Kokt ris og pasta som står fremme, kan lage giftstoffer

Du bør ikke oppbevare kokt ris eller kokt pasta i romtemperatur.

Publisert

Mange koker mer ris og pasta enn det som blir spist, og lar den bli stående framme på kjøkkenet til senere bruk.

Måten kokt ris brukes og håndteres på, gjør at ris ofte er involvert i tilfeller av Bacillus cereus-matforgiftning. Bacillus Cereus kan også finnes i pasta. Ris og pasta kan også inneholde Stafylokokkus Aureus, en bakterie med giftstoffer som tåler koking. Begge bakteriene kan gjøre deg alvorlig syk. Hverken bakteriene eller giftstoffene deres har lukt eller smak. Det hjelper derfor ikke å lukte eller smake på maten først.

Når risen oppbevares i romtemperatur (over 10 grader), kan naturlig forekommende bakterier av arten Bacillus cereus, som har overlevd kokingen, vokse og formere seg. Stafylokokkus Aureus vokser også raskt i slike temperaturer. Bakteriene kan produsere kraftige giftstoffer. Disse giftstoffene er ekstremt stabile, og selv om du koker eller steker risen etterpå vil giftstoffene ikke uskadeliggjøres.

Bacillus cereus er overalt, i jord og på planter. Ved høsting vil bakterien følge med, og kan regelmessig gjenfinnes i kornprodukter, krydder og grønnsaker. Stafylokokkus Aureus finnes på huden og i miljøet og kan også finnes på mange typer mat inkludert ris og pasta.

Dette gjør du

Det beste er om du ikke koker ris eller pasta i større porsjoner enn det du har bruk for. Dersom du ønsker å ta vare på rester, bør risen eller pastaen nedkjøles så raskt som mulig og oppbevares i kjøleskap.