Råd for oppbevaring av mat og drikke

Bli kjent med hvordan du bør oppbevare matvarer for å få lengst mulig holdbarhet. 

Publisert

Å holde mat og drikke fersk lenger gjør at du

  • unngår å bli syk
  • sparer ressurser og miljøet
  • sparer penger

Oppbevaringstipsene nedenfor hjelper deg med å redusere matsvinn.

Hvilke næringsmidler er mest sårbare?

Lett bedervelig mat eller mat som lett blir "skjemt"

Enkelte matvarer blir lettere ødelagt enn andre, og de mest sårbare kalles "lett bedervelige". Dette er matvarer som raskt vil bli ødelagt eller ubrukelige, og som merkes med "siste forbruksdag". Bakterier vokser lett i kjøtt, melk, fisk og eggprodukter, og disse er derfor eksempler på matvarer som kan være lett bedervelige.

Mat med kort holdbarhetstid er som regel matvarer med

  • høy fuktighet (vanninnhold)
  • nøytral pH (surhetsgrad)
  • sammensatte ingredienser
  • ingen naturlige eller kunstige konserveringsmidler

Du må være ekstra påpasselig med å oppbevare disse riktig og håndtere dem på en god måte. 

En god måte å få oversikt over sårbare produkter på, er å sette seg inn i kostrådene for barn, gravide, personer med nedsatt immunforsvar og eldre. Risikogrupper skal alltid følge kostrådene. Disse produktene kan du som frisk og rask nyte og spise, men rådene gir deg god kunnskap om slike sårbare produkter.

Forebygging av matbåren smitte i helseinstitusjoner (fhi.no)

Mat som er mer holdbar og ikke så lett bedervelig 

Mat og drikke som er konservert på annen måte, for eksempel ved syrning, salting, speking, tørking, hermetisert eller frosset, er vanligvis ikke lett bedervelige. Her har man senket pH eller fjernet vannet, slik at mikroorganismer trives dårligere. De slutter å vokse, går i dvale eller dør.

Tørr mat som spekemat og havregryn kan lagres lenger enn mat med høy fuktighet, som kjøttdeig og fersk fisk. Mat med mye sukker, salt eller syre, for eksempel honning, sukkertøy, klippfisk og sennep, er ofte mer holdbare enn varer uten dette.

Når matvarene er riktig innpakket, er de i mindre grad utsatt for påvirkning fra omgivelsene.

Hvor lenge ulike matvarer vil holde seg før de eventuelt blir dårlig, avhenger av hvilke typer råvarer og matretter det dreier seg om, og forhold rundt produksjon, distribusjon og lagring.

Tips når du handler i butikken

  • Planlegg handlingen. Skal du ut på en omfattende handlerunde, bør du gjøre matinnkjøpene helt til slutt.
  • Hvordan varene er plassert i butikken, for eksempel i kjøleskap eller frysedisk, gir gode retningslinjer for videre oppbevaring hjemme hos deg. Les merkingen på emballasjen hvis du er usikker på hvordan en vare skal oppbevares. 
  • Sjekk temperaturen i kjøle- og frysedisken. 
  • Vær oppmerksom på hvordan varene i kjøle- og frysedisken er stablet. Hvis stabelen er høy, er det ikke sikkert at de øverste varene er kalde nok. Mye is/snø rundt eller inne i emballasjen er et tegn på at matvaren har vært utsatt for temperatursvingninger.
  • Sjekk at matvarer merket "siste forbruksdag" er innenfor holdbarhetsdato.
  • Ikke kjøp emballerte matvarer som er skadet eller åpnet. Sjekk også at hermetikk er tett.
  • Bakterier vokser lett i meloner. Du bør derfor sjekke at melonen er hel og uten skader. Oppdelt melon finner du i kjøledisken.
  • Plasser den dypfryste maten nederst i handleposen. Fyll deretter på med de matvarene som har størst behov for kjølig lagring. 

Oppbevaring av mat og drikke i skap 

Tørrvarer oppbevares best i tørre og rene hyller under 25 º C, i lukkede poser eller beholdere. Eksempler på slike varer er mel, sukker, salt, brød, suppeposer, melkepulver med mer. Tilføres det fuktighet til tørrvarer, vil mikroorganismer vokse. 

Noen matvarer som kan stå i romtemperatur når de er uåpnet, må oppbevares i kjøleskap etter at de er åpnet. Dette gjelder varer som hermetisk lukket metall, glass eller kartong. 

Bruk et annet skap for rengjøringsprodukter og husholdningskjemikalier for å forhindre ulykker, og pass på at maten ikke tiltrekker seg insekter og gnagere.

Hvor lenge holder tørrvarene i matskapet? (matvett.no)

Oppbevaring i kjøleskap

Temperaturen i kjøleskapet

Kjøleskapet bør være under 4º C, men over -1º C. Plasser et termometer inne i skapet og hold kontroll med temperaturen.

Rent og ryddig kjøleskap

Hold kjøleskapet rent og ryddig og unngå at det blir for fullt. I et overfylt kjøleskap blir det for lite luftsirkulasjon, og det  kan føre til at temperaturen blir for høy. Pakk matvarer som kjøtt og fisk godt inn, slik at du unngår avrenning. Tørk opp eventuelt søl umiddelbart. Søl gir vekst av mikroorganismer, selv om veksten går sent i kjøleskap.

