Kosttilskudd eller treningsprodukt – hvilke regler gjelder?

Avgrensningen mellom kosttilskudd og treningsprodukter kan være utfordrende. Både kosttilskudd og treningsprodukter er næringsmidler, og må følge næringsmiddelregelverket. I tillegg gjelder særskilte bestemmelser for produkter som faller inn under definisjonen av kosttilskudd. 

Publisert

Produsenter, importører og andre som omsetter slike produkter, har ansvar for at de er i tråd med regelverket.

De siste årene har det kommet mange nye produkter på markedet som markedsføres som kosttilskudd med prestasjonsfremmende egenskaper. Dette er produkter som skal tas før, under eller etter trening, for å øke effekten av trening og restitusjon. Eksempler er proteinpulver, "PWO" (pre workout), elektrolyttdrikk, energidrikk og ulike aminosyrer. Mange slike produkter markedsføres som kosttilskudd, men overholder ikke kravene som ligger i definisjonen av et kosttilskudd i regelverket.

Et treningsprodukt kan være et kosttilskudd, men ikke alle treningsprodukter er kosttilskudd.

Betegnelsen kosttilskudd er forbeholdt produkter som tilfredsstiller definisjonen av kosttilskudd.

Definisjon av eit kosttilskott 

Det er visse stoffer som er tillatt i kosttilskudd som ikke er tillatt i andre næringsmidler, eller som er tillatt i større mengder i kosttilskudd. Et for høyt inntak av slike stoffer, kan føre til helseskade.

Treningsprodukter/sportsprodukter er ikke spesifikt kategorisert i matlovgivningen, men reguleres av flere forskjellige regelverk. Eksempler på dette er tilsetning av vitaminer, mineraler og andre stoffer, ny mat, påstander, merking, tilsetningsstoffer med mer.

For å vurdere om produktet er et kosttilskudd kan følgende spørsmål være til hjelp:

  • Inneholder produktet mye energi (mer enn 50 kcal/dose)? Hvis svaret på dette er ja, er det sannsynligvis ikke et kosttilskudd.
  • Skal det inntas i større mengder (mer enn 100 ml ferdig utblandet)? Hvis svaret på dette er ja, er det sannsynligvis ikke et kosttilskudd.

Les mer i Veileder om kosttilskudd.

Tilsetning av vitaminer, mineraler og visse andre stoffer

Norge har nasjonale bestemmelser for tilsetning av vitaminer, mineraler og såkalte "andre stoffer".

For at du som produsent eller importør skal ha lov til å tilsette vitaminer, mineraler eller visse andre stoffer til næringsmidler og kosttilskudd i Norge, må visse betingelser være oppfylt. Eksempler på "andre stoffer" er kreatin, aminosyrer og koffein.

Du finner mer om dette på Tilsatte vitaminer, mineraler og visse andre stoffer.

Koffein er et eksempel på et stoff som er tillatt i noen næringsmiddelkategorier, eksempelvis energidrikker, elektrolyttdrikker og kosttilskudd. Mengden som er tillatt, varierer mellom de ulike næringsmiddelkategoriene. Det er egne merkekrav for koffein i matinformasjonsforskriften.

Kreatin er et eksempel på et stoff som kun er tillatt i kosttilskudd, og ikke i andre næringsmidler, som treningsprodukter. Når det brukes i kosttilskudd, er det egne krav til innhold og merking.

Merking og markedsføring

Mange treningsprodukter selges via nettsider og sosiale medier, og markedsføres av treningsprofiler og influensere. Forskrift om ernærings- og helsepåstander om næringsmidler regulerer hvilke påstander som er lov å bruke i markedsføring, og til hvilke produkter de er tillatt brukt.

Slik bruker du ernærings- og helsepåstander riktig

Barn og unge er gitt et særlig vern mot markedsføring i markedsføringsloven § 4. Det er forbudt å markedsføre eller direkte oppfordre mindreårige til å kjøpe produkter. Det er Forbrukertilsynet som fører tilsyn og forvalter markedsføringsloven.

Regelverk

Forskrift om kosttilskudd

Forskrift om ernærings- og helsepåstander om næringsmidler