrert avvik, dvs. 70 prosent.
I 6 virksomheter veiledet vi om krav i regelverket. I 10 virksomheter ble det registrert ett eller flere regelverksbrudd som førte til varsel om vedtak.
4 funn av Listeria hos 37 prøvetatte produsenter. I en virksomhet ble det påvist i ferdig filetert fisk, og i de tre i lakeprøver. De fire håndterte dette tilfredsstillende, og blir også fulgt opp.
Vi avdekket ikke forhold som ga grunnlag for å vurdere produksjonsmåtene som utrygge.
Tilsynet viste at produsentene har gode rutiner som ivaretar produksjon av trygge produkter.
- Fil
- Rapport Tilsyn med rakfiskprodusenter og virksomheter med innlandsfisk som råvare 2021 (PDF)