Plassering av de ulike matvarene i kjøleskapet

Rått kjøtt og rå fisk kan inneholde sykdomsfremkallende smittestoffer. Disse smittestoffene blir drept under varmebehandling. Det er viktig å holde kokte eller spiseferdige matvarer skilt fra rå matvarer, for å hindre avrenning fra rått til kokt eller spiseferdig mat.

Nedkjøling av matvarer

Ikke sett varm mat i kjøleskapet. Plasserer du varm mat i kjøleskapet, vil temperaturen i skapet stige og skape kondens, som gir gode vekstmuligheter for bakterier.

Mat som skal oppbevares kjølig, må holdes kald. Det kan være lurt å bruke en kjølebag når du handler på varme dager eller skal på tur, eventuelt et kjøleelement i sekken.

Kjenn ditt kjøleskap (matvett.no)

Hjemmelaget mat og middagsrester 

Det er ikke mulig å gi en generell holdbarhetstid for hjemmelaget mat, men viktige forutsetninger som vil forlenge holdbarheten er

  • rene og friske råvarer 
  • god hygiene under håndtering og tilberedning 
  • rask nedkjøling 
  • korrekt temperatur i kjøleskapet eller fryseren 
  • at maten er pakket i egnet og tett emballasje 

Nylig varmebehandlet mat som skal oppbevares eller spises kaldt, må avkjøles raskt før den settes i kjøleskapet. For å hindre at svært mange bakterier vokser opp under nedkjølingen, bør temperaturen senkes fra 60 ºC til 10 ºC raskest mulig, men senest i løpet av to timer. Dette gjelder særlig retter med lett bedervelige ingredienser som kjøtt, fisk, melk med mer.

Del maten opp i mindre porsjoner ved å bruke mindre beholdere ved nedkjølingen. Eventuelt kan du sette gryta i kaldt vann og røre rundt uten lokk for hurtig nedkjøling. Ikke sett på lokk eller pakk inn matvaren under nedkjøling, da det vil hindre fjerning av overskuddsvarme.

Kjøper du mat ute, så følg tommelfingerregel om to timer. Enten det er rester, take-away eller nettopp kjøpt, er det viktig å avkjøle og sette mat i kjøleskapet innen cirka to timer.

Restemat holder seg i kjøleskap i to til fire dager. Bruk sansene og vurder maten før den spises. Skal du ikke spise maten i nærmeste fremtid, frys den umiddelbart.

Når det gjelder ris, bør du kun koke den mengden du trenger til hvert måltid. Kokt ris og pasta som står fremme kan lage giftstoffer. 

Matvarer uten emballasje og matrester bør ikke ligge åpent i kjøleskapet eller fryseren, men pakkes inn eller puttes i bokser med lokk, slik at de ikke forurenser annen mat i kjøleskapet, tar smak eller tørker ut. Det er spesielt viktig å unngå kontakt mellom rå og ferdiglaget mat.

For næringsmidler som ikke er lett bedervelige, som brød og syrnede melkeprodukter som yoghurt, kan misfarging, lukt, smak eller synlig vekst av mugg være en indikasjon på at mikroorganismene har tatt overhånd, og du ikke bør spise produktet.

Kva gjer du med muggen mat?

Oppbevaring i fryser

Ha oversikt over hva du har i fryseren, og bruk frysematen din.

Holdbarhet på mat i fryseren

Du kan fryse omtrent alle næringsmidler før holdbarhetsdato og holde den trygg i årevis. Det er store variasjoner i hvor lenge ulike typer mat opprettholder kvaliteten ved fryselagring. Kvaliteten vil reduseres etter 3-12 måneder, avhengig av produktet. Frosne matvarer anbefaler vi å se, lukte og smake på for å vurdere kvaliteten.

For kjøttprodukter vil holdbarheten blant annet avhenge av fettinnhold i produktet. Fett er det første som harskner, så magert kjøtt har generelt lenger holdbarhet enn kjøttprodukter med høyere fettinnhold. Storfekjøtt og viltkjøtt vil for eksempel holde seg lengre enn salte kjøtt med mye fett. Er du usikker på en matvare, kontakt produsenten.

Bruk fryseren for å redde mat (matvett.no)

Ha kontroll med temperaturen i fryseren

Sjekk termometeret i fryseren. Temperaturen skal være -18 ° C eller lavere.

Det er viktig at temperaturen i fryseren holdes stabil. Is/snø rundt og i emballasjen kan være et tegn på uheldige temperatursvingninger. Is/snø i fryseren virker isolerende, og fryseren blir for varm. Da bør du avrime fryseren din.

Ikke sett varm mat og drikke i fryseren

Varme matvarer vil øke temperaturen i fryseren. Kjøl ned og frys gjerne i mindre beholdere.

For at kvaliteten på matvarene skal være best mulig må innfrysingen skje så raskt som mulig og før siste forbruksdag.

Tin fryst mat riktig

Fryst lett bedervelig mat bør tines raskt i varmt vann eller mikro eller i kjøleskapet. Unngå at fryst lett bedervelig mat tines på kjøkkenbenken, da tiden i romtemperatur blir for lang og du kan få svært mange bakterier i maten.

I mikrobølgeovn vil maten varmes opp ujevnt, og etterlate "kalde" og "varme" steder hvor mikrober kan overleve. Derfor, når fryste middagsrester tines og oppvarmes i mikrobølgeovnen, må du passe på å røre slik at alle deler av maten er gjennomvarme.